avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 847 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de invaliditate sau/si indemnizatie de ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de invaliditate sau/si indemnizatie de handicap?

Am lucrat in Romania aproape 9 ani si acum am 47 de ani. In 2008 am avut un accident in care mi-am rupt cotul drept si mi-a fost inlocuit cu o proteza. Asta s-a intamplat in Spania. Tot in Spania am fost declarat persoana cu incapacitate permanenta de munca si pensionat. In aprile 2013 am trimis dosarul din Spania in Romania pentru a cere sa pimesc pensie de handicap si aici pentru anii lucrati in tara. Abia la sfarsitul lui octombrie o comisie medicala, fara macar sa ma vada, a stabilit ca nu ma incadrez in statutul persoanelor cu handicap, (desi orice radiografie ar arata proteza de la bratul meu drept, dar nu mi-a cerut nimeni asa ceva), si totodata au stabilit ca nu ma incadrez in statutul de cotizare. Dupa cate am inteles, in aprilie 2013 s-a modificat legea pensiilor si nu mai este necesar un anumit standard de varsta sau de cotizare pentru a putea primi pensie de handicap. Ma poate lamuri cineva daca ma incadrez in pensie de handicap cu varsta de 47 de ani si cu noua ani cotizati? Chestia cu handicapul am sa incerc sa o rezolv separat, dar vreau sa stiu daca ma incadrez in vreu stadiu de pensionare ca handicapat in situatia mea.

Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: kaydas , utilizator 14:55, 21 Noiembrie 2013
1. - Nu exista pensie de handicap. Ori este pensie de invaliditate ori este indemnizatie de handicap.
- Dumneavoastra puteti beneficia de amandoua si puteti cumula indemnizatia de handicap cu pensia de invaliditate.

2. - Încadrarea într-un grad de handicap se face prin eliberarea certificatului de încadrare, de către Comisia de evaluare a persoanelor cu handicap pentru adulţi din judetul dvs.
- Daca vi se stabileste un grad de handicap puteti beneficia de indemnizatie de handicap.
- Cititi mai multe pe:
[ link extern ]

3. - Se poate beneficia de pensie de invaliditate oricand, daca medicii vor hotari asta.
- Incadrarea intr-un grad de invaliditate se face prin decizie emisa de medicul expert al asigurarilor sociale avand in vedere si documentele medicale emise de medicul specialist care asigura asistenta medicala.
- Trimiterea catre medical specialist o da medicul de familie.
- Asadar se incepe cu o vizita la medicul de familie.

4. - Asadar nu confundati handicapul cu invaliditatea.
- O persoana cu handicap poate munci in anumite locuri de munca, in limitele permise de handicap.
- O persoana cu grad de invaliditate I sau II inseamna ca a pierdut total capacitatea de munca.
- O persoana cu grad de invaliditate III a pierdut jumatate din capacitatea de munca.
Multumesc din suflet domnule Tudor Valeriu. Va urez sarbatori fericite!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizaþie handicap ºi pensie de invaliditate socela socela sotul meu care este operat pe cord si are proteza de valva mitrala poate beneficia de pensie de handicap? si ce grad de pensie poate avea? va multumesc ... (vezi toată discuția)
Daca am grad de handicap 1 grav. pot lua si pensie de invalid? bogdiani bogdiani buna ziua stimati avocati.in primul rand tot respectul pentru munca care o faceti.as vrea sa ma ajutati si pe mine.sa imi da-ti niste sfaturi bune... despre ... (vezi toată discuția)
Conditii pensionare - persoane cu dizabilitati - 2016 florintb florintb Bun gasit, Sunt o persoana cu dizabilitati gradul 2, accentuat (din nastere) si am 39 ani. Sunt angajat din anul 2006, in domeniul IT. In acelasi timp, ... (vezi toată discuția)