avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 388 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Durata concediu medical platit accidente care nu sunt ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Durata concediu medical platit accidente care nu sunt legate de munca

buna ziua,

recent tatal meu a suferit un atac vascular cerebral, nu mai poate vorbi, intelege cuvinte semne simboluri, citi sau scrie.

el era angajat la momentul acestul accident, dar nu era la locul de munca. avea un contract de munca pe o perioada determinata, 3 luni, si urma sa reinnoiasca contractul pe 31 oct 2013(accidentul a avut loc pe 18 oct 2013). in ultimele 24 de luni a avut o perioada de aprox 21 luni de pauza in care nu a lucrat.

angajatorul i-a acceptat concediul medical dat si semnat de doctorul curant din spital(semnat si de medicul de familie) pana pe 31 oct 2013, apoi doctorul curant la externat pe 5 noiembrie 2013 si i-a mai dat 2 concedii medicale pana pe 19 noiembrie 2013.

angajatorul refuza sa ii mai plateasca concediu medical pentru aceasta perioada pe motiv ca CIM a expirat pe 31.10.2013, am citit ceva din conditiile platii concediului medical dar nu am gasit vreo limita a perioadei platite legata de durata contractului curent sau de perioade maxime mai mici de 45zile(dat de medicul de familie si ~180 dat de medic specialist daca este internat)

este anagajatorul indreptatit legal sa refuze sau sa plateasca doar concediul pana la 31.10.2013.


si mai am intrebarea urmatoare, pentru pensionare pe caz de boala in caz ca nu isi va reveni la un nivel care sa ii permita sa fie angajat din nou, este obligatoriu sa fi avut un concediu medical de 3 luni(sau alta perioada necesara premergatoare cererii de pensionare). pentru pensionare pe caz de boala cine este medicul care trebuie sa emita decizia si propunerea, neaparat medicul care l-a tratat initial in spital, sau e desemnat de o comisie de evaluare.
Cel mai recent răspuns: enderalex , utilizator 10:55, 29 Noiembrie 2013
Pentru prima intrebare aveti raspunsul aici
www.avocatnet.ro/content/for...

Pentru pensionarea de invaliditate, trebuie ca tatal dvs. sa primeasca o decizie de incadrare in grad de invaliditate emisa de medicul expert de la casa de pensii. Medicul de familie va poate da o trimitere pentru expertiza medicala.

Multa sanatate!

Legea nr. 263/2010:

ART. 71
(1) Evaluarea capacităţii de muncă, în vederea stabilirii gradului de invaliditate, se face, la cerere, de către medicul specializat în expertiza medicală a capacităţii de muncă din cadrul CNPP, denumit în continuare medic expert al asigurărilor sociale, iar în cazul persoanelor prevăzute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. c), de către comisiile de expertiză medicomilitară de pe lângă spitalele din sistemul de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională.
(2) Pentru evaluarea capacităţii de muncă, cererea şi documentele medicale ale solicitantului se depun la cabinetul de expertiză medicală a capacităţii de muncă din cadrul casei teritoriale de pensii competente, în funcţie de domiciliul solicitantului, sau, după caz, la comisiile de expertiză medicomilitară de pe lângă spitalele din sistemul de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională.
(3) În urma examinării clinice şi analizării documentelor medicale, medicul expert al asigurărilor sociale completează raportul de expertiză medicală a capacităţii de muncă şi emite decizia medicală asupra capacităţii de muncă. În cazul persoanelor prevăzute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. c), comisiile de expertiză medico-militară de pe lângă spitalele din sistemul de apărare naţională, ordine publică şi siguranţă naţională emit decizii medicale de încadrare într-un grad de invaliditate, care vor fi avizate de comisia centrală de expertiză medico-militară a Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Administraţiei şi Internelor sau a Serviciului Român de Informaţii, după caz.
(4) În situaţia în care, pentru emiterea deciziei medicale prevăzute la alin. (3), sunt necesare investigaţii sau examinări de specialitate suplimentare, medicul expert al asigurărilor sociale propune, după caz, prelungirea duratei concediului pentru incapacitate temporară de muncă, în condiţiile legii.
(5) Decizia medicală prevăzută la alin. (3) se emite în termen de 45 de zile de la data înregistrării cererii şi se comunică în termen de 5 zile de la emitere. În situaţiile prevăzute la alin. (4), termenul de emitere a deciziei medicale se prelungeşte corespunzător.
(6) Decizia medicală asupra capacităţii de muncă poate fi contestată, în termen de 30 de zile de la comunicare, la comisiile medicale de contestaţii sau la comisiile centrale de expertiză medico-militară ale Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Administraţiei şi Internelor şi Serviciului Român de Informaţii, după caz.
(7) Comisiile medicale de contestaţii funcţionează în cadrul centrelor regionale de expertiză medicală a capacităţii de muncă şi Institutului Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă.
(8) Contestaţia prevăzută la alin. (6) se soluţionează în termen de 45 de zile de la înregistrare. Decizia emisă în soluţionarea contestaţiei se comunică în termen de 5 zile de la data soluţionării.
(9) Deciziile comisiilor medicale de contestaţii şi ale comisiilor centrale de expertiză medico-militară ale Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Administraţiei şi Internelor şi Serviciului Român de Informaţii date în soluţionarea contestaţiilor prevăzute la alin. (8) pot fi atacate la instanţele judecătoreşti competente în termen de 30 de zile de la comunicare.
(10) Deciziile medicale asupra capacităţii de muncă, precum şi deciziile prevăzute la alin. (9) necontestate în termen rămân definitive.
1. Contractul individual de munca (CIM) pe perioada determinata inceteza de drept (art.56(1), lit.i) din Codul muncii) la data expirarii perioadei pentru care a fost nincheiat, indiferent de situatia in care se afla salariatul la acea data.

