avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 973 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Uzucapiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Uzucapiune

Buna ziua,

As dori sa stiu care sunt variantele ce pot fi urmate intr-un proces de uzucapiune dupa ce instanta a admis actiunea reclamantilor recunoscand dreptul de proprietate prin uzucapiune.
Mentionez ca sunt 4 persoane care au mostenit acest teren si ca una dintre ele doreste tot terenul.:help:
Cel mai recent răspuns: maria dinca , utilizator 22:49, 28 Decembrie 2009
Trebuie sa mai dati detalii! La ce variante va referiti? Sunteti una dintre cele 4 persoane? Persoana care doreste tot terenul poate demonstra ca a folosit singura acel teren? Care este legatura dintre cele 4 persoane? Exista o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila prin care se recunoaste reclamantilor faptul ca au uzucapat si , ca atare , sunt proprietarii acelui teren?
Sa va spun mai pe larg situatia la care ma refer.

Bunicul meu a cumparat in anul 1954 un teren cu chitanta(fara a se face act de vanzare-cumparare).Dupa moartea bunicului s-a facut un certificat de mostenitor pentru bunica mea si cei trei copii ai lor,fiecare avand o cota de 1/4 din suprafata terenului si cateva bunuri mobile.Mentionez ca fratele care doreste intreaga proprietate a ramas in casa parinteasca.Acum acest frate a consultat un avocat pentru a face demersurile necesare pentru a se ajunge in final la un partaj(el doreste tot).Din discutia purtata cu avocatul am inteles ca acum trebuie sa se faca dobandirea titlului de proprietate in instanta pentru toti mostenitorii pe baza uzucapiunii ca apoi dupa ce mostenitorii au dobandit titlul de proprietate in instanta sa se poata faca si partajul prin caile legale(notariat sau in instanta).
(mentionez ca mama doreste sa i se plateasca sulta sau daca nu ajunge la un acord dobandirea terenului ce i se cuvine).
Acum s-a dat si hotararea judecatoreasca prin care li s-a recunoscut dreptul de proprietate.
As dori sa stiu daca mai sunt si alte variante in afara de partajul la notar sau in instanta si daca fratele care a ramas in casa parinteasca poate invoca la randul lui uzucapiunea fata de ceilalti mostenitori.
Astept raspunsul dvs.
Va multumesc.
In regula , asa mai merge!:D
Deci , in primul rand , in instanta nu s-a facut deocamdata decat recunoastere titlului de proprietate din 1954( acea chitanta de mana) si dreptul mostenitorilor la cotele parti respective.
Abia acum poate intra in discutie o eventuala uzucapiune in sensul ca fratele respectiv poate invoca in instanta folosirea in exclusivitate a acelui teren , plata impozitelor si taxelor , comportarea ca un bun proprietar! Mai ales ca a depasit cu mult perioada impusa de lege , respectiv 30 de ani!
Ori ati inteles gresit , ori avocatul nu v-a explicat! Cata vreme exista acea chitanta de mana prin care s-a cumparat terenul nu exista motiv pentru invocarea uzucapiunii , chitanta fiind un act valabil de proprietate!
daca nu va intelegeti amiabil (notariat-partaj voluntar) cu acel frate se va ajunge in instanta! Iar el , ca si aparare , poate invoca uzucapiunea!
Am o nelamurire in legatura cu raspunsul dvs si anume: datorita faptului ca bunicul a cumparat terenul pe baza de chitanta de mana fara act de vanzare-cumparare,iar casa a fost construita fara autorizatie si chiar daca dupa moartea lui s-a facut un certificat de mostinitor cu cotele fiecarora,cei 4 mostenitori(bunica si cei 3 frati) au deschis in instanta proces de uzucapiune fata de vechiul proprietar(respectiv mostenitorii acestuia deoarece el a decedat)in urma caruia s-a dat urmatoare solutie:
Admite acţiunea formulată de reclamanţii G.Alexandra, G. ªtefan, G.Octavia Gheorghiţa, Gogoşilă Ion (astfel cum a fost precizata) împotriva pârâţilor şi în consecinţă: Constată că reclamanţii au dobândit prin efectul prescriptiei de lungă durată dreptul de proprietate asupra terenului in suprafata de 146mp. Constată că reclamanţii au dobândit prin accesiune construcţia de locuit (compusă din 2 camere, o bucătărie, o baie , un hol, o cămară), magazia, împrejmuirile din panouri din tablă cutată şi materiale recuperate la faţada din str. C situate asupra terenului susmenţionat, descrise în raportul de expertiză specialitatea construcţii efectuat de către expertul H. Florea.. Ia act că reclamanţii nu au solicitat cheltuieli de judecată.
Intrebarea mea este: daca fratele G. Stefan care doreste iesirea din indiviziune cu invocarea uzucapiunii asa cum ziceti dvs,de ce s-a mai facut aceasta dobandire a dreptului de proprietate in instanta a mostenitorilor?
Sau nu se putea invoca uzucapiunea fara acest demers sus mentionat?
Va rog ajutati-ma ca problema este actuala.
Ce ma sfatuiti sa faca mama in urma acestei sentinte date:sa astepte invoiala de la notar cu fratele ei sau sa ceara ea in instanta iesirea din indiviziune?
Astept raspunsul dvs.:help:

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Care sunt procedurile in cazul uzacapiunii? maria dinca maria dinca Buna ziua, As dori sa aflu mai multe informatii despre uzucapiune in situatia mea:Bunicul meu a cumparat in anul 1954 un teren cu chitanta(fara a se face act ... (vezi toată discuția)
Pe numele cui se obtine titlul de proprietate dupa uzucapiune? izabela_25 izabela_25 Sunt unul dintre cei 3 mostenitori ai unui teren de 300m si o casa in bucuresti, care a apartinut bunicului, dar acesta are doar o chitanta de manadin 1949 cu ... (vezi toată discuția)
Hotarare judecatoreasca pentru act autentic si apoi vanzare eloria eloria Tatal meu a decedat in mai 2011. In anul 2007, tatal meu a cumparat cu chitanta de mana un teren de 3 ha de la 3 persoane ( verisoare cu varste ... (vezi toată discuția)