avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 698 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Uzucapiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Uzucapiune

Am dobandit o casa printr-un Contract de intretinere viagera in 1983, dupa decesul proprietarei intretinute. Terenul si curtea aferente casei nu le-am putut intabula pentru ca nu erau intabulate pe batrana pe care am intretinut-o. De atunci(1983)si pana azi le folosesc impreuna cu sotia mea nederanjat de nimeni fara nici un fel de intrerupere. Mentionez ca in 2001,doua nepoate dupa surori si-au intabulat(nu stiu cum) gradina si curtea(cca.6 ari). Acum cativa ani au decedat amandoua. Rolul din Registrul agricol al comunei este pe numele meu si am platit impozitul an de an fara intrerupere din 1983 si pana in prezent. Intrebare: As putea obtine dreptul de proprietate prin uzucapiune?
( In extrasul de carte funciara nu apare nici o modificare de la data intabularii pe cele doua surori).
Va multumesc din inima.
Ultima modificare: Sâmbătă, 9 Noiembrie 2013
stefeld, utilizator
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 18:49, 11 Noiembrie 2013
Da, teoretic indepliniti toate conditiile pentru a uzucapa.

Uzucapiunea se obtine printr-o actiune in instanta. Acum se pune problema cu cine va veti judeca.

Va trebui sa aflati cine era proprietarul terenului respectiv pentru a-l putea chema in judecata.

Este important sa contactati un avocat care sa vada toate actele pe care le aveti si, in functie de aceasta sa stabileasca si sa va indrume care este calea juridica cea mai corecta ce trebuie urmata pentru a reusi sa obtineti o hotarare favorabila.
Terenul era al intretinutei dobandit prin ontract de vanzare-cumparare 1/2 parti, iar cealalta ju matate in urma succesiunii dupa decedarea sotului dar nu a fost ceruta inscrierea in cartea funciara. Am toate actele cu privire la traseul terenului.
Eu locuiesc in casa dobandita si folosesc acet teren inca dinaintea decesului intretinutei, deci mai mult e 30 de ani.
As vrea sa stiu daca nu ma incurca in vederea dobandirii curtii si gradinii faptul ca in 2001 a fost intabulat de catre cele doua nepoate(care actual sunt decedate) cu titlu de succesiune.
Chiar daca ma repet, vreau sa spun ca toata aceasta stare am folosit-o ca si cum ar fi fost a mea neconturbat de nimeni nici chiar de cele doua nepoate.
Va multumesc din toata inima si va doresc multa sanatate!
Depinde de acte. Pe ce exact plateati impozit din 1983? Pe casa? Pe teren? Pe ambele?
E cu dus si-ntors, trebuie vazut si contractul de intretinere... poate s-a implinit termenul de 30 de ani pe vechiul cod... poate nu. Asta inseamna ca ar trebui sa actionati pe noul cod, dar nu-i trecut termenul inca...

Trebuie vazute actele.
trebuie sa promovati actiune judectoreasca prin care sa se constate ca ati dobandit terenul prin uzucapiune. trebuie insa sa aflati numele si domiciliul ultimilor proprietari ai terenului si va judecti cu ei sau cu mostenitorii acestora.
Atata vreme cat a fost exercitata o posesie utila, continua, publica, sub nume de proprietar sunt intrunite conditiile pentru a fi promovata o actiune in vederea constatarii uzucapiunii ( mod originar de dobandire a dreptului de proprietate ).

Practic, uzucapiunea reprezinta o sanctiune impotriva proprietarului nediligent, care nu si-a exercitat atributele dreptului de proprietate, posesia si folosinta fiind exerciate de catre o terta persoana.( posesia trebuie sa fie utila , neviciata).


Pentru a fi constata uzucapiunea , este necesar sa fie demonstrata, prin martori , posesia de 30 de ani, neviciata ( viiciile posesie fiind clandestinitatea, violenta, discontinuitatea ).


Prin declaratiile de martor se va atesta faptul posesiei indelungate, se va atesta faptul ca limitele terenului nu au comportat modificari, si, de asemenea, nu a existat niciun litigiu, cu privire la imobilul al carei drept de proprietate se solicita a fi dobandit.


Se va proceda la evaluarea si la identificarea terenului, printr-o expertiza tehnica .

Este aplicabil vechiul Cod civil.


Succes.

Alte discuții în legătură

Titlu de proprietate cadrianacarmen07@gmail.com cadrianacarmen07@gmail.com Cum pot obține titlu de proprietate pe terenul din jurul casei pt.care tatăl meu care este decedat nu a făcut cerere cf.legilor fondului funciar.Precizez ca ... (vezi toată discuția)
Reintregirea proprietatii Anto74 Anto74 parintii mei(decedati)au avut o casa cumparata cu chitanta de mana in 1970 de la 4 mostenitori.In 1991 a murit tata si mama a facut mostenirea dar din cei 4 ... (vezi toată discuția)
Acte casa batraneasca bassmafya17 bassmafya17 Buna ziua,am urmatoarea problema: Vreau sa fac cadastru si intabulare pt o casa ce nu are niciun act in momentul de fata.casa a fost a bunicilor mei iar acum ... (vezi toată discuția)