avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 550 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Mai exista cale de atac dupa o decizie a Inaltei Curti ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Mai exista cale de atac dupa o decizie a Inaltei Curti de Casatie si Justitie?

Stimati colegi,
Ma judec cu Ministerul Apararii privind cheltuielile privind scolarizarea mea. Am fost la Inalta Curte de Casatie si Justitie si mi-am sustinut cauza. Dosarul este in pronuntare. Am argumente solide in ceea ce priveste corectitudinea calculelor, dar nu stiu cum sa procedez in cazul in care Curtea imi da o decizie nefavorabila, in sensul ca imi respinge actiunea? Este aceasta decizie neatacabila? Puteti sa imi dati niste sfaturi in acest sens? Termene de atac? Unde?

Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:15, 5 Aprilie 2009
Impotriva unei hotararii judecatoresti irevocabile se pot formula cai de atac extraordinare respectiv contestatia in anulare si revizuirea, insa acestea pot fi exercitate numai in anumite cazuri expres si limitativ prevazute de legiuitor.
Daca in cauza dumneavoastra nu este incident unul din cazurile prevazute de lege, eventuala cale de atac va fi respinsa de instanta de judecata ca inadmisibila .
- Contestatia in anulare
Art. 317
Hotararile irevocabile pot fi atacate cu contestatie in anulare, pentru motivele aratate mai jos, numai daca aceste motive nu au putut fi invocate pe calea apelului sau recursului:
1. cand procedura de chemare a partii, pentru ziua cand s-a judecat pricina, nu a fost indeplinita potrivit cu cerintele legii;
2. cand hotararea a fost data de judecatori cu calcarea dispozitiilor de ordine publica privitoare la competenta. Cu toate acestea, contestatia poate fi primita pentru motivele mai sus-aratate, in cazul cand aceste motive au fost invocate prin cererea de recurs, dar instanta le-a respins pentru ca aveau nevoie de verificari de fapt sau daca recursul a fost respins fara ca el sa fi fost judecat in fond.

Art. 318
Hotararile instantelor de recurs mai pot fi atacate cu contestatie cand dezlegarea data este rezultatul unei greseli materiale sau cand instanta, respingand recursul sau admitandu-l numai in parte, a omis din greseala sa cerceteze vreunul dintre motivele de modificare sau de casare.

Art. 319
Contestatia se introduce la instanta a carei hotarare se ataca.
Contestatia se poate face oricand inainte de inceputul executarii silite, iar in timpul ei, pana la implinirea termenului stabilit la art.401 alin.1 lit.b) sau c). Impotriva hotararilor irevocabile care nu se aduc la indeplinire pe cale de executare silita, contestatia poate fi introdusa in termen de 15 zile de la data cand contestatorul a luat cunostinta de hotarare, dar nu mai tarziu de un an de la data cand hotararea a ramas irevocabila.

Art.319^1
Instanta poate suspenda executarea hotararii a carei anulare se cere, sub conditia depunerii unei cautiuni. Dispozitiile art.403 alin.3 si 4 se aplica in mod corespunzator.

Art. 320
Contestatia se judeca de urgenta si cu precadere.
Intampinarea este obligatorie si se depune la dosar cu cel putin 5 zile inaintea termenului de judecata.
Hotararea data in contestatie este supusa acelorasi cai de atac ca si hotararea atacata.

Art. 321
Nu se poate face o noua contestatie pentru motive ce au existat la data celei dintai.



Revizuirea hotararilor


Art. 322
Revizuirea unei hotarari ramase definitiva in instanta de apel sau prin neapelare, precum si a unei hotarari data de o instanta de recurs atunci cand evoca fondul, se poate cere in urmatoarele cazuri:
1. daca dispozitivul hotararii cuprinde dispozitii potrivnice ce nu se pot aduce la indeplinire;
2. daca s-a pronuntat asupra unor lucruri care nu s-au cerut sau nu s-a pronuntat asupra unui lucru cerut, ori s-a dat mai mult decat s-a cerut;
3. daca obiectul pricinii nu se afla in fiinta;
4. daca un judecator, martor sau expert, care a luat parte la judecata, a fost condamnat definitiv pentru o infractiune privitoare la pricina sau daca hotararea s-a dat in temeiul unui inscris declarat fals in cursul sau in urma judecatii ori daca un magistrat a fost sanctionat disciplinar pentru exercitarea functiei cu rea-credinta sau grava neglijenta in acea cauza;
5. daca, dupa darea hotararii, s-au descoperit inscrisuri doveditoare, retinute de partea potrivnica sau care nu au putut fi infatisate dintr-o imprejurare mai presus de vointa partilor, ori daca s-a desfiintat sau s-a modificat hotararea unei instante pe care s-a intemeiat hotararea a carei revizuire se cere;
6. daca statul ori alte persoane juridice de drept public sau de utilitate publica, disparutii, incapabilii sau cei pusi sub curatela sau consiliul judiciar nu au fost aparati de loc sau au fost aparati cu viclenie de cei insarcinati sa-i apere;
7. daca exista hotarari definitive potrivnice date de instante de acelasi grad sau de grade deosebite, in una sau aceeasi pricina, intre aceleasi persoane, avand aceeasi calitate. Aceste dispozitii se aplica si in cazul cand hotararile potrivnice sunt date de instante de recurs. In cazul cand una dintre instante este Curtea Suprema de justitie, cererea de revizuire se va judeca de aceasta instanta;
8. daca partea a fost impiedicata sa se infatiseze la judecata si sa instiinteze instanta despre aceasta, dintr-o imprejurare mai presus de vointa sa.
9. daca Curtea Europeana a Drepturilor Omului a constatat o incalcare a drepturilor sau libertatilor fundamentale datorata unei hotarari judecatoresti, iar consecintele grave ale acestei incalcari continua sa se produca si nu pot fi remediate decat prin revizuirea hotararii pronuntate

