avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 109 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Retract litigios
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Retract litigios

Am cumparat drepturile litigioase intr-un partaj . Am inaintat in instanta cerere ca intervienient si acum 2 dintre parati au invocat retractul litigios .. .prevazut de art 1402 si urm. C. civ. urmand sa imi plateasca suma cu care am cumparat creanta impreuna cu toate cheltuielile cumpararii si cu dobanzile aferente de la data platii cesiuni. Am citit ca paratii pot invoca acest drept .... eu nu pot face nimic in acest caz ?
avand in vedere cazurile in care nu se poate efectua retractul litigios si nu ma incadrez la nici una dintre cele 3 :

-cand cesiunea s-a facut catre un comostenitor sau un coproprietar al dreptului cedat
-cand cesiunea s-a facut de la un creditor pentru a plati o creanta
-cand cesiunea s-a facut catre posesorul fondului asupra caruia exista litigiul


Ultima modificare: Marți, 12 Noiembrie 2013
bianca21058, utilizator
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 11:05, 14 Noiembrie 2013
Ca în orice proces, vă puteţi opune. Asta neînsemnînd că veţi cîştiga. Retractul litigios are un scop precis: zădărnicirea speculării de către cesionar a situaţiei debitorului.

bianca21058 a scris:

aveti dreptate , insa prin faptul ca doar ma opun sansele scad ,.... lucru care ma poate inlatura din proces .... ma interesa un articol ,(motivare ) prin care sa cresc sansele ca cererile sa nu fie admise de catre instanta .


Ce aţi cumpărat, de fapt? Cotele de proprietate ale unora dintre coproprietari? Care este conţinutul exact al actului?

Sunt întrebări fireşti, pe care vi le-ar pune orice avocat. În funcţie de conţinutul lor şi de raportul dintre preţul cesiunii şi valoarea obligaţiei cesionate, avocatul ar putea face o apărare concretă.

Nu de articole de lege aveţi nevoie, ci de un avocat care să studieze dosarul, să găsească jurisprudenţă care să vă fie utilă.
Am incheiat un contract de asistenta cu un avocat ... dar din pacate acesta mi-a spus ca doar o sa se opuna fiindca nu a gasit o motivare .... ceea ce inseamna esec din punctul meu de vedere . ,am incheiat un contract de cesiune de drepturi litigioase . In cererea de interventie in nume propriu am solicitat cota de 1/5 din terenuri ce fac parte din masa succesorala , la care are vocatie succesorala legala paratul (de la care am cumparat drepturile litigioase )
Ultima modificare: Marți, 12 Noiembrie 2013
bianca21058, utilizator
Cînd aţi cumpărat dreptul litigios? Este important de ştiut, deoarece data cumpărării determină legea aplicabilă. Noul cod civil nu mai reglementează retractul litigios.

Alte discuții în legătură

Retract litigios (speta) alynotza01 alynotza01 reclamantul R. a chemat in judecata pe paratul P. cerand obligrea acestuia la restituirea imprumutului de 10 000 000 lei.In instanta, paratul a contestat ... (vezi toată discuția)
Vanzare drepturi litigioase dandanaua dandanaua Printr-un act sub semnatura privata, eventual incheiat la un cabinet de avocatură, poate o persoană să-si vândă dreptul de proprietate asupra unui teren ... (vezi toată discuția)
Vanzare drepturi litigioase - retract noul cod civil xlad xlad Bună ziua, Se poate invoca retractul împotriva unui contract de vânzare având ca obiect o moștenire, încheiată pe art. 1747 Noul Cod Civil, la care ... (vezi toată discuția)