2. Certificatele medicale incepand cu luna noiembrie le prezinta la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate care le va plati.
tudorvaleriu a scris:

1. Contractul individual de munca (CIM) pe perioada determinata inceteza de drept (art.56(1), lit.i) din Codul muncii) la data expirarii perioadei pentru care a fost nincheiat, indiferent de situatia in care se afla salariatul la acea data.

2. Certificatele medicale incepand cu luna noiembrie le prezinta la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate care le va plati.



multumesc pt raspunsuri.

doar sa fiu sigur din ce am citit, tot concediul medical dupa data de 31.10.2013 este inca platit daca merg direct la casa judeteana de asigurari de sanatate? in acest caz trebuie sa se prezinte el personal sau pot sa ma duc eu in locul lui, avand in vedere starea in care este acum.

inteleg ca durata concediului medical nu este ceva necesar inainte de cererea sau evaluarea pt incapacitate de munca si pensionare pe caz de boala. comisia o sa evalueze cazul independent(neavand criterii minime pt concediul medical in ultimele 12-24 luni) si va hotara daca este apt sau nu de munca si ce grad de invaliditate/incapacitate are 1-3?
1. - Interesati-va mai intai la CJAS cu ce acte sa va prezentati, in afara de certificatul medical.
- Daca nu se poate deplasa poate sa merga si altcineva.

2. - Se poate beneficia de pensie de invaliditate oricand, daca medicii vor hotari asta.
- Tot medicii vor hotari daca este nevoie si de alte investigatii medicale, internari, tratamente etc., inainte de pensionare.

3. Incadrarea intr-un grad de invaliditate se face prin decizie emisa de medicul expert al asigurarilor sociale avand in vedere si documentele medicale emise de medicul specialist care asigura asistenta medicala.

4. - Trimiterea catre medical specialist o da medicul de familie.
- Asadar se incepe cu o vizita la medicul de familie.

inca odata multumesc pt raspunsuri. intre timp am fost pe la CASMB si la medicul de familie care m-a trimis catre un medic specialist(neurolog) din sectorul 5(policlinica locala sa il ia pe tata in evidenta si sa ii prelungeasca CM dupa consult).

medicul de la policlinica mi-a cerut adeverinta de salariat pt CM, desi am trimiterea de la medicul de familie care mi-a dat-o dupa ce i-am dat adeverinta lui. din raspunsurile dumneavoastra inteleg ca in situatia de fata in care tata nu mai e angajat incepand cu 1 noiembrie 2013, dar are inca CM pana pe 19 noiembrie si are dreptul la prelungirea acestuia pe acelasi diagnostic conform legii. dar medicul de familie si cel expert zic ca nu ar mai avea drept la CM daca nu e angajat. nu mai inteleg nimic.

intre timp am obtinut CM pana pe 30 noiembrie si trebuie sa aduc adeverinta de salariat, sau sa lamurest problema este el indreptatit la CM in continuare sau nu. si cei de la CASMB au zis ca ar fi daca aduc x acte, eu am zis clar ca i-a expirat CIM si ca a prins CM in timpul CIM si ce fac in continuare, dar nu sunt sigur daca doamna de acolo a inteles, oricum ea mi-a zis sa vin cu mai multe acte si il plateste CASMB cu decondare de la platitoru de asigurari de sanatate si sociale(sa inteleg de la ultimul angajator din fondul de salarii).

Alte discuții în legătură

Pensie pe caz de boala aleee85zah aleee85zah As dori sa stiu cum procedeaza persoana care este in concediu medical si trebuie sa se pensioneze, din cauza unui infart. Actele necesare, si unde trebuie ... (vezi toată discuția)
Concediu medical noidoi noidoi BUna ziua. Putti sa imi spuneti care e maximul de zile consecutive de concediu medical pe care le poate acorda medicul specialist? Poate da un singur concediu ... (vezi toată discuția)
Neoplasm mamar, motiv pensionare medicala? cyan cyan 1. o persoana in varsta de 44 ani si cu o vechime in munca de 25 ani avand neoplasm mamar operat (mastectomie) se poate pensiona medical? 2. care sunt pasii ... (vezi toată discuția)