avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 905 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu medical
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu medical

BUna ziua. Putti sa imi spuneti care e maximul de zile consecutive de concediu medical pe care le poate acorda medicul specialist? Poate da un singur concediu de 30-31 zile? Eu intelesesem ca nu poate da decat maxim 21 zile calendaristice, dar acum doctorul a zis ca ii va da sotului concediu din 16.06 pana in 15.07. E posibil? Multumesc
Cel mai recent răspuns: noidoi , utilizator 20:02, 23 Iunie 2015
1. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 13.
(1) Durata de acordare a indemnizaţiei pentru incapacitate temporarã de muncã este de cel mult 183 de zile în interval de un an, socotitã din prima zi de îmbolnãvire.

(2) Începând cu a 91-a zi, concediul se poate prelungi de cãtre medicul specialist pânã la 183 de zile, cu aprobarea medicului expert al asigurãrilor sociale.

(3) Durata de acordare a concediului şi a indemnizaţiei pentru incapacitate temporarã de muncã este mai mare în cazul unor boli speciale şi se diferenţiazã dupã cum urmeazã:

a) un an, în intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculozã pulmonarã şi unele boli cardiovasculare, stabilite de Casa Naţionalã de Asigurãri de Sãnãtate, denumitã în continuare CNAS, cu acordul Ministerului Sãnãtãţii;
b) un an, cu drept de prelungire pânã la un an şi 6 luni de cãtre medicul expert al asigurãrilor sociale, în intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculozã meningealã, peritonealã şi urogenitalã, inclusiv a glandelor suprarenale, pentru SIDA şi neoplazii, în funcţie de stadiul bolii;
c) un an şi 6 luni, în intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculozã pulmonarã operatã şi osteoarticularã;
d) 6 luni, cu posibilitatea de prelungire pânã la maximum un an, în intervalul ultimilor 2 ani, pentru alte forme de tuberculozã extrapulmonarã, cu avizul medicului expert al asigurãrilor sociale.

Art. 14.
(1) Medicul primar sau, dupã caz, medicul specialist în afecţiunea principal invalidantã poate propune pensionarea de invaliditate dacã bolnavul nu a fost recuperat la expirarea duratelor de acordare a indemnizaţiei pentru incapacitate temporarã de muncã, prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã.

(2) În situaţii temeinic motivate de posibilitatea recuperãrii, medicul prevãzut la alin. (1) poate propune prelungirea concediului medical peste 183 de zile, în scopul evitãrii pensionãrii de invaliditate şi menţinerii asiguratului în activitate.

(3) Medicul expert al asigurãrilor sociale decide, dupã caz, prelungirea concediului medical pentru continuarea programului recuperator, reducerea programului de lucru, reluarea activitãţii în raport de pregãtirea profesionalã şi de aptitudini ori pensionarea de invaliditate.

(4) Prelungirea concediului medical peste 183 de zile se face pentru cel mult 90 de zile, conform procedurilor stabilite de Casa Naţionalã de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurãri Sociale, denumitã în continuare CNPAS, împreunã cu CNAS, în raport cu evoluţia cazului şi cu rezultatele acţiunilor de recuperare.


2. Din Normele de aplicare a OUG 158/2005:

Art. 25.
(1) Medicii de familie au dreptul de a elibera certificate de concediu medical pentru incapacitate temporarã de muncã cu durata de cel mult 10 zile calendaristice, în una sau mai multe etape.

(2) În cazul menţinerii incapacitãţii temporare de muncã pentru aceeaşi afecţiune, concediul medical se poate prelungi de cãtre medicul curant din ambulatoriul de specialitate sau spital, în caz de internare, în etape succesive de maximum 30 de zile calendaristice, pânã la 90 de zile calendaristice în decursul unui an, socotit de la prima zi de îmbolnãvire.

