avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1149 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Comisie rogatorie
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Comisie rogatorie

de cate ori poate fi ceruta comisia rogatorie in aceeasi actiune din instanta?de exemplu fosta sotie cere comisie rogatorie pt aflarea existentei sau inexistentei veniturilor fostului sot in italia.din primus raspuns al comisiei reiese cum ca acesta nu mai are loc de munca,si atunci se cere a 2a oara comisie rogatorie pt aflarea daca fostul sot obtine sau nu somaj.este legal?
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 11:41, 20 Noiembrie 2013
Propunerea probelor, in principiu, se poate face doar o singura data.

Potrivit Noului cod de procedura civila:
Art. 254 - Propunerea probelor. Rolul instanţei
(1) Probele se propun, sub sancţiunea decăderii, de către reclamant prin cererea de chemare în judecată, iar de către pârât prin întâmpinare, dacă legea nu dispune altfel. Ele pot fi propuse şi oral, în cazurile anume prevăzute de lege.

(2) Dovezile care nu au fost propuse în condiţiile alin. (1) nu vor mai putea fi cerute şi încuviinţate în cursul procesului, în afară de cazurile în care:
1. necesitatea probei rezultă din modificarea cererii;
2. nevoia administrării probei reiese din cercetarea judecătorească şi partea nu o putea prevedea;
3. partea învederează instanţei că, din motive temeinic justificate, nu a putut propune în termen probele cerute;
4. administrarea probei nu duce la amânarea judecăţii;
5. există acordul expres al tuturor părţilor.

(3) În cazurile prevăzute la alin. (2), partea adversă are dreptul la proba contrară numai asupra aceluiaşi aspect pentru care s-a încuviinţat proba invocată.

(4) În cazul amânării, pentru motivele prevăzute la alin. (2), partea este obligată, sub sancţiunea decăderii din dreptul de a administra proba încuviinţată:
a) să depună lista martorilor în termen de 5 zile de la încuviinţarea probei, când se cere proba cu martori;
b) să depună copii certificate de pe înscrisurile invocate cu cel puţin 5 zile înainte de termenul fixat pentru judecată, dacă s-a încuviinţat proba cu înscrisuri;
c) să depună interogatoriul în termen de 5 zile de la încuviinţarea acestei probe, în cazurile în care interogatoriul trebuie comunicat, potrivit legii;
d) să depună dovada plăţii cheltuielilor necesare efectuării expertizei, în termen de 5 zile de la numirea expertului sau în termenul stabilit de instanţă potrivit dispoziţiilor art. 331 alin. (2), dacă s-a încuviinţat proba expertizei.

(5) Dacă probele propuse nu sunt îndestulătoare pentru lămurirea în întregime a procesului, instanţa va dispune ca părţile să completeze probele. De asemenea, judecătorul poate, din oficiu, să pună în discuţia părţilor necesitatea administrării altor probe, pe care le poate ordona chiar dacă părţile se împotrivesc.

(6) Cu toate acestea, părţile nu pot invoca în căile de atac omisiunea instanţei de a ordona din oficiu probe pe care ele nu le-au propus şi administrat în condiţiile legii.


deci se poate si a 2a oara sa se ceara comisia rogatorie!sa inteleg nu?
Comisia rogatorie poate avea ca obiect aflarea angajatorului si a sediului acestuia,a veniturilor obtinute si a bunurilor detinute de parat pe teritoriul Italiei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pânã când pot sã depun probe noi? marusca marusca In cadrul unui proces sint reclamanta...am depus probele pe care le consider necesare si am depus raspunsul la intimpinare ,urmind sa am termen curind. Am o ... (vezi toată discuția)
Partaj dupa divort, audieri martori razvan2487 razvan2487 La introducerea actiunii de divort paratul cere si partajul. Dupa audierea martorilor divortul a ramas in pronuntare si domnul presedinte a intocmit un alt ... (vezi toată discuția)
Decaderea din dreptul de a propune probe cezarad cezarad Ce se intampla in situatia unui proces de divort in care o paratul a fost decazut din dreptul de a propune probe si a invoca exceptii relative? Situatia de ... (vezi toată discuția)