avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 839 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Prejudiciu Asociatie de Proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Prejudiciu Asociatie de Proprietari

In mai 2010 s-a schimbat conducerea asociatiei, presedinte, administrator, cenzor.
Noul presedinte,comitetul, cenzorul nou au verificat actele contabile din perioada noiembrie 1999-aprilie 2010.
Intre elementele de activ si pasiv este egalitate. Banii incasati au fost virati la furnizori, restantele proprietarilor coincid cu debitele restante la furnizori.
Singura problema gasita, este faptul ca lucrarile executate in perioada 1999-2010 la asociatia de proprietari sunt facute la negru, pe baza de proces-verbal semnate de catre presedinte, administrator, cenzor, si cativa proprietari, nu sunt devize, facturi, etc.
Putem recupera in instanta sumele cheltuite pe lucrari?
Putem sa-i recuperam pe intreaga perioada? sau o parte din ele sunt prescrise?
Ce se poate face? Este vorba de delapidare?
Va multumim
Cel mai recent răspuns: BEN46 , utilizator 18:14, 22 Noiembrie 2013
A fost un mod de abordare a problemelor, adica la negru, cum ziceti Dvs. cand pretul unei lucrari era de 100 lei sau la „alb”cu devize, facturi si toate alea, cand pretul aceleasi lucrari pentru care proprietarii ar fi trebuit sa achite, poate chiar dublu.
Aici este intrebarea: personal, cum ati fi gestionat situatia? dar lucrarile au fost de calitate? Au avut garantia necesara - ca sa stiti ca si lucrarile efectuate de oamenii in negru sunt de calitate si au garantie.
Pe de alta parte, ce ati vrea sa recuperati? Niste bani care nu s-au dat?
Eu v-as sfatui sa ziceti „merci” ca:

Intre elementele de activ si pasiv este egalitate. Banii incasati au fost virati la furnizori, restantele proprietarilor coincid cu debitele restante la furnizori.

Pai ce, este putin lucru? Incercati sa lucrati cu devize si facturi dvs., noua conducere, iar dupa zece ani sa ajungeti la aceeasi concluzie. Maniera de lucru o sa o hotarati in AG a proprietarilor. Sunt convins ca pe langa inflatie, costurile oricaror lucrari vor fi cu 50-100% mai mari, dar asta e...
Succes!


Pe noi ne intereseaza daca putem da in judecata vechea conducere?
Si vrem sa recuperam bani care s-au dat pe aceste lucrari, deoarece nu s-au executat cu firme si facturi. Consideram ca niste simple procese-verbale nu tin loc de documente justificative. Ne intereseaza daca aceste sume sunt prescrise, sau putem cere banii pentru intreaga perioada 1999-2010?
Sigur ca puteti, oricine are acces la justitie. Problema se pune daca ati avea sanse...
Putem sa ne dam cu parerea, totusi.

Presedintele a fost numit acolo de guvern? Nu, a fost ales de dv.
In Legile dupa care au functionat si functioneaza asociatiile de proprietari se prevede acestea trebuie sa aiba o comisie de cenzori sau macar un cenzor extern. Acestia puteau sesiza de la prima lucrare care s-ar fi facut la "negru", fara facturi, fara chitante, nelegalitatea acestora. A existat comisie de cenzori?
Daca n-a existat, dv., proprietarii, ce-ati pazit? Ati platit niste cheltuieli pe care la vremea respectiva nu le-ati contestat.

De ce nu le-ati contestat atunci? V-a convenit situatia? Pentru ca nu pot crede ca timp de 10-12 ani de zile reparatiile s-au facut tiptil, pe soptite.

Aveati dreptul sa cereti in instanta recuperarea acestor cheltuieli daca lucrarile nu s-ar fi facut deloc si / sau daca v-ati fi impotrivit la fiecare dintre ele, atunci, sa se faca nelegal. Dar altfel?!?

In cel mai bun caz ar trebui sa va dati SI pe dv., proprietarii, in judecata pentru ca ati admis asemenea situatie.
@elga 50

Sa nu fim rautaciosi , stim ca in multe Asociatii sant clanuri ( cum a fost la noi adica presedintele este nanas la adm. , cenzorul este prieten de familie , iar ceilalti din Comitet se uita la cheltueli ca mita-n calendar )Din acel Comitet am facut si eu parte , dar din pacate cu o floare nu se face primavara ( am depus la Primarie o serie de reclamatii si raspunsul a fost sa va rezolvati problemele in Asociatie ) .
Este adevarat ca nu poti sa ceri socoteala de acum 10 ani dar important este ca in unele Asociatii ( parca s-au privatizat ) fac ce vor .
Sa revin la subiect in 2011 am schimbat adm. ( dupa ce intre timp am exclus habarnistii di C.E. ) si am constatat la expertiza judiciara ca adm. nu avea facturi si chitante taiate pe unele lucrari pe care n -i s-au banii , astfel ca adm. este bun de plata cu suma de 8.000 lei cu toate ca lucrarile au fost facute , (dar la ce pret ).
Asa ca depinde si cine gestioneaza banii si cum i administreaza ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lucrari de inlocuire coloana bloc carmevera carmevera Buna ziua , In anul 2010 s-a facut inlocuirea coloanei de incalzire la bloc ,suma retinuta de la locatari ca fiind materiale pentru instalatie este de cca ... (vezi toată discuția)
Legislatie noua privind asociatiile de proprietari adipir adipir Buna ziua ! As dori sa aflu noutati in ceea ce priveste legislatia in domeniul functionarii asociatiilor de proprietari. Am aflat la stiri ca parlamentul a ... (vezi toată discuția)
Delapidare Fireball Fireball Buna seara, Cum ar trebui actionat in instanta un fost administrator al unei asociatii de proprietari?:penal sau in instanta civila pt. o suma considerabila ... (vezi toată discuția)