avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 916 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Calcul somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Calcul somaj

Buna ziua,
va rog sa-mi spuneti dupa care suma se calculeaza indemnizatia de somaj??
Pe CIM am un salar de 1670 iar contributia de 0,5% s-a platit la suma de 2445.
multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:39, 12 Noiembrie 2013
Conform art.39 din Legea nr.76/2002:
(1) Indemnizaţia de şomaj se acordă şomerilor prevăzuţi la art. 17 alin. (1), pe perioade stabilite diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, după cum urmează:
a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.

(2) Cuantumul indemnizaţiei de şomaj prevăzute la alin. (1) este o sumă acordată lunar şi în mod diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, după cum urmează:
a) 75% din salariul de bază minim brut pe ţara garantat în plată, în vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) suma prevăzută la lit. a) la care se adăuga o sumă calculată prin aplicarea asupra mediei salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare.

(3) Cotele procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare, prevăzute la alin. (2) lit. b), sunt:
a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 10 ani;
d) 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani.

In speta, indemnizatia de somaj va fi de : 375 lei (75% x 500 lei - indicatorul social de referinta) + Y % x media salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare

Pentru un calcul estimativ , va trebui sa ne spuneti care este stagiul complet de cotizare , plus media salariului brut pe ultimele 12 luni .
Multumesc, am inteles modul de calcul dar nu stiu dupa care suma sa o calculez ,am o vechime in munca de 22 de ani,iar toate cotizatiile s-au platit dupa dupa suma de 2445ron(cu vecime,ore suplimentare) in ultimele 12 luni,se calculeaza la aceasta suma?? sau la brut de 1670ron pe CIM??
Ultima modificare: Marți, 12 Noiembrie 2013
ildyt, utilizator
Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 174/2002, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 181 din 18 martie 2002, cu modificările şi completările ulterioare prevad la art. art. 19 indice 1 : (1) prin salariu de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, prevăzut la art. 39 alin. (2) lit. b) din lege, se înţelege baza lunară de calcul al contribuţiei individuale la bugetul asigurărilor pentru şomaj prevăzută la titlul IX2 "Contribuţii sociale obligatorii" din Legea nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare, pe ultimele 12 luni în care s-a realizat stagiul de cotizare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj trueblack trueblack Ce valoare are somajul in cazul in care ai 13 ani de munca neintrerupti si un salariu actual de 1634 ron net.Multumesc. (vezi toată discuția)
Cat voi lua somaj? alexandryna alexandryna Am un salariu actual pe cartea de munca de 2850 lei si sunt data afara conform art 65 alin 1.Am inteles ca amdreptul la somaj.Stiti cumva cat voi lua ... (vezi toată discuția)
Calculul indemnizatiei de somaj toni az toni az In calculul indemnizatiei de somaj, conform cu Legea 76/2002 la art.39.-(2) lit b) este vorba de \"media salariului de baza lunar brut pe ultimile 12 luni\" ... (vezi toată discuția)