(3) Durata cumulatã a concediilor medicale acordate de medicul de familie pentru un asigurat pentru incapacitate temporarã de muncã nu poate depãşi 30 de zile calendaristice în ultimul an, socotite de la prima zi de îmbolnãvire, indiferent de cauza acesteia. Dupã totalizarea a 30 de zile calendaristice acordate de cãtre medicul de familie, eliberarea certificatelor de concediu medical se va face numai de cãtre medicul curant din ambulatoriul de specialitate sau spital, în caz de internare, cu încadrarea în duratele maxime prevãzute de lege.
Multumesc pt raspuns. As mai avea nevoie de o informatie. Pentru a intra in comisia de expertiza medicala, trebuie mers in comisie inainte cu cateva zile de expirarea celor 90 zile de concediu medical? Sau in a 91-a zi? Multumesc anticipat.
Buna ziua. Poate ma mai ajutati cu un raspuns. Va spuneam ca sotului meu i s-a incheiat contractul de munca determinat, dar el intrase deja in CM inainte de sfarsitul lui. A fost luat in evidenta de OPSNAJ, cu plata in continuare a CM. Acum a primit primii bani de la OPSNAJ, pe CM pe o saptamana. A primit o suma mare si nu stim ce e cu ea (aproape cat salariul lui net pe o luna; e drept ca in feb, de la vechiul job i se platise si concediul de odihna neefectuat, si suma pe luna respectiva a fost aproape tripla) . Persoana de la OPSNAJ care se ocupa de asa ceva este in concediu si nu ne poate lamuri altcineva ce e cu acesti bani. Ni s-a spus anterior ca i se opreste contributia de sanatate, dar nu stim daca sotul, din banii pe care i-a primit trebuie sa mai plateasca ceva (somaj, impozit, pensii, etc) sau i s-au oprit si acestea deja. Stiti cumva care e procedura? Multumesc anticipat.
Din cate cunosc, la comisia de expertiza se ajunge cu programare. Interesati-va inainte de terminarea celor 90 de zile si faceti programarea pentru evaluare.

Din HG nr. 257/2011 - Normele de aplicare a Legii nr. 263/2010:

