avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1089 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Granituire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Granituire

Buna ziua,
in 2011 am cumparat o casa cu terenul aferent, proprietate imprejmuita provizoriu de vanzator cu un gard de sarma. La putin timp dupa incheierea actelor, unul dintre vecini a fost chemat in justitie intr-un proces de granituire (gardul pe care si-l ridicase era in afara cotelor cadastrale) de catre un alt vecin. In urma hotararii judecatoresti care a dat dreptate reclamantului, a fost obligat sa-si mute gardul si sa cedeze o suprafata de teren echivalenta cu cea cu care fusese pagubit reclamantul. Avand stire de aceasta problema, am chemat un inginer cadastral si am verificat punctele cadastrale ale terenului nostru, de 2 ori, ultima data fiind de fata si vecinul actionat in judecata, cu care avem o latura comuna, in urma acestei verificari constatand ca terenul nostru are suprafata si punctele cadastrale conform actelor. Doar ca de ceva vreme, vecinul respectiv a inceput sa emita pretentii cum ca el are suprafata mai mica decat in acte si ca trebuie sa intre in terenul nostru cu suprafata pe care a fost el obligat sa o cedeze in urma hotararii judecatoresti. Mai mult de atat, ne-a informat ca a initiat actiune de granituire si revendicare proprietate impotriva noastra. Ce ma sfatuiti in acest caz?
Cel mai recent răspuns: dheedo , utilizator 17:37, 14 Noiembrie 2013
in actiunea in revendicare se procedeaza la compararea titlurilor, si nu doar la stabilirea hotarelor, cum este cazul actiunii in granituire. astfel, capatul principal de cerere este in cazul dvs revendicarea. trebuie mai intai sa vedeti dispozitivul hotararii judecatoresti la care faceti referire, pentru a vedea in ce masura v ar putea fi opozabila. in orice caz, il puteti chema in garantie pe cel de la care ati cumparat imobilul. conform legislatiei in vigoare, trebuie sa parcurgeti si procedura de informare asupra medierii(la cererea adversarului dvs). in functie de actele care vi se vor comunica, va sfatuiesc sa apelati la un specialist, mai ales pentru a nu pierde termenele de invocare a exceptiilor si de propunere a probelor. Mult succes!
multumesc pentru raspuns. Am avut acces si la hotararea judecatoreasca prin care celalalt vecin era pus in posesie iar expertul topograf certifica cum ca prin refacerea punctelor cadastrale suprafata terenului detinut de vecinul parat ramane neschimbata, adica asa cum este inscrisa in actul de vanzare-cumparare. Si mai stiu si ca la procesul ce se intentase vanzatorul a fost si el chemat in garantie (este aceeasi persoana de la care am cumparat si noi). Inteleg granituirea ca procedura, ca de la inceput am cerut vecinilor ca, in prezenta cadastristului, sa pornim lucrarile de constructie a gardului comun, insa am fost amanati pe motive financiare. Problema mea este daca, avand toate documentele legale in ordine (cadastru, intabulare, contract v-c, expertiza imobiliara), iar situatia din teren este egala cu cea din acte pot fi obligata sa cedez din teren.
in principiu nu. nu puteti fi dvs sanctionata pentru erorile/viciile aferente actelor vecinului dvs., conform principiului "Res inter alios acta, aliis neque nocere, neque prodesse potest" (Principiul relativitatii actului juridic, potrivit caruia actul juridic produce efecte numai intre partile contractante) Spun "in principiu" pentru ca va puteti astepta la orice fel de surprize. Succes!
multumesc, parca m-am mai linistit putin, desi de surprize imi e si mie teama.
revin cu o intrebare, plecand de la mentionarea mediatorului intr-unul din raspunsurile de mai sus: stiu ca este obligatorie/recomandata cel putin prezentarea la sedinta de informare privind medierea. dar daca eu sunt de acord cu medierea (am inteles ca dureaza mai putin, desi din raspunsurile primite inteleg ca si prezentarea in instanta nu poate fi in dezavantajul meu, avand toate actele in ordine), pot solicita totusi si prezenta unui avocat la discutii, pt a ma asigura ca reclamantul intelege statutul juridic al actelor mele doveditoare? Ca incep sa ma gandesc la toate posibilitatile...

Alte discuții în legătură

Cadastru mincinos+actiune in revendicare ? dumitru2000 dumitru2000 X a intocmit cu ajutorul expertulului cadastrist o documentatie cadastrala care cuprinde si o parte din terenul vecinului Y. Y nu are cadastru facut. X a ... (vezi toată discuția)
Granituire fara drept ionfliundra ionfliundra Sunt in proces de suprapunere de titluri de proprietate cu un vecin. Dupa cinci ani de proces vecinul a inceput sa delimiteze cu gard de crengi vecinatatea cu ... (vezi toată discuția)
Expertiza judiciara Lucian27 Lucian27 Spuneti va rog cum sa mai procedez.Urmare a unei actiuni cu obiect granituire si revendicare s-a constatat in baza raportului de expertiza ca terenul meu se ... (vezi toată discuția)