Sub aspectul laturii subiective, toate infracţiunile de evaziune fiscală se săvârşesc
cu intenţie directă. Deci anumite fapte pentru a fi infractiuni, trebuie sa contina elemente deosebite ale laturii subiective, cum este scopul, caz in care organele de control trebuie sa dovedeasca faptul ca autorul faptei nu numai ca prevede si urmareste producerea rezultatului, ci chiar actioneaza in vederea atingerii unui anumit scop, prevazut de lege ca element constitutiv al infractiunii.
Din interpretarea textului de lege, rezulta clar ca daca aceste infractiuni ar fi savarsite din culpa raspunderea penala nu se poate stabilii, deoarece faptele savarsite din culpa sunt infractiuni numai cand se prevede expres acest lucru.
Ca o concluzie, nu se poate retine savarsirea infractiunii de evaziune fiscala daca nu este dovedita urmarirea scopului si implicit intentia directa.
am fost administratot la o firma care a intrat in insolventa in 2012,si evaziunea ar fi cartile de munca neplatite pe anul 2009,2010,care de la 3700 ron cu majorari a ajuns la suma de 5000 ron..de firma s a ocupat asociatul unic si nu eu,,eu doar pe acte figuram ca administrator,nu am actele firmei si nici nu stiu ce contin acestea,,dar decit sa fiu sanctionat penal as fi dispus sa platesc acea suma daca se poate in rate ptr a evita ccomplicatii inutile.
Vinovatia
ideineclare
va rog dk ma puteti ajuta cu nicte exemple concrete in ceea ce priveste fiecare forma de vinovatie...sunt studenta si sunt la inceput si nu pot face exact ... (vezi toată discuția)