B. Revizuirea medicalã

ART. 91
Revizuirea medicalã a pensionarilor încadraţi în grad de invaliditate se efectueazã la termenul stabilit de medicul expert al asigurãrilor sociale sau de comisiile de expertizã medico-militarã, dupã caz, care au în evidenţã pensionarii.
ART. 92
(1) Medicul expert al asigurãrilor sociale, respectiv comisiile de expertizã medico-militarã, dupã examinarea medicalã a persoanei în cauzã şi analizarea documentaţiei medicale prezentate, completeazã concluziile medicale la revizuire şi emit decizia medicalã asupra capacitãţii de muncã în 3 exemplare.
(2) Documentaţia medicalã pentru revizuirea medicalã la termen cuprinde:
a) referatul medical detaliat cu consemnarea stãrii prezente şi evoluţiei bolii, a datelor clinice şi paraclinice care susţin diagnosticul clinic, completat de cãtre medicul curant, specialist pentru afecţiunile invalidante;
b) rezultatele investigaţiilor solicitate;
c) biletele de ieşire din spital sau copii de pe foaia de observaţie clinicã, pentru spitalizãrile recente, dupã caz;
d) datele din fişa de dispensarizare a bolnavului, dupã caz;
e) programul recuperator completat de cãtre medicii curanţi.
ART. 93
La revizuirea medicalã, medicul expert al asigurãrilor sociale va avea în vedere modul de respectare a programului de recuperare a capacitãţii de muncã a bolnavului, în perioada de valabilitate a deciziei.
ART. 94
(1) La solicitarea pensionarului, revizuirea medicalã se poate efectua şi înaintea termenului stabilit în decizia medicalã a capacitãţii de muncã, indiferent de gradul de invaliditate, dar numai pânã la împlinirea vârstelor standard pentru obţinerea pensiei pentru limitã de vârstã.
(2) Cererile de revizuire pentru agravare sau ameliorare, împreunã cu documentele medicale care atestã starea de sãnãtate, se depun la cabinetul de expertizã medicalã a capacitãţii de muncã ori la comisiile de expertizã medico-militarã, dupã caz.
ART. 95
(1) La termenul de revizuire, pensionarul încadrat în grad de invaliditate are obligaţia sã se prezinte, fãrã a fi notificat, la cabinetul de expertizã medicalã a capacitãţii de muncã sau la comisiile de expertizã medico-militarã, dupã caz, în vederea revizuirii medicale.
(2) Dacã pensionarul încadrat în grad de invaliditate este netransportabil şi dovedeşte acest fapt prin documente medicale recente, acesta este obligat sã anunţe cabinetul de expertizã medicalã a capacitãţii de muncã sau comisiile de expertizã medico-militarã, dupã caz, pânã la termenul de revizuire stabilit. Expertizarea se face pe baza documentelor medicale recente trimise de cãtre acesta la cabinetul de expertizã medicalã a capacitãţii de muncã sau la comisiile de expertizã medico-militarã, dupã caz. Medicul expert al asigurãrilor sociale poate solicita efectuarea unei anchete sociale.
(3) În situaţia în care pensionarul încadrat în grad de invaliditate se prezintã cu întârziere la revizuirea medicalã, aceasta se face la cerere.
(4) Revizuirea medicalã a persoanelor internate în spitale sau sanatorii se face pe baza referatului medical întocmit de medicul curant ori, dupã caz, pe baza documentelor medicale recente, solicitate prin decizia medicalã asupra capacitãţii de muncã emisã la revizuirea medicalã anterioarã.
ART. 96
(1) În situaţia în care pensionarul s-a prezentat la revizuirea medicalã şi aceasta nu s-a putut efectua la termenul stabilit, din motive neimputabile pensionarului, revizuirea se efectueazã la o datã ulterioarã, dar nu mai târziu de sfârşitul lunii urmãtoare termenului de revizuire stabilit.
(2) Prevederile alin. (1) se aplicã şi în situaţia în care pensionarul a comunicat, cel târziu pânã la termenul de revizuire stabilit, imposibilitatea neprezentãrii la revizuirea medicalã periodicã, din motive neimputabile lui.
(3) În situaţiile prevãzute la alin. (1) şi (2), pânã la data emiterii deciziei medicale asupra capacitãţii de muncã, se menţine acelaşi grad de invaliditate stabilit prin decizia anterioarã.
ART. 97
Cabinetele de expertizã medicalã a capacitãţii de muncã au obligaţia ca, în primele 5 zile ale fiecãrei luni, sã comunice compartimentului de specialitate pensionarii încadraţi în grad de invaliditate neprezentaţi la revizuirea medicalã periodicã în cursul lunii precedente, în vederea suspendãrii plãţii pensiei potrivit legii.
ART. 98
(1) Nu mai sunt supuşi revizuirii medicale pensionarii încadraţi în grad de invaliditate care:
a) prezintã invaliditãţi care afecteazã ireversibil capacitatea de muncã;
b) au împlinit vârstele standard de pensionare prevãzute de lege;
c) au vârstele mai mici cu pânã la 5 ani faţã de vârstele standard de pensionare şi au realizat stagiile complete de cotizare, potrivit legii.
(2) În cazul persoanelor fãrã potenţial recuperator, a cãror dinamicã a invaliditãţii este staţionarã şi pentru care revizuirile medicale nu mai aduc elemente noi în pronosticul de recuperabilitate, constatarea situaţiilor prevãzute la alin. (1) lit. a) se face numai cu avizul Institutului Naţional de Expertizã Medicalã şi Recuperare a Capacitãţii de Muncã, denumit în continuare INEMRCM, sau al comisiilor centrale de expertizã medico-militarã ale Ministerului Apãrãrii Naţionale, Ministerului Administraţiei şi Internelor şi Serviciului Român de Informaţii, dupã caz.
(3) În vederea aplicãrii alin. (1) lit. b), compartimentul stabiliri prestaţii comunicã lunar cabinetului de expertizã medicalã a capacitãţii de muncã pensionarii încadraţi în grad de invaliditate care au împlinit vârsta standard de pensionare sau, dupã caz, condiţiile prevãzute de lege pentru acordarea pensiei pentru limitã de vârstã.
(4) Stabilirea încadrãrii în situaţiile prevãzute la alin. (1) lit. a) şi c) se face prin decizie medicalã asupra capacitãţii de muncã.
ART. 99
În aplicarea art. 80 din lege, INEMRCM emite, dupã caz, rapoarte de expertizã medicalã a capacitãţii de muncã, avize de specialitate şi decizii medicale asupra capacitãţii de muncã.
ART. 100
În cazul deciziilor comisiilor de expertizã medico-militarã de pe lângã spitalele din sistemul de apãrare, ordine publicã şi siguranţã naţionalã, avizate negativ de cãtre comisiile centrale de expertizã medico-militarã ale Ministerului Apãrãrii Naţionale, Ministerului Administraţiei şi Internelor şi Serviciului Român de Informaţii, persoana este chematã pentru reexpertizare la nivelul acestor comisii.


Referitor la indemnizatia platita, din aceasta se retine doar CAS (89 lei pentru o luna intreaga) si impozit 16%. Nu se retine CASS si somaj.

