Buna ziua,
Sunt insarcinata in 1luna jumate,si sunt angajata,am anuntat patronul ca sunt insarcinata iar acesta mi-a spus ca are probleme cu firma si ca ar vrea sami inchida contractul de munca,nu eu fiid ultima angajata acolo....Mi-a specificat in nenumarate randuri ca nu faptul ca sunt gravida la determinat sa faca asta si ca felul cum muncesc eu,asta dupa ce am lucrat la el aproape de 2 ani avand o mica pauza,eu am cautat pe toate sursele si normal nu are voie sa ma dea afara,,,daca mar baga in somaj de cati bani as dispune pe luna,si imi plateste el somajul sau statul....am si eu nevoie de un raspun urgent,va multumesc.
1. - Daca l-ati anuntat in scris ca sunteti gravida nu va poate concedia decat daca firma este in reorganizare judiciara sau faliment.
- Nu va poate forta nimeni sa demisionati.
- Daca aveti neplaceri cu angajatorul faceti sesizare la ITM.
2. Indemnizatia de somaj este platita de stat.
3. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:
Art. 39.
(1) Indemnizaţia de şomaj se acordã şomerilor prevãzuţi la art. 17 alin. (1), pe perioade stabilite diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, dupã cum urmeazã:
a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.
(2) Cuantumul indemnizaţiei de şomaj prevãzute la alin. (1) este o sumã acordatã lunar şi în mod diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, dupã cum urmeazã:
a) 75% din valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an; (indicatorul social de referinta, in vigoare = 500 lei)
b) suma prevãzutã la lit. a) la care se adaugã o sumã calculatã prin aplicarea asupra mediei salariului de bazã lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare.
(3) Cotele procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare, prevãzute la alin. (2) lit. b), sunt:
a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 10 ani;
d) 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani.
...
4 Deci, daca nu aveti cel p[utin 3 ani de cotizare la somaj indemnizatia va fi de 500 x 75% = 375 lei.
la anuntat decat verbal pentru ca mia spus ca nu e nevoie de nimic de la medic pentru asta ca ma crede pe cuvant...dar ca nu asta e motivul ca sunt insarcinata ,ce alte variante as avea sa nu pierd indemnizatia de la stat....