avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 940 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Notarea plangerii in cartea funciara urmare a cererii ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Notarea plangerii in cartea funciara urmare a cererii din textul plangerii

Am depus plangere impotriva incheierii de respingere a cererii de intabulare. Motivul respingerii este suprapunerea cu o parcela deja intabulata.
In plangere, ca si petit solicit notarea litigiului astfel;
"De asemenea, datorita suspendarii de drept a art.50 alin.(2) teza doi din Legea cadastrului si a publicitatii imobiliare nr.7/1996 urmare a Deciziei Curtii Constitutionale nr.467/2008, rog ca prezenta plangere sa fie inscrisa in cartea funciara si sa fie inaintata judecatoriei competente, insotita de dosarul complet al incheierii, pe care inteleg sa-l utilizez in probatoriu, alaturi de proba cu martori si expertiza tehnica, toate in cazul in care nu procedati la corectarea erorilor si va mentineti decizia de respingere a solicitarii de intabulare."
Sunt in litigiu de 8 luni, iar vecinul cu a carei parcela ma suprapun continua demersurile pt, obtinerea avizelor pentru obtinerea autorizatiei de construire, prezentand extrase de carte funciara "curate" fara sa se fi operat notarea litigiului.
Sun la biroul juridic OCPI, iar jurista imi spune initial - fara a fi verificat dosarul - ca nu poate fi asa caci oficiul noteaza in continuare din oficiu litigiile. A doua zi imi spune ca nu s-a operat notarea pt. ca incheierea mea de respingere are ca obiect o parcela pt. care nu s-a deschis CF si nu aveau unde nota plangerea (?!). Eu o contrazic, sustinand ca atata timp cat incheierea invoca suprapunerea, litigiul se noteaza in CF al parcelei cu care ma suprapun.

De altfel la o interpretare in spiritul legii a DCC, eu as spune ca inscrierea din oficiu se mentine.

"Din acest punct de vedere, textul de lege criticat potrivit căruia plângerea împotriva încheierii se depune la biroul teritorial şi se va înscrie din oficiu în cartea funciară este neconstituţional în măsura în care îngrădeşte accesul direct şi la instanţa de judecată competentă să judece plângerea.
În consecinţă, Curtea reţine că obligaţia contestatorului de a depune plângerea împotriva încheierii de înscriere sau de respingere a cererii de înscriere în cartea funciară la biroul teritorial din cadrul oficiului teritorial subzistă, acesta având totodată dreptul de a se adresa direct instanţei de judecată competente, în vederea respectării drepturilor sale constituţionale de acces liber la justiţie şi la un proces echitabil, judecat într-un termen rezonabil.

Pentru considerentele expuse mai sus,
CURTEA CONSTITUŢIONALÃ
În numele legii DECIDE:

Admite excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art. 50 alin. (2) teza a doua din Legea cadastrului şi a publicităţii imobiliare nr. 7/1996 şi constată că acestea sunt neconstituţionale în măsura în care nu permit accesul direct al contestatorului şi la instanţa de judecată competentă."

Intrebarea este deci : In cazul in care plangerea este depusa la OCPI si in textul ei se cere in mod expres notarea litigiului (in cazul in care nu se solutioneaza tehnic), OCPI este obligat sa inscrie plangerea sau partea interesata plateste taxa de notare ?
Cel mai recent răspuns: godspeed , utilizator 19:59, 27 Octombrie 2009
OCPI este obligat sa noteze litigiul in cartea funciara a parcelei cu care va suprapuneti!B-)
Imi ofer serviciile in cazul in care discutam despre Bucuresti sau un judet limitrof!:D Obligatie de rezultat !=D>
MIHAI GRIGORE a scris:

OCPI este obligat sa noteze litigiul in cartea funciara a parcelei cu care va suprapuneti!B-)

