avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 577 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediu medical
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediu medical

buna ziua! sunt intr-o mare dilema! lucrez la o firma de un an si jumatea, de curand a trebuit sa stau in concediu medical. mai exact in luna oct a.c. mi-am intepenit spatele urat de tot.nu a fost nevoie de internare ci doar sa fac proceduri,proceduri gratuite.medicul reumatolog mi-a eliberat concediul in urmatoarea forma: in data de 21 am mers la el(eram libera) mi-a dat 5zile de urgenta, adica 22,23,24,25,26. lunea urmatoare am mers pt a-mi elibera si restul de zile de concediu adica pe 28(luni) si a trecut pe fisa concediu ce acopera 27,28,29,30,31.acum, cei de la firma imi spun ca nu se poate face asa ca nu eram internata.si ca le da eroare cand introduc datele in sistem.nu inteleg ce sistem si mai ales,daca medicul a scris asa,cine greseste sau e gresit ceva?mi-au cerut sa merg la medic sa modifice data. medicul mi-a acoperit data de duminica 27 pt eram de servici si e trecut ca fiind continuarea celor 5 zile de urgenta.
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 12:58, 16 Noiembrie 2013
Certificatul medical cu valabilitate din 27 octombrie nu poate fi acordat retroactiv, data acordarii lui nu poate fi mai mare decat data incetarii primului certificat de urgenta.
Adica, al doilea certificat, cel "in continuare", ar trebui corectat la data acordarii, care poate fi maxim 26 octombrie. Angajatorul nu poate primi si plati certificatul medical daca nu este corect completat, deoarece nu va fi decontat de casa de sanatate.

Normele de aplicare a OUG nr.158/2005:

ART. 17
(1) Certificatele de concediu medical se completeazã şi se elibereazã la data la care se acordã consultaţia medicalã, stabilindu-se numãrul necesar de zile de concediu medical.
(2) Data de la care începe valabilitatea concediului medical poate fi ulterioarã datei acordãrii numai în cazul certificatelor de concediu medical "în continuare".
(2^1) Pentru certificatele medicale «în continuare», data acordãrii nu poate fi mai mare decât data la care se terminã valabilitatea certificatelor de concediu medical acordate anterior pentru aceeaşi afecţiune.
(3) În situaţia imposibilitãţii prezentãrii asiguratului la medic se pot acorda certificate de concediu medical cu retroactivitate de 24 de ore numai în cazul certificatelor de concediu medical «iniţial».
(4) Certificatele de concediu medical se pot elibera şi la o datã ulterioarã, numai pentru luna în curs sau luna anterioarã, pentru urmãtoarele situaţii:
a) în caz de sarcinã şi lãuzie (numai concediu medical pentru maternitate);
b) pentru perioada de internare în spital;
c) pentru aparat gipsat, numai de cãtre medicul ortoped/chirurg;
d) situaţii pentru care este necesar avizul medicului expert al asigurãrilor sociale peste 90 de zile.
e) în caz de carantinã.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Data acordarii unui concediu medical mihaela david mihaela david data acordarii unui medical , la externare, poate fi mai mare decat data ultimei zile de internare? mai clar : data acordarii medicalului ... (vezi toată discuția)
Urgenta medicala si concediul medical idhiticas idhiticas Buna ziua, tatal meu a avut o criza de tensiune vineri si a ajuns la urgenta. Are nevoie de concediu medical pe ziua respectiva si nu i s-a dat de la ... (vezi toată discuția)
Data acordarii concediului de risc maternal Loredana Cristina Loredana Cristina Buna ziua! Intrebarea mea ar fii inlegatura cu data acordarii a concediului de risc maternal. Are vreo importanta data acordarii la concediu in continuare fara ... (vezi toată discuția)