Art. 323
Cererea de revizuire se indreapta la instanta care a dat hotararea ramasa definitiva si a carei revizuire se cere. In cazul art. 322 pct. 7, cererea de revizuire se va indrepta la instanta mai mare in grad fata de instanta sau instantele care au pronuntat hotararile potrivnice. Cand cele doua instante care au dat hotararile potrivnice fac parte din circumscriptii judecatoresti deosebite, instanta mai mare in grad la care urmeaza sa se indrepte cererea de revizuire va fi aceea a instantei care a dat prima hotarare.

Art. 324
Termenul de revizuire este de o luna si se va socoti:
1. in cazurile prevazute de art. 322 pct. 1, 2 si 7 al. 1, de la comunicarea hotararilor definitive, iar cand hotararile au fost date de instante de recurs dupa evocarea fondului, de la pronuntare; pentru hotararile prevazute la punctul 7 al. 2 de la pronuntarea ultimei hotarari;
2. in cazul prevazut de art. 322 pct. 3, de la cel din urma act de executare;
3. in cazurile prevazute de art. 322 pct. 4, din ziua in care partea a luat cunostinta de hotararea instantei penale de condamnare a judecatorului, martorului sau expertului ori de hotararea care a declarat fals inscrisul. In lipsa unei astfel de hotarari termenul curge de la data cand partea a luat cunostinta de imprejurarile pentru care constatarea infractiunii nu se mai poate face printr-o hotarare penala, dar nu mai tarziu de 3 ani de la data producerii acestora;
4. in cazurile prevazute de art. 322 pct. 5, din ziua in care s-au descoperit inscrisurile ce se invoca ori, dupa caz, din ziua in care partea a luat cunostinta de hotararea desfiintata sau modificata pe care s-a intemeiat hotararea a carei revizuire se cere;
5. in cazurile prevazute de art. 322 pct. 6, de la comunicarea hotararii definitive facuta statului ori celorlalte persoane de drept public sau de utilitate publica, sau de la intoarcerea disparutului ori de la dobandirea capacitatii; in aceste din urma doua cazuri termenul fiind de 6 luni.
In cazul art. 322 pct. 8 termenul de revizuire este de 15 zile si se socoteste de la incetarea impiedicarii.
Pentru motivul prevazut la art. 322 pct. 9, termenul este de 3 luni de la data publicarii hotararii Curtii Europene a Drepturilor Omului in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I

Art. 325
Instanta poate suspenda executarea hotararii a carei revizuire se cere, sub conditia darii unei cautiuni. Dispozitiile art. 403 alin. 3 si 4 se aplica in mod corespunzator.

Art. 326
Cererea de revizuire se judeca potrivit dispozitiilor prevazute pentru cererea de chemare in judecata.
Intampinarea este obligatorie si se depune la dosar cu cel putin 5 zile inaintea termenului de judecata;
Dezbaterile sunt limitate la admisibilitatea revizuirii si la faptele pe care se intemeiaza

Art. 327
Daca instanta incuviinteaza cererea de revizuire, ea va schimba, in tot sau in parte, hotararea atacata, iar in cazul hotararilor definitive potrivnice, ea va anula cea din urma hotarare. Se va face aratare de hotararea data in revizuire, in josul originalului hotararii revizuite.

Art. 328
Hotararea asupra revizuirii este supusa cailor de atac prevazute de lege pentru hotararea revizuita.
Daca revizuirea s-a cerut pentru hotarari potrivnice calea de atac este recursul, cu exceptia cazului in care instanta de revizuire este Inalta Curte de Casatie si Justitie, a carei hotarare este irevocabila.

Succes!

Robert Marian a scris:

Stimati colegi,
Ma judec cu Ministerul Apararii privind cheltuielile privind scolarizarea mea. Am fost la Inalta Curte de Casatie si Justitie si mi-am sustinut cauza. Dosarul este in pronuntare. Am argumente solide in ceea ce priveste corectitudinea calculelor, dar nu stiu cum sa procedez in cazul in care Curtea imi da o decizie nefavorabila, in sensul ca imi respinge actiunea? Este aceasta decizie neatacabila? Puteti sa imi dati niste sfaturi in acest sens? Termene de atac? Unde?

Va multumesc anticipat!


Daca ICCJ s-a pronuntat in recurs, atunci nu mai aveti decat calea exercitarii cailor de atac extraordinare , postate mai sus de oana_roxana.
Daca ICCJ s-a pronuntat in prima instanta, atunci puteti exercita calea recursului la Sectiilu Unite ale ICCJ.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intrebare divort contralaura contralaura Buna ziua, am o intrebare, in urma procesului de divort mi-am urmarit dosarul pe www.portal.just.ro, unde am inormatia de mai jos: Solutie: Admite ... (vezi toată discuția)
Termen contestatie in anulare...? ramy84 ramy84 S..C. X S.R.L. a depus plangere contraventionala impotriva unui proces verbal de constatare si sanctionare a contraventiilor emis de OPC. Instanta de fond a ... (vezi toată discuția)
Taxa auto covasa_dan covasa_dan va rog sa imi dati un sfat.am facut recurs pentru recuperarea taxei auto iar acesta a fost respins in data de 29.02.2012 \"anulează ca netimbrat recursul ... (vezi toată discuția)