avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 807 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Respingere dosar pensie la limita de varsta
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Respingere dosar pensie la limita de varsta

Buna seara! Acum ceva timp mama mea si-a depus dosarul pentru pensie la limita de varsta, iar acum cateva zile i-a venit decizia de respingere. Inainte de aceasta, doamna de la casa pensiilor i-a cerut mamei mele sa mearga la locul unde a fost angajata si sa solicite Ordinul 50/1990, anexa 2, punctul 165 pentru a putea demonstra grupa. Fostul angajator al mamei mele, insa, a zis ca nu exista acest ordin si drept urmare nu i-a dat adeverinta de care avea nevoie. Eu am cautat si am vazut ca exista acel ordin, doar ca nu am gasit continutul punctului 165. V-as ruga frumos daca m-ati putea ajuta cu acest punct. Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 16:06, 10 Noiembrie 2013
Mama are dreptul la pensie anticipata (fara penalizare) incepand din februarie 2013.
Daca v-a respins dosarul la casa de pensii, inseamna cu adeverinta nu este buna. Verificati daca aceasta contine perioada, temeiul legal si procentul (de obicei 100%, 70% sau 50% din timpul lucrat).

Aveti toate indrumarile mai jos:

HG nr.257/2011:

ART. 126
(1) Adeverinţele prin care se atestã faptul cã în anumite perioade, anterioare datei de 1 aprilie 2001, persoanele şi-au desfãşurat activitatea în locuri de muncã încadrate în grupele I şi/sau a II-a de muncã se întocmesc potrivit modelului prevãzut în anexa nr. 14, numai pe baza documentelor, verificabile, aflate în evidenţele angajatorilor sau ale deţinãtorilor legali de arhive.
(2) Angajatorii sau orice alţi deţinãtori legali de arhive sunt obligaţi sã elibereze aceste adeverinţe, în termen de 30 de zile de la data solicitãrii, fãrã a percepe taxe sau comisioane.
(3) Prin deţinãtori legali de arhivã se înţelege creatorii şi deţinãtorii de documente, în sensul art. 4 din Legea Arhivelor Naţionale nr. 16/1996, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(4) Adeverinţele nevalorificate la stabilirea şi/sau recalcularea pensiilor, întocmite şi eliberate anterior intrãrii în vigoare a Ordinului ministrului muncii, familiei şi egalitãţii de şanse nr. 590/2008 pentru aprobarea Procedurii privind modul de întocmire şi eliberare a adeverinţelor prin care se atestã activitatea desfãşuratã în locuri de muncã încadrate în grupele I şi/sau a II-a de muncã, potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, necesare stabilirii şi/sau modificãrii drepturilor de pensie în conformitate cu prevederile Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurãri sociale, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, prin care se atestã activitatea desfãşuratã în locuri de muncã încadrate în grupele I şi/sau a II-a de muncã, potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, se utilizeazã la stabilirea şi/sau modificarea drepturilor de pensie dacã îndeplinesc condiţiile legale de valabilitate, chiar dacã nu sunt conforme cu modelul prevãzut la alin. (1).
(5) Adeverinţele întocmite în conformitate cu prevederile Ordinului ministrului muncii, familiei şi egalitãţii de şanse nr. 590/2008, pânã la intrarea în vigoare a legii, vor putea fi valorificate la stabilirea şi/sau recalcularea drepturilor de pensie dacã îndeplinesc condiţiile de fond şi formã prevãzute de acesta.
(6) Pentru a putea fi valorificatã, adeverinţa menţionatã la alin. (1) se completeazã în mod obligatoriu la toate rubricile prevãzute.

ANEXA 14
la norme

UNITATEA ..................................
C.U.I. ............ /Cod fiscal ...........
Adresa .........., telefon ................
Nr. .........../data ......................


ADEVERINŢÃ

Se adevereşte prin prezenta cã domnul/doamna ............, nãscut/nãscutã la data de ......... în localitatea ............., judeţul ........, sectorul ...., având codul numeric personal ..........., a fost angajat/angajatã cu contract individual de muncã la societatea*) ............, în perioada de la .......... pânã la ......... .
În perioada de la .......... pânã la ............, având meseria/funcţia de ..........., a fost încadrat/încadratã în grupa**) ............. de muncã, în procent de ......%, conform nominalizãrii efectuate prin .........***)
Temeiul juridic al încadrãrii în grupa**) ............ de muncã îl reprezintã .........****)

OBSERVAŢII: .......................................................

Menţionãm cã prezenta adeverinţã s-a eliberat în baza documentelor, verificabile, aflate în arhiva societãţii, cunoscându-se atât prevederile Codului penal referitoare la falsul în înscrisuri oficiale, cât şi prevederile legislaţiei de reglementare a pensiilor din sistemul public, potrivit cãrora angajatorul poartã întreaga rãspundere pentru valabilitatea şi corectitudinea actelor doveditoare utilizate la stabilirea drepturilor de pensie.


