Buna ziua,
Va rog sa ma lamuriti intr-o problema:
Daca angajatorul unde am functia de baza ma da in somaj, am dreptul la indemnizatie de somaj daca am contract de colaborare cu o firma de asigurari, unde desfasor o activitate part time si am un venit lunar sub 500 lei?
nu, daca exista alte venituri nu se beneficiaza de indemnizatia de somaj, nu-si are rostul sa va trimita in somaj, pur si simplu se blocheaza un post, doar atat.
Posibilitatea de a ajunge in somaj este datorita restrangerii activitatii angajatorului. Mentionez ca angajatorul este SA.
Eu doream sa stiu daca BENEFICIEZ DE INDEMNIZATIA DE SOMAJ chiar daca am
venit(>500lei)
Cum sa inteleg si interpretez eu Legea 76/2002,actualizata 22.10.2013??????
ART.34
(1)Somerii beneficiaza de indemnizatia de somaj daca indeplinesc cumulativ conditiile:
b) nu realizeaza venituri sau REALIZEAZA, DIN ACTIVITATI AUTORIZATE POTRIVIT LEGII, VENITURI MAI MICI DECAT VALOAREA INDICATORULUI SOCIAL DE REFERINTA, IN VIGOARE(500LEI)
Activitatea este perfect legala in baza unui contract de agent, platesc sanatate si impozit pentru venit.
Nu aveti cum sa cumulati indemnizatia de somaj cu veniturile realizate in baza unui astfel de contract.
Legea nr.76/2002 :
Art. 34
(1) ªomerii prevăzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiază de indemnizaţie de şomaj dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii; b) nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă în a căror rază teritorială îşi au domiciliul sau, după caz, reşedinţa, dacă au avut ultimul loc de muncă ori au realizat venituri în acea localitate.
........
Normele de aplicare a Legii nr.76/2002 prevad:
Art. 15. - (1) Somerii prevazuti la art. 17 din lege, care realizeaza venituri din activitati autorizate potrivit legii, vor beneficia de indemnizatie de somaj, in conditiile art. 34 alin. (1) din lege, daca dovedesc ca acele venituri nu depasesc cuantumul indemnizatiei de somaj, stabilit, potrivit legii, in luna pentru care se face dovada.
(2) Prin activitati autorizate potrivit legii se intelege activitatile desfasurate de persoane fizice in mod independent si de asociatiile familiale in baza autorizatiei de functionare eliberate conform legii sau exercitarea profesiilor liberale potrivit dispozitiilor legale speciale, precum si activitatile desfasurate in calitate de asociat in cadrul societatilor comerciale.
Asadar, daca sunteti PFA sau aveti I.I. sau I.F. atunci puteti cumula indemnizatia de somaj cu veniturile care nu depasesc valoarea de 500 lei.
Ajutor somaj i.i.
Lumena
buna ziua,
Am o intreprinde individuala si veniturile mele sunt la limita, as dori sa stiu daca pot beneficia de ajutor de somaj deoarece am inteles ca PFA ... (vezi toată discuția)
Somaj
VeroRAM
Buna seara
Va rog sa ma ajutati si pe mine cu o lamurire legata de somaj . Deocamdata sunt in somaj . Daca inchei un contract de munca part-time (4 ore pe zi ... (vezi toată discuția)