Perfect=D> Si pe ce text de lege va bazati afirmatia?
Dv. ati facut demersuri pentru intabularea unui teren in cf.
In momentul inscrierii in cf, prin verificarile efectuate, s-a stabilit ca pe acea parcela de teren, era intabulat un alt teren in cf, astfel ca s-a respins intabularea in cf a terenului dv.
Ca urmare a plangerii impotriva incheierii de respingere a intabularii in cf a terenului dv., pe care o depuneti la instanta, aceasta nu poate fi notata in cf deoarece dv. nu aveti inca cf, iar in cf-ul terenului intabulat al altuia nu se poate nota, deoarece nu are nicio legatura aceasta plangere cu terenul altuia.
Daca veti deschide insa un proces impotriva proprietarului tabular care si-a intabulat terenul pe lotul terenului dv., atunci puteti nota litigiul in cf-ul lui, urmand a suporta taxa de notare a litigiului in cf, respectiv 60 lei dupa ce veti depune certificat de grefa si copia actiunii la Biroul de cf.
Toate acestea nu vor avea insa nicio finalitate, veti vedea! Veti cheltui timp, bani si nervi degeaba...
Ceea ce trebuie sa faceti este sa mergeti cu incheierea la OCPI si sa le dati in cap cu documentatia cadastrala pe care au avizat-o desi nu au verificat daca aceasta nu se suprapune pe o parcela intabulata, tot dupa ce a trecut pe la ei, pe la OCPI. Acum, nu mai aveti ce face, primul intabulat are un drept opozabil tertilor de la data inscrierii in cf, pe cand dv. nu.
Va trebuie o noua documentatie cadastrala, topometristul fiind nevoit sa remedieze situatia.
Eu va spun din experienta, pentru ca m-am confruntat cu un caz similar. La noi, cu o diferenta de cateva zile, vecinul si-a intabulat terenul pe lotul terenului clientei mele si documentatia a trebuit refacuta, vizata de OCPI si abia apoi intabulata in cf.
Inainte de a actiona, ganditi de mai multe ori!
Succes! ;)
godspeed a scris:

MIHAI GRIGORE a scris:

OCPI este obligat sa noteze litigiul in cartea funciara a parcelei cu care va suprapuneti!B-)

Perfect=D> Si pe ce text de lege va bazati afirmatia?


Stimata Speedy ,
Eu ma bazez pe practica!B-)judiciara ! este bine?
[ link extern ]
SUCCES!
cora2006 a scris:

Ca urmare a plangerii impotriva incheierii de respingere a intabularii in cf a terenului dv., pe care o depuneti la instanta, aceasta nu poate fi notata in cf deoarece dv. nu aveti inca cf, iar in cf-ul terenului intabulat al altuia nu se poate nota, deoarece nu are nicio legatura aceasta plangere cu terenul altuia.Daca veti deschide insa un proces impotriva proprietarului tabular care si-a intabulat terenul pe lotul terenului dv., atunci puteti nota litigiul in cf-ul lui, urmand a suporta taxa de notare a litigiului in cf, respectiv 60 lei dupa ce veti depune certificat de grefa si copia actiunii la Biroul de cf.

Daca nu are legatura cu terenul "suprapusului", ce sens ar mai fi avut art.50 alin.(2) teza doi din Legea cadastrului ? Cel declarat "partial" neconstitutional. Scuze, Cora 2006 si multumesc pentru raspunsul avizat, dar sunt cam impulsiva intr-adevar si vad doar logica elementara :)De altfel este exact raspunsul pe care l-am primit de la jurista OCPI.
Aceste litigii, in ciuda faimosului RIL care stabileste lipsa calitatii procesuale pasive a OCPI(desi avizeaza doar pe principiul primul venit, primul servit) incep cu citarea OCPI ca intimat (?!), ca apoi petentul sa-l introduca in cauza pe singurul susceptibil a fi parte in contradictoriu, adica pe "suprapus" (in speranta ca isi va recupera cheltuielile de judecata, ca de fapt tot pe OCPI e suparatX-( ). Si da, stiu ca pot cere notarea contra cost, dar nu vreau... Ceea ce mi se pare absolut fenomenal este ca ma judec in contradictoriu pe procedura necontencioasa=D>

@MIHAIGRIGORE, sweet as always, dar vreau articolul de lege din sistemul de drept RO, ca si eu i-am prezentat judecatoarei o dec a curtii de apel x in care RIL-ul mai sus mentionat a fost total descconsiderat si s-a rezumat a spune doar ... Interesant ... :)
Ultima modificare: Sâmbătă, 15 August 2009
godspeed, utilizator

Alte discuții în legătură

Titlu proprietate - se poate contesta intabularea unei parcele? ContSters206369 ContSters206369 buna seara... pe scurt: detin un teren , pus in posesie in 1991, cu titlu de proprietate , dar nu am facut intabulare pe el , ...vecinii mei au intabulat ... (vezi toată discuția)
Refuz inregistrare hotarare judecatoreasca in cartea funciara damalumil damalumil Buna ziua. In urma unui proces de revendicare imobiliara , pornit impotriva mea de catre un domn Y, am obtinut o hotarare definitiva favorabila. Am mers la ... (vezi toată discuția)
Documentatie cadastrala Liulica Gina Liulica Gina O documentatie cadastrala intocmita de un autorizat si depusa la OCPI nu este verificata de functionarii OCPI, nu au aceasta obligatie sa verifice partea ... (vezi toată discuția)