avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 761 soluții astăzi

Joi, 27 martie, are loc evenimentul: Dreptul proprietății intelectuale în raport cu salariații - Aspecte practice și provocări actuale. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... munca fara contract
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

munca fara contract

As dori si eu cateva informatii, eventual o rezolvare a unei probleme legate de munca fara contract. Firma X a "angajat" o persoana in vederea comercializarii unor produse cosmetice (punct fix de lucru). Nu s-a incheiat nici un contract sau carte de munca, doar o intelegere verbala. In ziua "angajarii" s-a promis un salar (daca il pot numi astfel) fix de 2 mil lei + procent din vanzari, respecti 60 mii lei pe produs vandut, plata facandu-se dupa 21 de zile de munca. Nu s-a pus problema timpului cat angajatul va sta la acel angajator. Dupa 21 de zile angajatul doreste sa plece de la angajator. Acesta refuza plata celor 2 mil lei, platind doar acel procent din produsele vandute. Angajatorul refuza pe motiv ca au fost vandute prea putine produse, iar pentru primirea a 2 mil lei cere ramanerea la firma pentru inca o luna si conditia ca in luna urmatoare numarul minim de produse vandute sa fie 50 (si doar atunci va primi cei 2 mil lei pentru a doua luna).
Intrebarea este daca exista vreo modalitate de recuperare a banilor promisi, avand in vedere ca nu exista nici un fel de act. Ce modalitati sau solutii pot gasi la aceasta problema?
Specific ca firma continua sa "angajeze" persoane fara nici o hartie si cu plata.... Unde as puea sa sesizez ceea ce se intampla pentru ca in viitor astfel de probleme sa fie evitate.
Va multumesc!
Poti face o plangerea la Inspecoratul Teritorial de Munca. Aceasta va atrage un control la firma respectiva..si probanil ceva amenzi...dar nu are nici un efect cu privire la banii pe care ar trebui sa ii primesti. Teoretic contractul de munca se poate incheia si in forma verbala( desi trebuie inregistrat la I.T.M ceea ce presupune o forma scrisa)..si in instanta ai putea dovedi cumva suma restanta..insa cred ca actiunea e mai costisitoare si lunga....
din pacate acesta este riscul " muncii la negru"!!!
Totusi, n-ar strica sa le trimit un control...
florina
Daca poti dovedi, cu martori sau cu inscrisuri, ca ai lucrat la firma respectiva poti sa o actionezi in judecata pentru constatarea incheierii CIM-ului pe durata nedeterminata, conform C.m. si plata salariului minim pe economie pentru perioada lucrata.
De ce este costisitoare actiunea??? Litigiile de muncă sunt scutite de taxă de timbru!!!!!!!!!
Pai am zis eu ca e costisitoare?
Dar daca apelezi la unii avocati sar putea sa fie.
va multumesc mult pentru sugestii!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

O amenda mare dar pentru ce nu stiu rog ajutor eva-1978 eva-1978 Buna ziua am si eu o problema cam grea as dori niste lamuriri sau sfaturi de la cineva . in data de 15.12.2010 in magazinul meu personal am avut un ... (vezi toată discuția)
Proces verbal fara semnatura martor-valabilitate marianpreda marianpreda buna ziua. astazi tocmai am luat o amenda de la autoritatea vamala intr-un targ din Bucuresti pt ca as fi comercializat produse contrafacute. I-am explicat ... (vezi toată discuția)
Vreau sa dau in judecata o firma woman woman I.T.M. a dispus ca unitatea angajatoare sa intocmeasca situatia c.o. din arhiva lor Orele suplimentare nu sunt evidentiate corespunzator iar daca vreau sa ... (vezi toată discuția)