X a intocmit cu ajutorul expertulului cadastrist o documentatie cadastrala care cuprinde si o parte din terenul vecinului Y.
Y nu are cadastru facut.
X a reusit sa si intabuleze in CF.
Ce poate face y care a aflat cu surprindere acest lucru ? Incheierea de intabulare avident ca nu i s-a comunicat.
Se poate doar actiune in revendicare ? sau se poate gasi o actiune intemeiata pe leg 7/1996? sau ...?
multumesc
Ar putea promova o actiune in revendicare cu un capat distinct de cerere privind cionstarea nulitatii absolute bpartiale a cadastrului ibtocmit infraduda interselor sale.
De unde stie ca vecinul are incus in cadastru o portiune din terenul sau? Banuiesc ca acel cadastru s-a facut in baza unui act de proprietate. Pentru intabulare, suprafata din actul de proprietate trebuie sa se reflecte in documentatia cadastrala. Daca la masuratori suprafata este mai mare, atunci intabularea nu se face decat in urma unei hotarari judecatoresti pronuntata intr-o actiune in constatare.
Concluzia e ca ar trebui vazut si actul de proprietate al vecinului inainte de orice demers juridic.
am vazut cadastrul si intra cca 50 cm pe proprietatea lui Y pe lungiunme aoreciabila
Problema e ca pe terenul lui X a intrat un alt vecin si atunci X a zis sa decaleze si el si sa intre la Y.
Deci terenul lui X e aceslasi ca in acte insa al lui Y e diminuat vizibil decat in acte sale.
Gardul insa -care e de 30 de ani- e corect pus. Deci doar cadastrul lui X e mincinos.
Acum X vrea sa vanda unui interpus ca chipurile cumparatorul sa fie de buba-credinta.
Deci ce se poate face ?
actiune in granituire + obligatia de rectificare a cadastrului ?
Din punctul meu de vedere ar trebui facuta granituire cu cererea subsidiara de rectificare a documentatiei cadastrale. Dupa ce depuneti actiunea, ar trebui notata existenta unui litigiu in cartea funciara a terenului vecinului, pentru a elimina prezumtia de buna credinta a dobanditorului la o eventuala instrainare.
Cadastru
adriana dj
am o hotarare definitiva si irevocabila pot face cadastru si intabularea dupa schita facuta de expert in timpul procesului sau trebuie sa platesc un alt ... (vezi toată discuția)