Indemnizatia pentru concedii medicale se calculeaza astfel:
- se aduna veniturile brute realizate in cele 6 luni anterioare (inclusiv indemnizatii CM)
- se aduna numarul de zile lucratoare din cele 6 luni in care a lucrat sau a avut CM (zilele lucratoare din luna, fara concedii fara plata, absente nemotivate)
- se calculeaza media zilnica prin impartirea total venituri / total zile (cu 2 zecimale)
- indemnizatia = media zilnica x nr.zile lucratoare incluse in perioada de pe certificatul medical x procentul stabilit in functie de codul de indemnizatie (le gasiti pe versoul certificatului)
Media zilnica se pastreaza aceeasi pentru toate concediile medicale ulterioare date "in continuare" la certificatul initial. In caz contrar, media se recalculeaza dupa regulile aratate mai sus.

Normele de aplicare a OUG nr. 158/2005:
ART. 74
Cuantumul indemnizaţiilor de asigurãri sociale de sãnãtate este egal cu produsul dintre media zilnicã şi procentele prevãzute de lege, multiplicat cu numãrul de zile lucrãtoare din concediul medical, astfel:
Ci = Mzbci x .... % x NZLCM,
în care:
- Ci = cuantumul indemnizaţiilor de asigurãri sociale de sãnãtate;
- Mzbci = media zilnicã a bazei de calcul al indemnizaţiilor de asigurãri sociale de sãnãtate;
- NZLCM = numãrul de zile lucrãtoare din concediul medical.

Exemplul nr. 2
──────────────────────────────────────────────────
luna 1 2 3 4 5 6
V 500 500 500 125+281 500 500
NZ 21 19 21 20*) 21 20
──────────────────────────────────────────────────
*) În luna a 4-a persoana a avut 15 zile de concediu medical pentru care a primit 281 lei reprezentând indemnizaţie de asigurãri sociale de sãnãtate, respectiv 5 zile pentru care s-a achitat contribuţia (125 lei).
în care:
NZ = numãrul de zile pentru care s-a achitat contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii, pe fiecare lunã din baza de calcul;
SUMĂ V = 5 x 500 lei + (125 lei + 281) lei = 2.906 lei;
NTZ = 21 + 19 + 21 + 20 + 21 + 20 = 122 de zile;
Mzbci = 2.906 lei : 122 = 23,8197 lei*);
.... % = 75% [conform art. 17 alin. (1) din OUG nr. 158/2005];
NZLCM = 22 de zile (concediu medical pe întreaga lunã);
Ci = Mzbci x .... % x NZLCM = 23,8197 lei x 75% x 22 = 393,0246 lei, rotunjit la 393 lei conform legii.
Am inteles cam cum se face calculul pt indemnizatie, dar nu prea iese. Asa cum va spuneam, sotul meu nu mai e platit de angajator (i s-a terminat contractul determinat), ci de OPSNAJ. Cand i s-a platit indemnizatia pt saptamana de CM din mai i s-a retinut si CAS si impozitul de 16%? Stiti cumva daca retin si vireaza ei aceste taxe? E posibil ca indemnizatia de CM pe o sapt sa fie aproape cat salariul pe ultima luna? In mart si apr sotul meu a avut acelasi salariu (cam cat a luat acum CM pe o sapt), in feb a avut (cu tot cu indemnizatia de concediu odihna neefectuat) cam de 3 ori salariul aceasta, in nov, dec, ian a avut o suma cu 1/4 mai mare decat mart sau apr. Acestea sunt cele 6 luni luate in calcul. Deci, e posibil sa aiba indemnizatia de CM, platita de OPSNAJ, atat de mare? Multumesc anticipat.

Alte discuții în legătură

Neoplasm mamar, motiv pensionare medicala? cyan cyan 1. o persoana in varsta de 44 ani si cu o vechime in munca de 25 ani avand neoplasm mamar operat (mastectomie) se poate pensiona medical? 2. care sunt pasii ... (vezi toată discuția)
Pensie anetaaneta anetaaneta Am miopie forte peste - 23 pensionata gr 2 cu complicatiile acestei boli, recent am facut o interventie pentru cataracta si a fost schimbat cristalinul si port ... (vezi toată discuția)
Pensionare... vyctoras vyctoras Buna ziua ! urmeaza sa ma pensionez pe caz de boala si as vrea sa stiu de cand o sa intre in plata? de la data cand nu mai lucrez sau de la data incetarii ... (vezi toată discuția)