avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 620 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general cat este de corect?
Discuție deschisă în Contabilitate în general

cat este de corect?

firma deconteaza abonamentele pt. deplasarea angajatilor tesa de la serviciu acasa, la unii pe mijloacele de transport in comun, la alti le da bonuri de benzina intr-o anumita cota iar pentru muncitorii adusi din localitatile invecinate avem microbuz cumparat si le asiguram transportul in functie de schimbul de tura.
sunt cheltuieli deductibile aceste cheltuieli ?
este corect ca firma sa aiba contracte de comodat pt. angajatii firmei chiar daca acestia nu au functii de conducere?
cateva sfaturi va rog
Cel mai recent răspuns: iuli-ana , utilizator 10:15, 3 Aprilie 2009
1.ART. 21 cod fiscal :

Cheltuieli

(1) Pentru determinarea profitului impozabil sunt considerate cheltuieli deductibile numai cheltuielile efectuate în scopul realizării de venituri impozabile, inclusiv cele reglementate prin acte normative în vigoare
si norme :

23. În sensul art. 21 alin. (1) din Codul fiscal, sunt cheltuieli efectuate în scopul realizării de venituri impozabile şi următoarele:
f) cheltuielile efectuate pentru transportul salariaţilor la şi de la locul de muncă

Concluzie : ch sint deductibile in sensul impozitului pe profit

2.(4) Următoarele sume nu sunt incluse în veniturile salariale şi nu sunt impozabile, în înţelesul impozitului pe venit:

f) contravaloarea cheltuielilor de deplasare pentru transportul între localitatea în care angajaţii îşi au domiciliul şi localitatea unde se află locul de muncă al acestora, la nivelul unui abonament lunar, pentru situaţiile în care nu se asigură locuinţă sau nu se suportă contravaloarea chiriei, conform legii;

Concluzie : sume sint neimpozabile si pentru salariati, in sensul impozitului pe salarii

Nu sint specialist in juridic, dar din cite stiu contractul de comodat este un contract de folosinta cu titlu gratuit al unui bun . Daca din analiza facuta la nivelul firmei se constata ca da, este eficient ca un salariat, fie el si fara functie de conducere , sa " cedeze " temporar , gratuit , un bun al sau . eu consider ca e in regula .
in codul fiscal scrie ca sunt cheltuieli deductibile doar cheltuielie cu intretinerea masinilor folosite de personale cu functie de conducere, la nivelul unei masini / pers.
de aici a pornit nelamurirea mea
Contractul de comodat ,banuiesc ca este pentru folosinta masinii personale a salariatului,se foloseste doar pentru decontarea combustibilului.Alte cheltuieli nu puteti deduce pe firma.Atentie la tva,-ul aferent combustibilului ,nu se deduce pe firma.
doresc sa-mi spune-ti baza legala unde scrie ca nu pot deduce tva

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cheltuieli deductibile pitirut pitirut Buna seara.DRecent am avut control fiscal general si am fost informati ca e ceva timp(2.ani)firma noastra cumpara ptr.salariati abonamente cfr ptr.a se deplasa ... (vezi toată discuția)
Bilete de calatorie levantica levantica Buna ziua, va deranjez cu urmatoarea intrebare : - pot deconta biletele de maxi taxi, de autobuz ale unui salariat al societatii, mentionez ca acesta vine din ... (vezi toată discuția)
Decontare abonament angelica36 angelica36 buna ziua se poate deconta pe firma un abonament mijloc de transport pt un angajat? valoarea abonamentului e de 96 lei (vezi toată discuția)