avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 574 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Notarea plangerii in cartea funciara urmare a cererii ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Notarea plangerii in cartea funciara urmare a cererii din textul plangerii

Am depus plangere impotriva incheierii de respingere a cererii de intabulare. Motivul respingerii este suprapunerea cu o parcela deja intabulata.
In plangere, ca si petit solicit notarea litigiului astfel;
"De asemenea, datorita suspendarii de drept a art.50 alin.(2) teza doi din Legea cadastrului si a publicitatii imobiliare nr.7/1996 urmare a Deciziei Curtii Constitutionale nr.467/2008, rog ca prezenta plangere sa fie inscrisa in cartea funciara si sa fie inaintata judecatoriei competente, insotita de dosarul complet al incheierii, pe care inteleg sa-l utilizez in probatoriu, alaturi de proba cu martori si expertiza tehnica, toate in cazul in care nu procedati la corectarea erorilor si va mentineti decizia de respingere a solicitarii de intabulare."
Sunt in litigiu de 8 luni, iar vecinul cu a carei parcela ma suprapun continua demersurile pt, obtinerea avizelor pentru obtinerea autorizatiei de construire, prezentand extrase de carte funciara "curate" fara sa se fi operat notarea litigiului.
Sun la biroul juridic OCPI, iar jurista imi spune initial - fara a fi verificat dosarul - ca nu poate fi asa caci oficiul noteaza in continuare din oficiu litigiile. A doua zi imi spune ca nu s-a operat notarea pt. ca incheierea mea de respingere are ca obiect o parcela pt. care nu s-a deschis CF si nu aveau unde nota plangerea (?!). Eu o contrazic, sustinand ca atata timp cat incheierea invoca suprapunerea, litigiul se noteaza in CF al parcelei cu care ma suprapun.

De altfel la o interpretare in spiritul legii a DCC, eu as spune ca inscrierea din oficiu se mentine.

"Din acest punct de vedere, textul de lege criticat potrivit căruia plângerea împotriva încheierii se depune la biroul teritorial şi se va înscrie din oficiu în cartea funciară este neconstituţional în măsura în care îngrădeşte accesul direct şi la instanţa de judecată competentă să judece plângerea.
În consecinţă, Curtea reţine că obligaţia contestatorului de a depune plângerea împotriva încheierii de înscriere sau de respingere a cererii de înscriere în cartea funciară la biroul teritorial din cadrul oficiului teritorial subzistă, acesta având totodată dreptul de a se adresa direct instanţei de judecată competente, în vederea respectării drepturilor sale constituţionale de acces liber la justiţie şi la un proces echitabil, judecat într-un termen rezonabil.

Pentru considerentele expuse mai sus,
CURTEA CONSTITUŢIONALÃ
În numele legii DECIDE:

Admite excepţia de neconstituţionalitate a prevederilor art. 50 alin. (2) teza a doua din Legea cadastrului şi a publicităţii imobiliare nr. 7/1996 şi constată că acestea sunt neconstituţionale în măsura în care nu permit accesul direct al contestatorului şi la instanţa de judecată competentă."

Intrebarea este deci : In cazul in care plangerea este depusa la OCPI si in textul ei se cere in mod expres notarea litigiului (in cazul in care nu se solutioneaza tehnic), OCPI este obligat sa inscrie plangerea sau partea interesata plateste taxa de notare ?
Cel mai recent răspuns: godspeed , utilizator 19:59, 27 Octombrie 2009
:"> nu dati in mine ca nu am nici in clin nici in maneca cu OCPI-ul :) incercam doar sa va explic cam de ce nu merge varianta cu plangerea nu sa iau apararea OCPI-ului - chiar departe de mine gandul. doar pasiunea de a citi despre cartea funciara ma face sa mai imi pun intrebari asupra chestiunilor de carte funciara. putem avea o discutie de principiu despre cum ar trebui organizat ANCPI / OCPI-ul, dar de schimbat nu cred ca prea reusim sa schimbam ceva. am putea discuta si despre cum ar trebui sa functioneze sau nu cadastru si cartea funciara... dar din nou in van. se pare oricum ca ati reusit sa va faceti o parere despre cum sa puteti rezolva problema dumneavoastra.

va doresc o seara placuta.
tdkappa13 a scris:

:"> nu dati in mine ca nu am nici in clin nici in maneca cu OCPI-ul :)

