avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 434 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Indicele de corectie al punctajelor medii anuale ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Indicele de corectie al punctajelor medii anuale pentru calcularea pensiei

Proiectul de act normativ prevede: "majorarea punctajelor medii anuale se face cu un indice de corectie calculat ca raport intre 43,3% din castigul salarial mediu brut realizat si valoarea punctului de pensie in vigoare la data inscrierii la pensie actualizata cu rata medie anuala a inflatiei pe anul 2011" pentru pensionarii nou intrati in plata.
La care perioada se refera "castigul salarial mediu brut realizat "?
Cum ma afecteaza daca ultimul an inainte de depunerea dosarului de pensie voi fi in somaj?

Cel mai recent răspuns: niculeon , utilizator 13:17, 26 Noiembrie 2013
"castigul salarial mediu brut realizat "este cel pe economie,nu al fiecarui asigurat in parte.
Ultimul an de somaj din punct de vedere al indicelui de corectie,va afecteza cu aproximativ 1 leu pe luna la pensie.
Am o nelamurire.
A incercat cineva sa determine, de curiozitate, care ar fi trebuit sa fie acesti coeficienti de corectie pe anii 2011 si 2012?
Din calculele mele a rezultat urmatoarele:
- pt 2011 coeficient de corectie 1,14
- pt 2012 coeficient de corectie 1,20
Insa, ma confront cu urmatoarea chestiune tehnica:
1. Nu cunosc, ca INS publica castigul salarial mediu brut realizat pe an, ci doar lunar.poate doar in anuarul statistic, sau ....
2. Pe site-ul MMFPSPV in sectiunea transparenta subsectiunea statistici gasesc media pe anul 2010, care cel putin teoretic trebuie sa stea la baza de calcul a indicelui pe anul 2011, respectiv pe anul 2011, care la fel va sta la baza indicelui de corectie pe 2012, sume care nu rezulta din media aritmetica simpla a castigurilor lunare!!!!!
Cu ce gresesc?
MULTUMESC !!!
~ Conținut șters la cerere ~
”Pe site-ul MMFPSPV in sectiunea transparenta subsectiunea statistici gasesc media pe anul 2010, care cel putin teoretic trebuie sa stea la baza de calcul a indicelui pe anul 2011, respectiv pe anul 2011, care la fel va sta la baza indicelui de corectie pe 2012, sume care nu rezulta din media aritmetica simpla a castigurilor lunare!!!!!”

D-l Simionescu C. are dreptate.
De exemplu: media pe 2011, din statistică, este 1980 lei. În realitate dacă facem media pe cele 12 luni obținem salariul mediu brut de 2032 lei!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionari 2013 konia konia buna ziua, As dori sa stiu de ce indicele de corectie pentru anul 2013 este de 1,06? In mod normal si mai ales dupa litera legii, ar trebui sa se porneasca ... (vezi toată discuția)
Recalculare pensii 2011;2012 nistorsofia nistorsofia Buna ziua,m-am pensionat in 03.01.2011 si conform acestei modificari a CCR ar trebuie sa-mi recalculeze pensia . Dupa cele vizionate cam pe toate programele ... (vezi toată discuția)
Pensie prusa prusa Buna ziua , am si eu o intrebare: daca sunt nascuta in anul 1958 luna decembrie si am o vechime in munca de 34 de ani si 5 luni pot iesi la pensie la 55 de ani ... (vezi toată discuția)