avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 450 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Declansarea actiunii penale
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Declansarea actiunii penale

Am doua neclaritati cu privire la punerea in miscare a actiunii penale :
- conform art 9 din Cpr.pen actiunea penală se pune în mişcare prin actul de inculpare prevăzut de lege.
- la art 10 din acelasi cod se arata cazurile în care punerea în mişcare sau exercitarea actiunii penale este împiedicată.
Neclaritatile mele:
1.Care este actul de inculparesi cine il poate emite, procurorul sau organele de cercetare penala in speta politia judiciara.
2. Daca organele judiciare fac un referat catre procuror cu propunere de neancepere a urmaririi penale, atunci actiunea penala poate fi pusa in miscare mai inainte de decizia procurorului?
Va multumesc.:sorry:
Cel mai recent răspuns: ana6464 , utilizator 19:38, 21 Noiembrie 2013
Actul de inculpare prevazut de lege este ordonanta emisa de procuror. Rechizitoriul este actul de sesizare a instantei de judecata de catre procuror, in conditiile existentei unei fapte incriminate de lege, comisa de invinuit si pentru care acesta trebuie sa raspunda penal.
Chiar daca organele de cercetare inainteaza referatul cu propunere de NUP, tot procurorul este cel care are ultimul cuvant, in sensul in care mentine NUP-ul, intoarce dosarul la cercetare impreuna cu o lista de obiective de cercetat, ori da inceperea urmaririi penale daca considera ca exista suficiente probe administrate.
Rechizitoriu
Act procedural prin care procurorul pune in miscare actiunea penala impotriva invinuitului si dispune trimiterea acestuia (devenit inculpat) in judecata.

Rechizitoriul constituie actul legal de sesizare a instantei de judecata, cat si actul de inculpare.


Actiunea penala poate fi pusa in miscare si prin ordonanta procurorului, prin incheierea instantei de judecata, prin declaratie verbala a procurorului.





Multumesc pentru raspunsuri, acum am inteles. Neclaritatea era legata si de faptul ca legea cazierului judiciar 290/2004 la art. 11 prevede faptul ca actiunea penala se noteaza in mod provizoriu pana la solutionarea definitiva a cauzei. Nu inteleg daca organele de politie care efectueaza cercetarea pot sa faca notari provizorii in fisele operative de cazier fara o decizie a procurorului. Imi spunea cineva ca in cazul faptei cu autor cunoscut politia inregistreaza in fisele operative aprentele, datele celui care a comis fapta, infractiunea comisa, etc. fara vreo decizie din partea procurorului, isa nu cred ca pot face asa ceva fiind doar organe de cercetare.
Daca organele de cercetare ar inscrie toate amprentele prelevate de la posibili faptuitori, inainte de a cunoaste rezolutia procurorului, ar avea mult mai mult de lucru atunci cand ar trebui sa faca rapoartele pentru stergerea datelor introduse, pentru cei care au primit NUP...si cum politia romana nu este "cooperativa munca in zadar", raspunsul este lesne de identificat.

Legea nr.290/2004 a fost modificata de OUG.216/2008 si este de retinut faptul ca la art 8 s-a introdus:
(2) In cazul persoanelor fizice, inregistrarea se face si dactiloscopic, in situatiile prevazute in prezenta lege, prin luarea impresiunilor digitale si palmare, necesare pentru identificarea dactiloscopica a persoanelor inregistrate si cunoasterea exacta a situatiei lor juridice.

iar art. 2 din aceeasi ordonanta a fost modificat astfel:
In cazierul judiciar se tine evidenta persoanelor fizice si a persoanelor juridice condamnate ori impotriva carora s-au luat alte masuri cu caracter penal sau administrativ conform Codului penal, precum si a celor fata de care au fost dispuse masuri procesual-penale.

Asa ca amprentele se inregistreaza numai pentru persoanele care se regasesc in situatiile enumerate in articolul de mai sus.
Va multumesc pentru raspunsuri.

Alte discuții în legătură

Urmarirea penala maran maran Buna ziua, As vrea sa stiu daca trebuie sa fi anuntat in momentul in care s-a inceput urmarirea penala impotriva ta si daca apare ceva pe cazier(pentru ... (vezi toată discuția)
Date provizorii in cazier ana6464 ana6464 Buna ziua, am o nedumerire cu privire la art 11 din L290/2004 privind cazierul si anume ce se inregistraza in evidenta cazierului pana la o decizie a ... (vezi toată discuția)
Urmarire penala - urgent ramiha ramiha Buna ziua, Este posibil sa fii sub urmarire penala fara a ti se aduce la cunostinta acest lucru si fara ca macar sa stii de ce esti invinuit? Cum poti afla ... (vezi toată discuția)