avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 703 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie crestere copil

Buna seara. Vreau sa primesc un raspuns in legatura cu indemnizatia de crestere a copilului. Sunt absolventa de Facultatea de medicina septembrie 2013, examen de licenta sustinut in septembrie, dupa absolvire am inceput pregatirea individuala pentru examenul de rezidentiat sustinut pe 17 noiembrie 2013, sunt insarcinata si voi naste in decembrie 2013, beneficiez de indemnizatia de crestere a copilului, avand in vedere ca in ultimele 12 luni am fost studenta la zi fara intrerupere, apoi pregatirea pentru rezidentiat se incadreaza la perioada asimilata, insa mai ramane aproape o luna de la examenul de rezidentiat pana la nastere, luna care nu stiu cum sa o incadrez. Va multumesc anticipat, sper sa primesc un raspuns de la dvs cat mai repede.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 10:13, 19 Noiembrie 2013
1. Daca veti naste in decembrie atunci cele 12 luni eligibile pentru a beneficia de indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC) sunt ianuarie - decembrie 2013.

2. OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor spune:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...

(5) Cele 12 luni prevazute la alin. (1) pot fi constituite integral si din perioadele in care persoanele s-au aflat in una sau mai multe dintre urmatoarele situatii:
...
m) frecventeaza, fara intrerupere, cursurile de zi ale invatamantului preuniversitar, inclusiv în cadrul programului „A doua sansa”, sau, dupa caz, universitar la nivelul studiilor universitare de licenta ori de master, precum și ale invatamantului postuniversitar la nivel de masterat, organizate potrivit legii, in tara sau in strainatate, intr-un domeniu recunoscut de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, cu exceptia situatiei de intrerupere a cursurilor din motive medicale;
...
t) se afla in perioada de 60 de zile de la finalizarea cursurilor invatamantului obligatoriu sau, dupa caz, de la absolvirea cursurilor de zi ale invatamantului preuniversitar, universitar la nivelul studiilor universitare de licenta sau de master si postuniversitar la nivel de masterat, organizate potrivit legii, cu sau fara examen de absolvire, in vederea angajarii ori, dupa caz, trecerii in somaj, calculate incepand cu data de 1 a lunii urmatoare finalizarii studiilor;
...
v) se afla in perioada cuprinsa intre absolvirea cursurilor de zi ale invatamantului medical superior, organizat potrivit legii, cu examen de licenta organizat in prima sesiune, si inceperea primului rezidentiat dupa absolvire.


3. Asadar nu este vorba de data examenului de rezidentiat ci de data inceperii primului rezidentiat dupa absolvire, deci veti putea beneficia de indemnizatie pentru CCC.

4. Puteti pune intrebarea si la Agentia Nationala pentru Plati si Inspectie Sociala (ANPIS), cea care aproba si plateste indemnizatia pentru CCC, pe e-mail, la: anps@orestatiisociale.ro

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Studenta insarcinata melindaanab melindaanab Am terminat anul 6 de medicina in iunie 2012 , am examenul de licenta in septembrie 2012 si o sa incep sa lucrez in spital in ianuarie 2013. Intrebarea mea ... (vezi toată discuția)
Concediu de cresterea copilului familistu familistu buna ziua o persoana care in perioada ianuarie - septembrie 2009 a beneficiat de ajutor de somaj, iar in perioada decembrie 2012 pina in prezent angajat, ... (vezi toată discuția)
Concediu de crestere al copilului carmentarus carmentarus Am terminat facultatea dar o sa imi dau licenta in iunie 2013. O sa nasc pe la sfarsitul lui ianuarie, pot sa intru in concediu de crestere al copilului si sa ... (vezi toată discuția)