avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 574 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... REFUZ INREGISTRARE HOTARARE JUDECATOREASCA IN CARTEA ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

REFUZ INREGISTRARE HOTARARE JUDECATOREASCA IN CARTEA FUNCIARA

Buna ziua.
In urma unui proces de revendicare imobiliara , pornit impotriva mea de catre un domn Y, am obtinut o hotarare definitiva favorabila. Am mers la Cadstru (ANCPI) sa-mi inscriu hotararea in CF. Avand in vedere ca in motivarea hotararii se stabileste ca titlul meu este mai bine caracterizat, (si faptul ca exista o suprapunere reala de teren , suprapunere aparuta din 2 hotarari diferite),mi se pare normal sa inscriu aceasta hotarare in CF.
Surpriza, dupa trei amanari si circa 3 saptamani mi se transmite verbal ca hotararea nu poate fi inscrisa in CF deoarece in dispozitivul hotararii se specifica faptul ca respinge cererea reclamantului de revendicare.

Va intreb , este normal? Nu am acest drept?
Sau le este frica ca au facut inscriere de drepturi , facand suprapunere de terenuri dupa 15 ani de la intabularea ternului meu?
Cel mai recent răspuns: damalumil , utilizator 10:41, 24 Februarie 2017
Nu stiu exact cum apare in Hotarare, dar va trebui sa faceti plangere pentru rectificarea CF la OCPI si va ajunge in instanta. Se poate rezolva.Normal trebuia sa existe si un capat de cerere de modificare CF. Aici in sud, spre deosebire de Transilvania, nu prea se fac.
av. Ileana Alina Schwarz
In hotarare apare ca respinge cererea reclamantului, iar in motivare se spune ca titlul meu este mai bine caracterizat iar eu am castigat pe ' teoria mostenitorului aparent' .Hotrarea a ramas definitiva in luna 06.2016.Aceasta hotarare este foarte importanta avand invedere ca exista suprapunere de teren inregistrata la OCPI.
Vedeti continutul

ART. 118 din O.700 din 2014 al directorului ANCPI.
(1) În situaţia în care există imobile înregistrate în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară, şi se solicită prima înscriere în sistem pentru un nou imobil, constatându-se o suprapunere reală, oficiul teritorial respinge documentaţia cadastrală.
(2) În situaţia prevăzută la alin. (1), dacă proprietarul imobilului pentru care cererea a fost respinsă doreşte să dispună de dreptul său de proprietate pentru zona neafectată de suprapunere, în baza declaraţiei titularului dreptului, exprimată în formă autentică, se întocmesc documentaţii cadastrale pentru fiecare lot, respectiv lot afectat de suprapunere, lot fără suprapunere. Pentru lotul neafectat de suprapunere se atribuie număr cadastral, se deschide carte funciară, iar documentaţia întocmită pentru lotul cu suprapunere se respinge.
(3) Dacă la actualizarea bazei de date grafice se identifică în planul cadastral de carte funciară imobile reprezentate cu suprapunere reală, inspectorul actualizează fişierele .cpxml aferente acestor imobile cu precizarea la menţiuni "Imobil înregistrat cu suprapunere reală cu imobilul cu nr. cadastral........../înscris în Cartea Funciară nr. ....." şi întocmeşte referatul privind constatarea suprapunerii, care va fi aprobat de inginerul şef. Fişierele .cpxml se ataşează referatului care se înregistrează în registrul general de intrare împreună cu extrasul din planul cadastral de carte funciară în care este evidenţiată suprapunerea reală, pe flux de actualizare, fără plata unui tarif. După emiterea încheierii, aceasta va fi comunicată părţilor şi menţiunea privind suprapunerea se face şi pe planurile de amplasament şi delimitare aferente imobilelor suprapuse, aflate în arhiva oficiului teritorial.
(4) Dacă prin emiterea unei hotărâri judecătoreşti se generează o suprapunere între imobile, oficiul teritorial pune în aplicare sentinţa iar inspectorul menţionează în fişierele .cpxml, aferente imobilelor care se suprapun, la rubrica "Observaţii" - "Suprapunere cu imobilul cu nr. cad. ..." şi după emiterea încheierilor de carte funciară, acestea se vor comunica părţilor.

Deci acea hotarare judecatoreasca se intabuleaza negresit.
Ultima modificare: Sâmbătă, 18 Februarie 2017
BEJENARU PETRU, Expert judiciar
Multumesc.
Asa este in CF mea la rubrica "Observatii" a fost trecuta suprapunerea . Dar eu ma intreb ce este de facut pentru ca CF mea sa ramana "curata". Eu detin acest spatiu din 2001 cu intabulare, el a facut intabularea in 2016, si asa cum am precizat am si o hotarare judecatoreasca favorabila in urma unei revendicari imobiliare. Altfel spus, dupa ce in 2016 a reusit sa faca CF si intabulare a cerut partea de teren care se suprapune peste partea mea.
EU detin acel spatiu in mod continuu din 2001.Ma intreb sunt doua titluri unul al meu altul al lui, in urma revendicarii sa stabilit ca al meu este mai bine caracterizat si la obligat sa-mi respecte propietatea, oare OCPI nu trebuie sa ceara modificarea CF? Sau din acest motiv nu mia primit hotararea pe motiv ca nu poate fi notata in CF deoarece in dispozitivul hotararii se spune ca respinge cererea reclamantului si nu se specifica clar in acel dispozitiv ect...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Suprapunere teren olaroiu olaroiu Articolul 118 - ODG 700/2014 actualizat din Regulamentul de avizare, receptie si înscriere în evidentele de cadastru si carte funciara din 09.07.2014 spune ... (vezi toată discuția)
Dezbateri - regulamentul privind avizarea tehnica a expertizelor judiciare efectuate de expertii judiciari in specializarea topografie, geodezie si cadastru BEJENARU PETRU BEJENARU PETRU MINISTERUL JUSTIŢIEI Nr. .................../C din........................... AGENŢIA NAŢIONALÃ DE CADASTRU ªI PUBLICITATE IMOBILIARÃ Nr. ... (vezi toată discuția)
Suprapunere teren Eduard Iordan Eduard Iordan Buna ziua, Avem o casa batraneasca cu teren undeva in Chiajna. Masuratorile au fost facute in plan acum nu stiu cat timp, insa prin 2009, din ce am inteles ... (vezi toată discuția)