avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 899 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... care sunt procedurile in cazul uzacapiunii?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

care sunt procedurile in cazul uzacapiunii?

Buna ziua,
As dori sa aflu mai multe informatii despre uzucapiune in situatia mea:Bunicul meu a cumparat in anul 1954 un teren cu chitanta(fara a se face act de vanzare-cumparare).Dupa moartea bunicului s-a facut un certificat de mostenitor pentru bunica mea si cei trei copii ai lor,fiecare avand o cota de 1/4 din suprafata terenului si cateva bunuri mobile.Acum unul dintre frati a consultat un avocat pentru a face demersurile necesare pentru a se ajunge in final la un partaj.Din discutia purtata cu avocatul am inteles ca acum trebuie sa se faca dobandirea titlului de proprietate in instanta pentru toti mostenitorii pe baza uzucapiunii (de 30 de ani cred) ca apoi dupa ce mostenitorii aiu dobandit titlul de proprietate sa se poata faca si partajul prin caile legale(notariat sau in instanta).
As dori sa stiu daca am fost corect informata si care sunt pasii ce trebuiesc urmati pana la finalizarea intregului proces(mentionez ca mama doreste sa i se plateasca sulta sau daca nu ajunge la un acord dobandirea terenului ce i se cuvine).Multumesc anticipat pentru ajutor.
Cu deosebita consideratie,
Maria Dinca
Cel mai recent răspuns: Elena Iorga , Avocat 20:50, 1 Aprilie 2009
Solutia prezentata de avocat este corecta. Se va face actiune in uzucapiune, de catre toti mostenitorii. Dupa ce se va obtine astfel un titlu de proprietate se va face partajul. Partile se inteleg in privinta modului in care se face partajul, altfel ddcide instanta. Daca niciunul dintre coproprietari nu va dori sa primeasca terenul si sa plateasca sulte celorlalti, se va imparti terenul in loturi corespunzatoare cotelor tuturor coproprietarilor. Succes!
Multumesc pentru raspuns.
As mai avea o intrebare:daca toti sunt reclamanti in proces cine este paratul sau cine poate fi in cazul meu?si daca la acesta actiune in uzucapiune este obligatorie prezenta tuturor mostenitorilor la tribunal?
Cu deosebita consideratie,
Maria Dinca
Paratul va fi fostul proprietar/mostenitorii acestuia. Este foarte important intr-un proces de uzucapiune sa va judecati cu ultimul proprietar, altfel hotararea ar putea fi desfiintata ulterior. Nu este obligatorie prezenta, reclamantii pot fi reprezentati de un avocat. Este chiar recomandabil sa fie reprezentati de un avocat. Mult succes!
Parat in situatia dvs. este proprietarul de drept (care apare inregistrat/sau figureaza cu titlu de proprietate) sau mostenitorii acestuia in situatia in care a intervenit decesul proprietarului de drept.
Teoretic nu este necesara prezenta tuturor mostenitorilor la tribunal (va puteti angaja un avocat care sa va reprezinte pe toti).
Insa daca din oficiu instanta cheama la interogatoriu mostenitorii reclamanti, acestia vor trebui sa se prezinte.

Av. Cermak
Ultima modificare: Miercuri, 1 Aprilie 2009
Iuliana Cermak, Avocat
Inca o data multumesc si as mai avea o ultima nelamurire:aveti idee cam cat ar dura un proces de uzucapiune si daca in urma lui mostenitorii vor putea folosi hotararea judecatoreasca in locul titlului de proprietate pentru a deschide alt proces(cel de partaj)? sau se va continua acesta deja inceput de uzucapiune cu unul de partaj?In situatia in care mostenitorii au semnat o imputernicire avocatiala prezenta lor la tribunal nu este obligatorie deci nu vor mai primi citatii la domiciliu?Si nici nu li se va trimite solutia la proces din partea tribunalului?Sau totul se face prin intermediul avocatului?(adica el comunica mostenitorilor termenul din instanta si hotararea data de aceasta?)
Cu deosebita consideratie,
Maria Dinca

Alte discuții în legătură

Ce presupune imputernicirea avocationala? maria dinca maria dinca Buna ziua, Mama impreuna cu cei 2 frati si mama lor sunt mostenitori ai unui teren,fiecare avand o cota de 1/4 din suprafata.In urma cu ceva timp unul dintre ... (vezi toată discuția)
Titlul de mostenitor maria dinca maria dinca Buna ziua, As dori sa stiu care sunt pasii pentru obtinerea titlului de proprietate in conditiile in care exista un certificat de mostenitor(mostenitori ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune maria dinca maria dinca Buna ziua, As dori sa stiu care sunt variantele ce pot fi urmate intr-un proces de uzucapiune dupa ce instanta a admis actiunea reclamantilor recunoscand ... (vezi toată discuția)