avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 245 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cadastru
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cadastru

am o hotarare definitiva si irevocabila pot face cadastru si intabularea dupa schita facuta de expert in timpul procesului sau trebuie sa platesc un alt cadastrist care sa vina la fata locului sa faca masuratorile din nou?expertul spune totusi in raportul de expertiza nefiind documentatii cadastrale ale vecinilor ar trebui analizata intreaga zona dar cadrul procesual nu i-a permis multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: adriana dj , utilizator 23:16, 22 Februarie 2013
Trebuie să luaţi legătura cu un inginer topograf care să vină la faţa locului să facă din nou măsurători, nu are legătură una cu alta.
Conform legii nr.7/1996 a cadastrului si publicitatii intabularea se poate dispune daca imobilul care face obiectul cererii de intabulare poate fi individualizat printr-un numar de carte funciara şi un numar cadastral sau topografic, după caz .

Exista cel putin doua situatii in cazul in care intabularea s-a dispus de catre instanta de judecata: intabularea s-a dispus a se efectua in baza documentatiei topografice extrajudiciare, pe baza caruia, inainte de litigiu, oficiul de cadastru a refuzat sa-i atribuie identificator unic , si cazul in care s-a dispus intabularea imobilului pe baza rezultatelor raportului de expertiza judiciara care face parte integranta din hotarare.

In primul caz OCPI este obligat sa reia procedura de intabulare conform OANCPI 634/2006 si sa atribuie identificator unic, operand modificarile necesare in cartea funciara; in al doilea caz, cum in majoritatea spetelor lucrarea de expertiza judiciara nu este insotita de o documentatie cadastrala in sensul, un expert extrajudiciar va intocmi documentatia conform indicatiilor din raportul de expertiza si dispozitivului hotararii judecatoresti, urmand ca aceasta lucrare sa fie receptionata si imobilul sa primeasca identificator unic. Trebuie facuta si dovada achitarii tarifului OCPI, care este in jur de 120 lei/imobil.
cred ca nu m-am facut inteles .am avut un proces cu un vecin de granituire,dar nici unul dintr noi nu are cadastru in prima instanta comform expertizei trebuia sa iau din suprafata de teren a vecinului 500m.vecinul face recurs si urmatorul expert face o alta schita ,iar acum suprafata care trebuia s-o revendic de la vecin este acum de 200m si se stabileste o linie de hotar doar intre noi dar expertul spune ca suprafata reala se poate face doar dupa ce se va verifica si cealalta zona cadrul procesual nu-i dadea voie.acum intrebarea este pot face cadastru dupa schita doar cu hotarul dintre mine si unul din vecini si daca si vecinul de la care eu iau acei 200 m el incercand sa faca si el cadastru nu-i iese terenul?mentionez terenul este teren arabil si se putea deplasa in functie de aratura?
adriana dj a scris:

cred ca nu m-am facut inteles .am avut un proces cu un vecin de granituire,dar nici unul dintr noi nu are cadastru in prima instanta comform expertizei trebuia sa iau din suprafata de teren a vecinului 500m.vecinul face recurs si urmatorul expert face o alta schita ,iar acum suprafata care trebuia s-o revendic de la vecin este acum de 200m si se stabileste o linie de hotar doar intre noi dar expertul spune ca suprafata reala se poate face doar dupa ce se va verifica si cealalta zona cadrul procesual nu-i dadea voie.acum intrebarea este pot face cadastru dupa schita doar cu hotarul dintre mine si unul din vecini si daca si vecinul de la care eu iau acei 200 m el incercand sa faca si el cadastru nu-i iese terenul?mentionez terenul este teren arabil si se putea deplasa in functie de aratura?


Nici acum nu cred ca avem chiar toate elementele pentru a incerca o solutie completa, deoarece ea depinde si de data la care ati promovat actiunea. Inainte de aparitia ordinului 1882/2011 (ORDIN nr. 1.882/C din 12 septembrie 2011 pentru aprobarea Regulamentului privind avizarea tehnică a expertizelor judiciare efectuate de experţii judiciari în specializarea topografie, cadastru şi geodezie), avizarea expertizei judiciare de catre OCPI nu era obligatorie; ulterior acestei date, da.