Conducãtorul unitãţii,
........................
(numele, prenumele, semnãtura şi ştampila)

Direcţia/Serviciul cu atribuţii salarizare personal
..................................................
(numele, prenumele şi semnãtura)


Întocmit
.........................................
(numele, prenumele şi semnãtura)
------------
*) Se completeazã denumirea societãţii sau, dupã caz, eventualele denumiri anterioare.
**) Se completeazã I sau II.
***) Se completeazã actul administrativ emis de unitate, conform prevederilor Ordinului ministrului muncii şi ocrotirilor sociale, al ministrului sãnãtãţii şi al preşedintelui Comisiei Naţionale pentru Protecţia Muncii nr. 50/1990 pentru precizarea locurilor de muncã, activitãţilor şi categoriilor profesionale cu condiţii deosebite care se încadreazã în grupele I şi II de muncã în vederea pensionãrii (proces-verbal, decizie, tabel, hotãrârea consiliului de administraţie şi a sindicatului privind nominalizarea persoanelor încadrate în grupe superioare de muncã, pontajele lunare, registrul de evidenţã a intrãrilor în subteran etc.).
****) Se completeazã actul normativ (nr., datã, poziţie, anexã etc.) care anterior datei de 1 aprilie 2001 a constituit temei juridic pentru încadrarea în grupã superioarã de muncã:
- pentru perioada anterioarã datei de 18 martie 1969, încadrarea în grupa I sau II de muncã s-a fãcut cu respectarea Instrucţiunilor Ministerului Muncii nr. 1.040/1967 care cuprind meseriile şi funcţiile prevãzute în grupele I şi II de muncã;
- pentru perioada lucratã dupã data de 18 martie 1969 pânã la data de 1 aprilie 2001, încadrarea în grupe superioare de muncã s-a fãcut conform Ordinului ministrului muncii şi ocrotirilor sociale, al ministrului sãnãtãţii şi al preşedintelui Comisiei Naţionale pentru Protecţia Muncii nr. 50/1990, ordin ce a înlocuit ordinele Ministerului Muncii şi Ministerului Sãnãtãţii nr. 59/1969, nr. 105/1976 şi nr. 210/1977;
- pentru perioada lucratã dupã data de 1 martie 1990 pânã la data de 1 aprilie 2001, încadrarea în grupele I şi II de muncã s-a fãcut conform Ordinului ministrului muncii şi protecţiei sociale, al ministrului sãnãtãţii şi al preşedintelui Comisiei Naţionale pentru Protecţia Muncii pentru precizarea locurilor de muncã, activitãţilor şi categoriilor profesionale cu condiţii deosebite care se încadreazã în grupele I şi II de muncã în vederea pensionãrii, pentru perioada lucratã dupã 1 martie 1990;
- alte acte normative în vigoare la data respectivã.

OBSERVAŢII: Se va completa cu precizãri suplimentare, dupã caz, în situaţia persoanelor care au lucrat în aceleaşi condiţii cu muncitorii. Câmpurile marcate cu asterisc sunt obligatoriu de completat.

1. Pentru o femeie nascuta in mai 1957 varsta standard de pensionare ested e 60 de ani si 9 luni, stagiul complet de cotizare este de 30 de ani si 9 luni iar stagiul minim de cotizare este de 15 ani.

2. Pentru cei 23 de ani si 9 luni lucrati in grupa a II-a de munca:
- se reduce varsta standard de pensionare cu 5 ani (60/9 - 5/0 = 55 de ani si 9 luni);
- se adauga la stagiul de cotizare 5 ani si 9 luni (28/6 + 5/9 = 34 de ani si 3 luni).

3. Poate solicita pensie pentru limita de varsta la 55 de ani si 9 luni, in februarie 2013, adica oricand de acum inainte (trebuie doar sa dovedeasca cu acte perioada lucrata in grupa a II-a de munca).

4. Pensia anticipata si pensia anticipata partiala nu se iau in discutie deoarece se pot solicita tot la varsta de 55 de ani si 9 luni cand deja indeplineste conditiile pentru pensionarea pentru limita de varsta.

5. Stagiul complet de cotizare = perioada de timp prevazuta de lege (Anexa 5), in functie de data nasterii, in care asiguratii au realizat stagiul de cotizare pentru a putea beneficia de pensie pentru limita de varsta, pensie anticipata sau pensie anticipata partiala (definitie data de Legea 263/2010).

6. Tineti cont de cele spuse de colega de forum, @ana_cer.
Ultima modificare: Duminică, 10 Noiembrie 2013
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Contine si perioada, si temeiul juridic si procentul de 100%.
1. Atunci faceti o contestatie la Comisia Centrala de Contestatii a Casei Nationale de Pensii Publice (CNPP).

2. - Contestatia o depuneti la Casa de Pensii care o va trimite la Comisia Centrala de Contestatii.
- Raspunsul il veti primi pe adresa de domiciliu.
Imi cer scuze, am omis perioada de stagiu suplimentar aferenta grupei de munca. Intr-adevar, e vorba doar de pensie limita de varsta. Multumesc pentru corectie, @tudorvaleriu !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Adeverinta grupa a ii-a de munca nycuC nycuC Tatal meu este electrician al lucrat la AVICOLA din 21.10.1979-26.08.1983 01.12.1988-30.11.1994 cei de acolo iau eliberat o adeverinta de grupa 2 dar nu a ... (vezi toată discuția)
Certificat spor de vechime gr2 DanCrist DanCrist Buna ziua, am obtinut un certificat de la o firma care a preluat arhiva fostei intreprinderi unde am lucrat, pentru incadrarea in grupa 2. Ma puteti ajuta sa ... (vezi toată discuția)
Grupa a ii a de munca claudiaz claudiaz Buna ziua, Mama mea si-a depus dosarul de pensie la limita de varsta, avand o vechime de 13 ani dintre care 9 au fost in grupa a doua de munca. A luat ... (vezi toată discuția)