avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 845 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Se poate anula un cadastru in instanta?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Se poate anula un cadastru in instanta?

Buna seara,

Problema mea este urmatoarea: Detin un teren mostenire de la bunici pe care doresc sa fac cadastru. Numai ca in momentul in care am demarat procedurile am aflat ca nu pot finaliza cadastru, pentru ca unii dintre vecini, care au si vandut intre timp, au facut cadastru pe o bucata de teren din terenul mostenit de mine si ca atare figureaza o suprapunere de teren in baza de date. Intre timp cel care a facut cadastru a si vandut, iar noul proprietar nu vrea sa isi modifice actele desi recunoaste ca a intrat cu un metru pe terenul meu, si/a mutat gardul, dar nu vrea sa isi modifice cadastrul pentru ca nu vrea sa faca o cheltuiala in plus, dupa cum afirma. Intrebarea mea este: pot solicita in instanta anularea cadastrului vecinilor, astfel incat eu sa imi pot face cadastru pe terenul meu? Multumesc
Cel mai recent răspuns: godspeed , utilizator 13:58, 30 Aprilie 2009
Daca nu vrea sa isi modifice gardul va trebui sa promovati o actiune in granituire si revendicare.
In cadrul actiunii astfel introduse veti solicita o expertiza topografica care va verifica suprapunerea de teren despre care vorbiti.
In masura in care sustinerile dvs. vor fi dovedite si confrmate de raportul de expertiza se va admite actiunea care va omologa raportul de expertiza.
In baza hotararii veti putea sa va intabulati suprafata de teren indiferent de vointa vecinului si pe hotarele reale ale proprietatii dvs.
Multumesc mult pentru raspuns!
Ordinul 134/2009 pt modificarea OMAI 634/2006 aduce elemente noi in cazul in care la intabulare se constata suprapuneri. Va trebui determinat daca suprapunerea e reala sau virtuala, obligatie care incumba OCPI (oficiului de cadastru).
Eu recomand sa demarezi intabularea pe baza unei documentatii cadastrale. Suprapunerea se va consemna la OCPI si daca la convocarea partilor de catre OCPI nu puteti rezolva amiabil prin declaratie autentica, inaintezi plangere pe art.52 din Legea 7/1996 impotriva incheierii de respingere, scutita de taxa de timbru, care se solutioneaza pe cale necontencioasa ( adica nu exista parat, practic) pt ca OCPI nu poate fi chemat in judecata (exista un recurs in interesul legii prin care nu pot fi facuti responsabili pentru"erorile" de intabulare). Daca nu ai castig de cauza, poti continua cu o actiune in anulare a incheierii de intabulare a vecinului, pe motiv ca s-a intabulat pe baza unei documentatii gresite si apoi sa ceri rectificare cadastrala. Solutia pe care o primesti pe plangere (neavand autoritate de lucru judecat) nu influenteaza celelte cai de actiune.
Singurul inconvenient pe calea plangerii este ca daca nu il chemi in judecata pe vecin, nu prea ai de la cine sa recuperezi cheltuielile de judecata, care nu sunt mari de altfel daca nu ceri expertiza tehnica judiciara.
Dupa cate stiu eu, prin actiunea in granituire nu se poate opera rectificarea cadastrala...
O alta varianta, mai mult pentru intimidarea adversarului, ar fi plangerea penala de tulburare de posesie (art 220 cod penal) impotriva vecinului care cu rea credinta (care trebuie dovedita) ti-a incalcat proprietatea. In general, nu se incepe urmarirea penala impotriva faptuitorilor, pe lipsa laturii subiective (adica nu se poate dovedi intentia). Daca insa ai probe,:martori, inscrisuri, inregistrari convorbiri, poti avea sanse... Oricum, plangerea penala (pe care o poti depune la politia localitatii) este scutita de taxe.
Colega godspeed are dreptate ca nu se rectifica cartea pe calea actiunii in granituire, insa in varianta aceasta ai obtinut o hotarare in care proprietatea ta este delimitata nu pe baza unui cadastru care poate fi contestat ci pe baza unei hotarari care se bucura de autoritate de luicru judecat.
Apoi la rectificare probabilitatea de a respinge o actiune in rectificare este minima in conditiile in care ai o hotarare ce se bucura de autoritate si stabileste definitiv limitele proprietatii decat atuci cund sunt doua cadastre contradictorii.
Ma gandesc eu ...
Daca alegeti varianta plangerii pe art 50 legea 7/1996, atentie la termen :ART. 50
(1) Încheierea se comunică celui care a cerut înscrierea sau radierea unui act sau fapt juridic, precum şi celorlalte persoane interesate potrivit menţiunilor din cartea funciară, cu privire la imobilul în cauză, în termen de 15 zile de la pronunţarea încheierii, dar nu mai târziu de 30 de zile de la data înregistrării cererii.
(2) Încheierea de înscriere sau de respingere poate fi atacată cu plângere, în termen de 15 zile de la comunicare, la biroul teritorial[. Plângerea împotriva încheierii se depune la biroul teritorial şi se va înscrie din oficiu în cartea funciară*). Oficiul teritorial este obligat să înainteze plângerea judecătoriei în a cărei rază de competenţă teritorială se află imobilul, însoţită de dosarul încheierii şi copia cărţii funciare.
(3) Hotărârea pronunţată de judecătorie poate fi atacată cu apel.
(4) Hotărârea judecătorească definitivă şi irevocabilă se comunică, din oficiu, biroului teritorial de către instanţa care s-a pronunţat ultima asupra fondului.
(5) Înscrierea făcută în temeiul acestei hotărâri judecătoreşti îşi produce efectele de la înregistrarea cererii de înscriere la biroul teritorial.

In plangere solicitati inscrierea plangerii in cartea funciara, deoarece teza cu "inscrierea din oficiu" este suspendata prin decizie a Curtii Constitutionale.

Oricum, a mea e doar o opinie de jurist nepractician care se confrunta perasonal cu o speta asemanatoare ... Un avocat stie mai bine, cred, care sunt variantele care necesita cat mai putini bani si timp.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Titlu proprietate - se poate contesta intabularea unei parcele? ContSters206369 ContSters206369 buna seara... pe scurt: detin un teren , pus in posesie in 1991, cu titlu de proprietate , dar nu am facut intabulare pe el , ...vecinii mei au intabulat ... (vezi toată discuția)
Cadastru mincinos+actiune in revendicare ? dumitru2000 dumitru2000 X a intocmit cu ajutorul expertulului cadastrist o documentatie cadastrala care cuprinde si o parte din terenul vecinului Y. Y nu are cadastru facut. X a ... (vezi toată discuția)
Notarea plangerii in cartea funciara urmare a cererii din textul plangerii godspeed godspeed Am depus plangere impotriva incheierii de respingere a cererii de intabulare. Motivul respingerii este suprapunerea cu o parcela deja intabulata. In plangere, ... (vezi toată discuția)