Conform acestui ordin:
ART. 10
(1) În vederea efectuării înscrierii în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară conform Legii nr. 7/1996, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, a imobilului care a făcut obiectul litigiului în care s-a dispus expertiza judiciară, planul de amplasament şi delimitare a imobilului pentru care s-a admis recepţia în condiţiile prezentului regulament ţine locul documentaţiei cadastrale după pronunţarea hotărârii judecătoreşti irevocabile.
(2) Atribuirea numărului cadastral se face de către OCPI, după verificarea corespondenţei cu realitatea din teren, dacă situaţia tehnico-juridică a imobilului nu a fost modificată prin înregistrări ulterioare avizării tehnice a expertizei judiciare.

Cu alte cuvinte, nu este necesara intocmirea altei documentatii, avand in vedere faptul ca expertul a fost obligat sa o intocmeasca conform Ordinului 634/2006, receptia lucrarii a fost admisa si inscrisa intr-un registru special. De asemenea, unele elemente "care nu sunt determinabile la momentul întocmirii sale, întrucât depind de soluţionarea litigiului, se completează ulterior de către OCPI, potrivit celor rezultate din cuprinsul hotărârii judecătoreşti irevocabile în temeiul căreia se solicită intabularea în cartea funciară". In cadrul aceleiasi proceduri, planul de amplasament şi delimitare a imobilului se întocmeşte în numărul de exemplare necesar comunicării către părţile din proces, plus un exemplar pentru instanţă şi unul pentru OCPI teritorial.

In consecinta, in acest caz, imobilelor, in cazul in care expertiza judiciara a primit aviz favorabil, li se va atribui numar cadastral de catre OCPI, conform art.10 din ordinul 1882/2011.

In privinta celeilalte probleme pe care ati ridicat-o, eu inteleg ca in tarlaua respectiva nu exista nicio alta parcela intabulata, ceea ce inseamna ca , intr-adevar, conform art.26 din OANCPI 634/2006, daca tarlaua apartine de extravilan, autorizatul care face documentatia pentru prima parcela care urmeaza a fi intabulata este obligat "de a stabili poziţia reală a acestuia după măsurarea şi parcelarea întregii tarlale. Autorizatul are obligaţia, înainte de a prezenta documentaţia cadastrală la oficiul teritorial, să materializeze cu ţăruşi şi să indice proprietarului poziţia exactă a parcelei în teren;" urmand procedura descrisa si in art. 26,26^1 si 26^2. Aici avem un amanunt care poate fi interpretabil: legea utilizeaza termenul de "autorizatul", care stricto-sensu este expertul care efectueaza lucrari topo extrajudiciare; legea nu spune nimic de obligatia "expertului judiciar"...

Aici cred ca este o problema: presupun ca prin obiectivele expertizei s-a omis aceasta procedura, si ca urmare, va trebui, ca pentru atribuirea numarului cadastral, OCPI sa gaseasca o solutie pentru acoperirea acestui viciu. Eu cred ca printr-o completare a documentatiei in acest sens ( a carei cheltuieli probabil ca vi se vor pune in "in carca", poate in solidar cu partea care urmeaza sa-si inscrie si ea dreptul simultan cu al Dvs, prin aceeasi hotarare), OCPI nu are baza legala a va respinge cererea.

Eu v-as sfatui sa luati legatura cu o firma de topografie si sa cereti o consultatie pe marginea acestui "amanunt" care poate complica lucrurile. Daca aveti o solutie la problema, v-as ruga si eu sa ne comunicati "deznodamantul", aici pe forum. Si eu "ma lupt" intr-o speta usor similara, dar inca nu am solutie definitiva.
Ultima modificare: Vineri, 22 Februarie 2013
godspeed, utilizator

Alte discuții în legătură

Dezbateri - regulamentul privind avizarea tehnica a expertizelor judiciare efectuate de expertii judiciari in specializarea topografie, geodezie si cadastru BEJENARU PETRU BEJENARU PETRU MINISTERUL JUSTIŢIEI Nr. .................../C din........................... AGENŢIA NAŢIONALÃ DE CADASTRU ªI PUBLICITATE IMOBILIARÃ Nr. ... (vezi toată discuția)
Intabulare Dumies Dumies Am obtinut in urma unui Partaj judiciar (mostenire) o parcela intravilan in suprafata de 1500mp(titlu de proprietate) .Am intabulat aceasta parcela conform ... (vezi toată discuția)
Memoriu semnat de 111 experti tehnici judiciari topo-cadastru 10 iulie 2011 Mirela Dorina Bogatu Mirela Dorina Bogatu MEMORIU Cu privire la continutul “REFERATULUI DE APROBARE” emis de ANCPI si MINISTERUL JUSTITIEI prin ........– SECRETAR DE STAT si ... (vezi toată discuția)