avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 937 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Pensie anticipata....
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Pensie anticipata....

Am si eu urmatoarea situatie: o persoana a iesit la pensie anticipat cam de 2 luni de zile, iar acum ar dori sa lucreze din nou pentru o firma. Din cate stiu eu, in Codul Muncii este specificat faptul ca nu poate fi salariat in conditiile in care s-a pensionat anticipat decat daca renunta la pensie. Ori persoana respectiva nu prea doreste acest lucru.... Din postura de persoana juridica, se poate incheia si un alt tip de contract cu persoana respectiva??? Daca da, trebuie legalizat?:-/
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 10:45, 2 Aprilie 2009
Puteti incheia o conventie civila (contract civil) care nu trebuie legalizata. Trebuie sa stiti ca o astfel de conventie nu este similara contractului de munca deoarece prestatorul nu are calitatea de angajat , vechimea nu este recunoscuta , nu se platesc contributii sociale .Ceea ce se plateste catre stat este impozitul pe venit.
Exista si posibilitatea de a solicita in scris la Casa de Pensii suspendarea pensiei pe perioada cat are CIM. Aceasta perioada lucrata i se va lua in calcul la pensia pentru limita de varsta.
Exista numai posibilitatea ca pensionarul sa solicite suspendarea platii pensiei pe perioada cat lucreaza in temeiul unui nou cim.

O persoana care beneficiaza de pensie anticipata sau de pensie anticipata partiala nu are voie sa cumuleze calitatea de pensionar cu cea de salariat, angajat cu cim ori in temeiul unei conventii civile.
In anul 2007 am angajat un cetatean care avea pensie anticipata partiala. S-a dus la Casa de Pensii, si-a suspendat plata pensiei si dupa 5 luni de lucru i-am dat decizia de incetare a CIM si si-a reluat plata pensiei.
Conventia civila mai trebuie inregistrata la ITM??? Va multumesc foarte mult pt ajutorul oferit...

Alte discuții în legătură

Probleme la un control al itm timtexcompany timtexcompany M-am angajat de curand in postul de Inspector Resurse umane si deja am o problema - in urma cu 12 zile a fost un control al ITM ( inca nu eram angajat la ... (vezi toată discuția)
Pensie militara anticipata partial si salariu nico65 nico65 as dori sa stiu daca mai pot continua activitatea in conditiile in care sunt pensionat anticipat partial in sistemul militar si incadrat cu contract de munca ... (vezi toată discuția)
Revizuirea medicala in cazul pensionarii de invaliditate gr.ii ContSters112142 ContSters112142 Buna seara, Sunt pensionata medical gr.II in anul 2008 cu drept de revizuire la 1 an.Conform deciziei de pensionare rezulta: -data nasterii;13.10.1954 -sex: ... (vezi toată discuția)