avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 353 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Accident mers cu spatele
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Accident mers cu spatele

Buna ziua,

Am facut zilele trecute un accident pe un drum public. Faceam o manevra de intoarcere a masinii si in timp ce dadeam cu spatele am acrosat un pieton ce traversa neregulamentar.

Sunt constient ca vina apartine amandurora.

In urma accidentului a fost sesizata politia si a venit si salvarea. Pietonul a fost dus la spital unde i-au fost puse in gips mana si piciorul dar nu a fost spitalizat.

Am o serie de intrebari privind acest caz:

1. Nu am vazut nici un document de la spital. Cum pot face pentru a-l vedea, pentru a sti si eu despre ce este vorba. Un exemplar este la politie, unul este la pieton si unul in arhiva spitalului.
2. In urma accidentului am discutat cu pietonul si a cerut suma de 6.000 RON despagubire. Mi se pare o suma prea mare avand in vedere ca nu am fost singurul vinovat - nu se afla nici o trecere de pietoni in vecinatate. Ce pot face spre a scadea suma/la cat s-ar ridica cheltuielile de judecata in cazul in care se ajunge la proces si ce sanse am de a "castiga"?
3. Mai cunoasteti cazuri similare? As vrea sa ma mai documentez...

Pe dovada emisa de politie scrie ca a fost suspendat permisul in baza articolului 184 alineatele 1 si 3 din Codul Penal.

Multumesc anticipat.
ART. 184 c.p.
Vătămarea corporală din culpă
#M21
(1) Fapta prevăzută la art. 180 alin. 2 şi 2^1, care a pricinuit o vătămare ce necesită pentru vindecare îngrijiri medicale mai mari de 10 zile, precum şi cea prevăzută la art. 181, săvârşite din culpă, se pedepsesc cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă.
(2) Dacă fapta a avut vreuna din urmările prevăzute la art. 182 alin. 1 sau 2, pedeapsa este închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau amenda.
#B
(3) Când săvârşirea faptei prevăzute în alin. 1 este urmarea nerespectării dispoziţiilor legale sau a măsurilor de prevedere pentru exerciţiul unei profesii sau meserii, ori pentru îndeplinirea unei anume activităţi, pedeapsa este închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau amenda.
(4) Fapta prevăzută în alin. 2 dacă este urmarea nerespectării dispoziţiilor legale sau a măsurilor de prevedere arătate în alineatul precedent se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.
#M21
(4^1) Dacă faptele prevăzute la alin. 3 şi 4 sunt săvârşite de către o persoană care se află în stare de ebrietate, pedeapsa este închisoarea de la unu la 3 ani, în cazul alin. 3, şi închisoarea de la unu la 5 ani, în cazul alin. 4.
#B
(5) Pentru faptele prevăzute în alin. 1 şi 3, acţiunea penală se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vătămate. Împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală.
#M41
(6) Pentru faptele prevăzute la alin. 2 şi 4, împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală.

Dupa cum observati si din textul de lege, daca partea vatamata are peste 10 zile de ingrijiri medicale, veti raspunde penal.Aveti posibilitatea sa va impacati pe parcursul procesului penal pana la ramanerea definitiva a hotararii de condamnare.Lucrurile sunt simple, ori va intelegeti cu victima si ii dati banii pe care ii solicita, ori probabil dosarul va ajunge in instanta unde daca veti fi condamnat, veti primii in functie de circumstante, o condamnare cu suspendarea conditionata a executarii pedepsei iar permisul dvs se va anula in urma hotararii ramase definitiva, despagubirile in aceasta situatie le va plati firma de asigurari.Veti putea obtine un nou permis dupa trecerea unui an de la hotararea ramasa definitiva.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Accident rutier ioanmihail ioanmihail buna ziua,am fost implicat intrun accident rutier pe trecerea de pietoni. in urma accidentului victima a fost spitalizata 12 zile cu fisuri la doua coaste ... (vezi toată discuția)
Dosar penal accident auto din 05/2007 Florin275 Florin275 acum aproape 6 ani am fost protagonistul unui accident auto cu o victima ,la primele cercetari a reiesit ca eu as fi vinovatul victima are peste 60 de zile ... (vezi toată discuția)
Accident auto - plangere parte vatamata, consecinte assaker assaker in urma cu 2 zile am facut un accident.Eram cu 2 prieteni in masina,am pierdut controlul masinii fiind carosabilul ud.si am intrat intr.un parapet de ... (vezi toată discuția)