Buna seara! Acum ceva timp mama mea si-a depus dosarul pentru pensie la limita de varsta, iar acum cateva zile i-a venit decizia de respingere. Inainte de aceasta, doamna de la casa pensiilor i-a cerut mamei mele sa mearga la locul unde a fost angajata si sa solicite Ordinul 50/1990, anexa 2, punctul 165 pentru a putea demonstra grupa. Fostul angajator al mamei mele, insa, a zis ca nu exista acest ordin si drept urmare nu i-a dat adeverinta de care avea nevoie. Eu am cautat si am vazut ca exista acel ordin, doar ca nu am gasit continutul punctului 165. V-as ruga frumos daca m-ati putea ajuta cu acest punct. Multumesc anticipat!
Nu aveti nevoie de biblioteca, daca mama dvs. are dreptul la grupa de munca si aceasta nu este inscrisa in cartea de munca, atunci trebuie sa obtina adeverinta de grupa de munca de la fostul loc de munca.
In conformitate cu prevederile de la punctul 6 din Ordinul nr. 50/1990 al Ministerului Muncii si Ocrotirilor Sociale, Ministerului Sanatatii si Comisiei Nationale pentru Protectia Muncii, nominalizarea persoanelor care se incadrau in grupele I si a II-a de munca se facea de catre conducerile unitatilor impreuna cu sindicatele libere din unitati, tinandu-se seama de conditiile concrete in care si-au desfasurat activitatea persoanele respective.
Degeaba va trimit ei dupa Ordinul 50. Daca a fost grupa de munca, ei trebuie sa dea adeverinta conform acelui ordin.
Care este data nasterii mamei dvs.?
Mama dvs. are dreptul la pensie limita de varsta in februarie 2018.
Daca a lucrat in grupa de munca atunci ar putea beneficia de reducere de varsta.
Va rog precizati cati ani a lucrat si cati cu grupa de munca. E scrisa grupa in cartea de munca? Daca da, cum?
A lucrat cu grupa a II-a de munca din data de 1.03.1974 pana in data de 30.11.1997. Referitor la grupa trecuta in cartea de munca, nu as sti sa va spun precis, apare precizata in ea dar nu stiu daca este bine. Insa pe adeverinta data de la fostul loc de munca este trecuta grupa si perioada in care a lucrat in aceasta grupa. Ani vechime are 28 de ani si 6 luni, iar stagiul complet de cotizare 37 de ani si 6 luni.