avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 801 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Uzucapiunea
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Uzucapiunea

Bună ziua,

mă adresez Dvs. în calitate de specialişti în vederea elucidării unei situaţii.
Vă mulţumesc anticipat.

Problema: în anul 1977 nepotul meu s-a angajat la întreţinerea unui domn bolnav de cacer în stadiu terminal, prin contract de întreţinere. După decesul respectivului domn, nepotul a intrat în posesia celor specificate în contractul de întreţinere. Pe lângă acestea, defunctul mai avusese şi un teren, pe care nepotul l-a prelucrat şi a plătit impozit şi alte taxe către stat, timp de 29 de ani, perioadă în care numeni nu a revendicat acest teren. Acum 2 luni însă a venit o persoană care a cumpărat de la un oarecare moştenitor de gradul 3 o suprafaţă din teren.
Nepotul are drept de proprietate prin Uzucapiune. În speţa data la câţi ani intervine dreptul de Uzucapiune şi în ce condiţii.

Cu respect.
Doar dupa trecerea a 30 de ani poate invoca uzucapiunea pentru diferenta de teren ce a ramas in posesia sa .
Nu are drept de proprietate prin uzucapiune pana nu e constatat de o instanta.
Nu este operanta uzucapiunea.

Atata vreme cat a fost exercitata o posesie utila, continua, publica, sub nume de proprietar sunt intrunite conditiile pentru a fi promovata o actiune in vederea constatarii uzucapiunii ( mod originar de dobandire a dreptului de proprietate ).

Practic, uzucapiunea reprezinta o sanctiune impotriva proprietarului nediligent, care nu si-a exercitat atributele dreptului de proprietate, posesia si folosinta fiind exerciate de catre o terta persoana.( posesia trebuie sa fie utila , neviciata).

Pentru a fi constata uzucapiunea , este necesar sa fie demonstrata, prin martori , posesia de 30 de ani, neviciata ( viiciile posesie fiind clandestinitatea, violenta, discontinuitatea ).

Prin declaratiile de martor se va atesta faptul posesiei indelungate, se va atesta faptul ca limitele terenului nu au comportat modificari, si, de asemenea, nu a existat niciun litigiu, cu privire la imobilul al carei drept de proprietate se solicita a fi dobandit.

Se va proceda la evaluarea si la identificarea terenului, printr-o expertiza tehnica imobiliara .

Succes.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Act cu mostenitorii fan23 fan23 am cumparat un teren cu chitanta de mana , dar din nefericire proprietarul a decedat ,acum cum pot proceda sa fac act asupra terenului. . (vezi toată discuția)
Uzucapiune? doo.ditza doo.ditza Buna ziua ! Bunica mea a folosit, incepand cu anii \'70 o fasie de teren de langa proprietatea ei care facea parte dintr-un lot personal. Mama a achitat ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune marin 33 marin 33 Buna ziua! Dupa decesul mamei mele(2006) si al tatalui meu(2009) am obtinut ca unic mostenitor Certificatul de mostenitor.Cineva imi contesta dreptul ... (vezi toată discuția)