avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 701 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Reincredintarea unui minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Reincredintarea unui minor

In urma divortului,copilul(varsta de 3ani) a fost incredintat tatalui definitiv si irevocabil spre crestere si educare si dispunand autoritatea parinteasca sa se faca in comun de ambii parinti iar mama sa platesca o pensie alimentara lunar.La inceput tatal a tinut legatura cu mama copilului pana cand sa recasatorit si a plecat in strainatate si sustinand ca copilul este cu el,dar nu a vrut sa arate copilul pe retelele de comunicare sau sa-l dea la telefon.Cum ar putea mama sa afle unde este copilul si ce se intampla cu el daca tatal nu vrea sa spuna?Iar aceasta ar dorii sa il creasca ea,cum ar trebui sa procedeza sa i se reincredinteze ei copilul?
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 13:06, 20 Noiembrie 2013
Trebuie deschis proces.
Este insa un proces destul de complicat si de durata destul de indelungata.

Pe aspectul legat de comunicare trebuie vazuta hotararea instantei.
Se poate incerca pe calea ordonantei presedintiale dar trebuie foarte bine redactata actiunea.
Daca AP este comuna, inseamna ca tatal nu putea sa-i faca pasaport minorului si nici nu putea iesi din tara fara acordul notarial al mamei.
Deci fie tatal a luat minorul cu el prin trecerea frauduloasa a frontierei, ceea ce este fapta penala, fie minorul este in tara, lasat in grija cuiva.
Daca mama vrea sa afle informatii despre minor, trebuie sa faca o sesizare la DGASPC de la domiciliul cunoscut al minorului(acolo unde s-a facut Ancheta psihosociala la divort) , sa reclame faptul ca i se interzice relatia cu minorul. Daca are posibilitatea, sa mearga si in audienta la directorul DGASPC, pe langa reclamatia scrisa.
Nu s-a stabilit un program de vizita la divort?
Nu,in hotarare nu e scris nici un program de vizita si mama nu a cerut pt ca a crezut ca se poate intelege cu el asa
Atunci ramane sa faca sesizarea la DGASPC.
Doamna are posibilitatea sa ceara program de vizita prin instanta si daca tot ajunge acolo, poate cere schimbarea domiciliului de la tata la mama si program de vizita pentru tata. Totul depinde de situatia actuala a copilului.
Doamna trebuie sa afle unde este copilul.
Eu i-as recomanda sa faca o sesizare si la Politia din localitatea de domiciliu a copilului, unde sa arate ca nu poate lua legatura cu minorul ....................., ca nu a semnat nici un acord pentru pasaportul copilului si pentru iesirea din tara, dar copilul nu e de gasit.
Daca Politia il gaseste la bunici, matusi, vecini, etc. , doamna poate cere prin schimbarea domiciliului copilului la dansa.
Daca copilul a fost trecut peste granita fara vointa mamei, este rapire internationala si poate face plangere penala.
multumesc de sfaturi,oricum cred ca o sa se ajunga iar in tribunal pentru ca la DGASPC si la politia din localitatea unde e stabilit domiciliul copilului,se stiu cu el si la divort la ancheta sociala a scris multe lucruri care nu erau adevarate dar sa fie in favoarea lui.Pana la urma din cauza asta s-a ajuns sa isi piarda copilul din cauza relatiilor ....

Alte discuții în legătură

Scoaterea minorului din tara fara acordul tatalui Simonaaurelia Simonaaurelia Fratele meu este divortat si are o fetita de 5 ani. Mama a obtinut custodia copilului, el plateste pensie alimentara , fetita o putea lua cand isi dorea ( nu ... (vezi toată discuția)
Conditii custodie minor chiricioglularisa chiricioglularisa Buna seara; as dori sa stiu unele lucruri in legatura cu o situatie in care se afla cineva din familia mea : un minor care a fost incredintat mamei in urma ... (vezi toată discuția)
Scoaterea minorului din tara RRRaluca RRRaluca Buna ziua! Sunt o mama divortata, printr-o hotărâre definitivă si irevocabilă. Minorul rezultat din căsătorie îmi este mie încredințat spre crestere ... (vezi toată discuția)