avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 223 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Aplicarea legii penale mai favorabile
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Aplicarea legii penale mai favorabile

buna ziua
ma poate ajuta cineva cu o explicatie privind aplicarea legii penale mai favorabile - noul cod penal - in cazul unei condamnari definitive de 4 ani? a executat la zi 1 an si 5 luni pana in prezent. as fi vrut sa stiu daca si cand va fi eliberat. conform celor publicate pe site-ul ministerului just, se vor institui la nivelul fiecarui penitenciar comisii responsabile cu evaluarea fiecarui detinut. cum ii va calcula pedeapsa ramasa si cand va putea fi liberat.
va multumesc,
multumesc
deci daca ar fi avut o condamnare de 10 ani (mult mai grav), s-ar fi redus la 5, dar daca are 4, nu beneficiaza de nimic...
am mai gasit ceva, poate foloseste si altora:
Aplicarea facultativa a legii penale mai favorabile in cazul pedepselor ramase definitive — Cand, dupa ramanerea definitiva a hotararii de condamnare si pana la momentul executarii complete a pedepsei inchisorii a intervenit o lege penala noua care prevede o pedeapsa mai usoara, iar sanctiunea aplicata condamnatului este mai mica decat maximul special prevazut de legea penala noua, pentru aceeasi infractiune, tinandu-se seama de infractiunea savarsita, de persoana condamnatului, de conduita condamnatului dupa pronuntarea hotararii, de conduita condamnatului in timpul executarii pedepsei si de timpul pe care condamnatul l-a executat din pedeapsa, se va putea dispune mentinerea sau reducerea pedepsei.

Pedeapsa aplicata nu va putea fi coborata sub limita care ar rezulta din reducerea acestei pedepse proportional cu micsorarea maximului special prevazut de lege pentru infractiunea savarsita.

Daca o dispozitie din legea penala noua se refera la pedepse care au fost definitiv aplicate, se va tine seama, in cazul pedepselor executate pana la data intrarii in vigoare a legii penale noi, de pedeapsa redusa sau inlocuita potrivit dispozitiilor aratate, iar pedeapsa se va reduce obligatoriu cu 1/3.

mltumesc,
Buna ziua,

Am urmatoarea situatie: O condamnare la pedeapsa inchisorii de 4 ani pt. furt calificat, la care s-a adaugat o ped. de 1 an in urma revocarii suspendarii unei pedepse de 1 an. La totalul de 5 ani s/a adaugat un spor de 2 luni. I se poate aplica l.p.m.f in ce tine de recidiva? Ma refer la faptul ca dupa noul cod, primul termen al recidivei este ped. inchis. mai mare de 1 an. In speta mea, condamnatul nu mai e recidivist, astfel i se poate recalcula pedeapsa, aplicandu-i-se regulile de la pluralitate?
As putea formula o cerere de aplicare a legii penale mai favorabile?
Ultima modificare: Miercuri, 26 Februarie 2014
monamo, utilizator
Ati putea incerca orice aparare considerati utila.
Depinde si daca este sau nu definitiva hotararea respectiva...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Aplicarea legii mai favorabile OANACAMPAN OANACAMPAN Proiectul de lege privind reevaluarile dosarelor pentru aplicarea legii mai favorabile detinutilor este aparuta deja in Monitorul Oficial.Asadar,o condamnare ... (vezi toată discuția)
Reducere pedeapsa noul cod penal haciko haciko buna seara... am o intrebare daca poate cineva sa imi raspunda ..va multumesc daca se schimba noul cod penal, la o persoana ce are 2 ani de condamna si din ... (vezi toată discuția)
Noul cod penal teona11 teona11 ati vazut pe site-ul ministerului ca se cauta o persoana pentru proiectul \"legea mai favorabila\" din noul cod penal? ce credeti, intra sau nu la 1 octombrie ... (vezi toată discuția)