Instructiunea nr. 2 din 17 februarie 2011-
ART. 1
Personalului didactic din unităţile de învăţământ de stat, care nu dispune de locuinţă şi căruia nu i se poate oferi o locuinţă corespunzătoare în localitatea unde are postul, i se vor deconta cheltuielile pe mijloacele de transport în comun, din localitatea de reşedinţă la locul de muncă şi de la locul de muncă înlocalitatea de reşedinţă.
Un cadru didactic nu poate efectua naveta,dar in localitate(pe piata libera) exista locuinte corespunzatoare . Este legal ca unitatea de invatamant/autoritatile locale sa inchirieze( din fonduri proprii) de pe piata libera o locuinta si sa o ofere cadrului diadctic ca locuinta de serviciu?
Pe avocatnet. ro am gasit Locuinte inchiriate de agentul economic –pot fi:
1. este declarat sediu secundar (punct de lucru)-in acest caz nu mai poate fi considerat locuinta
2. avantaj in natura – in cazul in care locuinta este folosita de catre salariati-in scop personal
3. cheltuiala deductibila in cazul in care este folosita de catre salariati in scopul societatii – dovedit cu documentatia pentru deplasare in alta localitate decat sediul principal sau secundar unde lucreaza salariatul.
4. cheltuiala nedeductibila - in cazul in care este folosita de alte persoane decat salariatii –permanent (nu accidental);
5. cheltuiala de protocol – in cazul in care este folosita in mod accidental de alte persoane decat salariatii care au legatura cu societatea.
Problema este pentru cei care nu pot face naveta si isi inchiriaza o locuinta, ar putea exista 2 situatii:
1. Sa-i ofere primaria o locuinta si sa plateasca o chirie primariei.
2. Sa se inchirieze o locuinta cu chiria la pretul de pe piata. Locuinta poate fi inchiriata de catre unitatea scolara / primarie si oferita acelor cadre didactice care nu pot face naveta.
Va multumesc mult!
Asadar ...din punctul dumneavoastra de vedere situatia nr. 2 nu este nelegala! Acelasi lucru il spune si Ministrul Educatiei: "autoritatile locale au libertatea de a decide asupa modalitatii prin care asigura o locuinta corespunzatoare cadrelor didactice care nu detin asa ceva in localitaea in care au postul'!
Banuiesc ca fiind o locuinta acordata in schimbul efectuarii obligatiilor prevazute in contactul individual de munca este considerata locuinta de serviciu! In acesta situtatie "intretinerea" ( apa ,caldura etc) cine o plateste?
Locuinta se inchiriaza de primarie si se ofera cadrului didactic fara plata chiriei, insa utilitatile si le plateste. Sau se poate inchiria de catre cadrul didactic si se deconteaza de unitatea de invatamant.
Este locuinta de serviciu.
Nici nu aveti idee cat de mult are sistemul de invatamant de juristi( scuzati-mi cuvantul) ca dumneavoastra (elena138 si freeelis)....macar la nivel de ISJ!!! Banuiesc ca baza legala e formata din Instructiunile nr. 2 si Codul Fiscal +normele de aplicare ale Codului fiscal?
Singurul act normativ care prevede posibilitatea acordării unei locuințe de serviciu cadrelor didactice este Instrucțiunea MECTS nr. 2/2011 care are caracter de lege fiind și publicată în Monitorul Oficial al României.
Metodologia de aplicare mi-e greu sa vi-o spun, asa luati de bun ce a zis @freeelis mai sus si ce stiti dv.
Viza flotant
allysandia
Buna ziua. Mi-am facut recent viza de flotant deoarece mi-am mutat domiciliul la viitorul sot intr-o alta localitate. Intrebarea mea este: mi se poate deconta ... (vezi toată discuția)