Scuze daca am lasat aceasta impresie si :vishenka: , sau poate o :coffee: ? V-am multumit pentru interventie si evident, nemultumirea mea se datoreaza "gravelor deficiente de logica elementara" care stau la baza functionarii institutiei si in niciun caz expunerii Dvs. Ma mai deranjeaza starea de pasivitate in care ramane populatia afectata de nedreptatile facute sub paravanul legii. In van, spuneti ? Poate ca e doar o picatura in ocean, dar eu le-am facut plangere penala si sper ca macar o perioada nu-si permit sa sara calul prea tare.
Noapte buna si Dvs, sau ... buna dimineata :)
tdkappa13 a scris:

4. plangerea dumneavoastra nu putea fi notata in cf - ul in care era deja intabulata parcela, intrucat cei de la cadastru nu v-au dat nici un identicator unic cadastral, ca sa nu mai spunem ca probabil ca nici nu stiu exact in care carte funciara este intabulat terenul cu suprapunerea.

We've got neeews;)
In septembrie primesc o notificare de la consiliul local al comunei unde se afla terenul in litigiu: Daca (in doua zile de la data primirii?!) nu prezentati extras CF cu notarea litigiului, suntem nevoiti sa dam avizul final pt. obtinerea autorizatiei de constructie pt . dl Suprapus.
O.K. Il sun pe dl. primar : "Dl.primar, stiti ca v-am comunicat raspunsul oficial al arhitectului sef - Cons.judetean. in care mi se garanteaza faptul ca autorizatia de construire nu va fi aprobata, deoarece se cunoaste faptul ca parte din PUZ este in litigiu... de-altfel puteti urmari faza procesuala a dosarului pe site-ul oficial al Ministerului Justitiei" Dl.primar: "Cons. jud. nu ia hotarari in numele nostru. Fara CF notat nu am incotro..."

Really?... Era greva prin instanta, obtin totusi certificat de grefa cu mare greutate; in acceasi si ar fi trebuit sa obtin si notarea in CF(?!?). Ok. Cadastru. La ghiseu: explic ca este vorba de o urgenta, nu s-a operat notarea, etc. Ea face ochi mari "Nu cred, doamna, noi operam notarile din oficiu in continuare. Stati sa verific..." All of a sudden... nu merge programul. Reveniti mai tarziu...
OK. Urc la biroul juridic, unde jurista imi explica exact ce-mi spuneti mai sus: nu are unde sa noteze litigiul. Imi spune sa revin mai tarziu.
Peste o jumatate de ora revin cu o Interpelare, in care descriu situatia, pozitia mea si faptul ca in capatul de cerere accesoriu din actiune am solicitat notarea, dar Intampinarea depusa de OCPI omite sa raspunda la acest punct. II rog sa-mi explice fundamentarea respingerii (oral) cererii mele de notare.

Depun certificatul de grefa si Interpelarea inregistrata la OCPI la Consiliul local si blochez aprobarea PUZ.
Depun o informare (de neconformare…) si la Consiliul judetean.

La exact o luna (azi) primesc raspuns de la OCPI. Spicuiesc:
Ref. la adresa Dvs...Prin Incheierea nr.. s-a dispus respingerea intabularii dreptului de proprietate in baza referatului de respingere...in conformitate cu art 10 alin.4 din Ordin 634/2006; Plangerea a fost notata in in registrul general de intrare; Avand in vedere ca prin Incheierea nr... s-a respins cererea nu s-a dispus deschiderea cartii funciare; Puteti solicita notarea litigiului asupra imobilului cu nr. cadastral 9077(adica al suprapusului); actele sunt urmatoarele: ...si dovada achitarii tarifului.

Cu alte cuvinte: nu stati la show-uri si taclale. Daca aveti o nelamurire, depuneti-o in scris. Numai asa ramane informatia nedistorsionata;) Verba volant…

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Titlu proprietate - se poate contesta intabularea unei parcele? ContSters206369 ContSters206369 buna seara... pe scurt: detin un teren , pus in posesie in 1991, cu titlu de proprietate , dar nu am facut intabulare pe el , ...vecinii mei au intabulat ... (vezi toată discuția)
Refuz inregistrare hotarare judecatoreasca in cartea funciara damalumil damalumil Buna ziua. In urma unui proces de revendicare imobiliara , pornit impotriva mea de catre un domn Y, am obtinut o hotarare definitiva favorabila. Am mers la ... (vezi toată discuția)
Documentatie cadastrala Liulica Gina Liulica Gina O documentatie cadastrala intocmita de un autorizat si depusa la OCPI nu este verificata de functionarii OCPI, nu au aceasta obligatie sa verifice partea ... (vezi toată discuția)