avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 474 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Curtea de Apel- judecatori? sau simpli functionari?
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Curtea de Apel- judecatori? sau simpli functionari?

Buna ziua. Intr-un proces pentru drept de vizita, am ajuns la recurs la Curtea de Apel. Cererea de recurs a fost depusa in termen de 15 zile (la Curtea de Apel) de la hotararea afisata pe site-ul tribunalului, dar neprimind hotararea prin posta, am facut cerere la Tribunal, am obtinut hotararea, si apoi am motivat cererea de recurs. La prima infatisare, la Curtea de Apel, avocatul partii adverse a invocat viciu de procedura pentru motivare tardiva a cererii. In a doua infatisare, dupa ce nu s-a dovedit ca am primit prin posta cererea, deci nimic concret ca ar fi tardiva motivarea, judecatoarea a dat sentinta de motivare tardiva si a respins recursul. Stiu ca e foarte usor pentru dansa sa respinga recursul decat sa-l judece dar.... exista in codul de procedura civila art.310 care spune: "Daca nu se dovedeste, la prima zi de infatisare, ca recursul a fost depus peste termen sau daca aceasta dovada nu reiese din dosar, el se va socoti facut in termen." Ce e de facut? In cazul in care nu-mi doresc decat o luna de vacanta (vara) cu fetita mea, este chiar atat de greu de obtinut? Va rog din suflet, sfatuiti-ma ce pot face in continuare.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 17:30, 2 Aprilie 2009
recursul se motiveaza in interiorul termenului in care se declara.
Nu inteleg, imi cer scuze, dar cum ramane cu art 310 Cod Civil "Daca nu se dovedeste, la prima zi de infatisare, ca recursul a fost depus peste termen sau daca aceasta dovada nu reiese din dosar, el se va socoti facut in termen"??
Atata timp cat exista acest articol, de ce nu se respecta, sau exista altceva ce il anuleaza?
Va rog frumos, ajutati-ma.
Multumesc
Nu art. 310 Cod procedura civila este relevant in speta intrucat, potrivit art. 134 prima zi de infatisare este socotit acel termen la care partile, legal citate, pot pune concluzii.
Deci, prima zi de infatisare nu este primul termen ci acel termen la care instanta poate pronunta o solutie, dupa ce in cauza au fost propuse si administrate probele daca a fost cazul.

Dvs. trebuie sa aveti in vedere dispozitiile art. 303, alin. (2) Cod procedura civila, potrivt carora "termenul pentru depunerea motivelor se socoteste de la comunicarea hotararii, chiar daca recursul s-a facut mai inainte."

In paranteza fie spus, potrivit deciziei Curtii Constitutionale nr. 737 publicata in M.O. in 27.07.2008, atat recursul cat si motivele puteau fi depuse la Curtea de Apel.

Tot ce va ramane de facut este sa formulati contestatie in anulare intemeiata pe dispozitiile art. 318 Cod procedura civila; in opinia mea aveti mari sanse sa castigati.

Pentru promovarea acestei cai extraordinare de atac trebuie sa angajati un avocat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

In dosarul 34069/3/2011, avocatul nu a depus recurs in termenul legal, desi ne-am intalnit si ne-a comunicat ca o va face. cum putem noi sa-l tragem la raspundere? GHEORGHIU RAMIRO GABRIEL GHEORGHIU RAMIRO GABRIEL Eu si mama am fost aparati intr-un proces de acest avocat, apare si in comunicarea sentintei, insa mama nu are chitante pentru onorariul platit. Ne-am ... (vezi toată discuția)
Care este calea de atac împotriva unei hotãrâri pronunþate într-un litigiu de muncã? rosiorilor rosiorilor Intr-un litigiu de munca privind contestatie la o decizie de concediere care a fost intridusa la tribunal, hotarirea tribunalului este supusa apelului sau ... (vezi toată discuția)
Mai pot face recurs? Mihai Pop Mihai Pop Buna ziua! Am primit hotararea pe 22 iunie ( s-a judecat la litigii de munca), mai pot face recurs s-au am pierdut acest drept? (vezi toată discuția)