Intr un proces de granituire s a dispus efectuarea unei expertize.
Intre proprietataea mea si a unui vecin nu este gard, deoarece casa vecinului tine loc de gard.
Expertul a masurat latimea proprietatii mele din zidul locuintei vecinului si nu de la perpendiculara strasinei asa cum este hotarul.
Practic, terenul de sub strasina vecinului nu este al meu si expertul considera ca este al meu in expertiza.
Este corect?
Sint reglementari in acest sens?
Instanta nu are experienta in domeniu si se ia dupa ce zice expertul.
Va multumesc.
aveti posibilitatea sa formulati obiectiuni la raportul de expertiza,sau in cazul in care nu sunteti multumit de raspunsul la obiectiuni puteti solicita realizarea unei noi expertize si desemnarea altui expert.
POPA GHEORGHE
Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca
In observatiile formulate la raportul de expertiza, solicitati expertului sa mentioneze art. de lege in baza caruia a facut masuratorile.
Trebuie avute in vedere documentele de proprietate anexate la dosarul cauzei sau prezentate expertului, la data expertizei, de catre partile in proces. In actele prezentate trebuie sa fie mentionata limita de proprietate.
Vechiul Cod civil prevedea: Despre picãtura stresinilor
Art. 615. Tot proprietarul este dator a-si face streasina casei sale astfel încât apele din ploi sã se scurgã pe terenul sãu, sau pe ulite, iar nu pe locul vecinului sãu.
A se vedea si prev. Legii nr. 50 din 29 iulie 1991 pentru autorizarea executãrii constructiilor si unele mãsuri pentru realizarea locuintelor, republicatã (M. Of. nr. 3 din 13 ianuarie 1997).
In cazul concret, limita de proprietate (granita) este cea definita prin titlurile de proprietate, planurile anexate la contractele anterioare si in documentatia cadastrala care este inscrisa in Cartea Funciara.
Noul cod civil
CAPITOLUL III
Limitele juridice ale dreptului de proprietate privată
SECŢIUNEA 1
Limite legale
Art. 612
"Distanţa minimă în construcţii
Orice construcţii, lucrări sau plantaţii se pot face de către proprietarul fondului numai cu respectarea unei distanţe minime de 60 de cm faţă de linia de hotar, dacă nu se prevede altfel prin lege sau prin regulamentul de urbanism, astfel încât să nu se aducă atingere drepturilor proprietarului vecin. Orice derogare de la distanţa minimă se poate face prin acordul părţilor exprimat printr-un înscris autentic."
In situatia de fata, daca s-a convenit construirea casei cu fundata chiar pe linia de granita, atunci intervine art. 611--- respectiv raspunsul colegului legalmgm.
Vesnica streasina
danydany
Buna ziua ,
Imi construiesc o casuta si langa casa vreau sa construiesc o anexa de 10-15 m lungime.(camera centralei , spatiu de depozitare lemne , un ... (vezi toată discuția)