avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 603 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Gravida obligata sa-si dea demisia
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Gravida obligata sa-si dea demisia

Buna ziua,
Sunt insarcinata in 1luna jumate,si sunt angajata,am anuntat patronul ca sunt insarcinata iar acesta mi-a spus ca are probleme cu firma si ca ar vrea sami inchida contractul de munca,nu eu fiid ultima angajata acolo....Mi-a specificat in nenumarate randuri ca nu faptul ca sunt gravida la determinat sa faca asta si ca felul cum muncesc eu,asta dupa ce am lucrat la el aproape de 2 ani avand o mica pauza,eu am cautat pe toate sursele si normal nu are voie sa ma dea afara,,,daca mar baga in somaj de cati bani as dispune pe luna,si imi plateste el somajul sau statul....am si eu nevoie de un raspun urgent,va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:51, 21 Noiembrie 2013
1. - Daca l-ati anuntat in scris ca sunteti gravida nu va poate concedia decat daca firma este in reorganizare judiciara sau faliment.
- Nu va poate forta nimeni sa demisionati.
- Daca aveti neplaceri cu angajatorul faceti sesizare la ITM.

2. Indemnizatia de somaj este platita de stat.

3. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 39.
(1) Indemnizaţia de şomaj se acordã şomerilor prevãzuţi la art. 17 alin. (1), pe perioade stabilite diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, dupã cum urmeazã:

a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.

(2) Cuantumul indemnizaţiei de şomaj prevãzute la alin. (1) este o sumã acordatã lunar şi în mod diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, dupã cum urmeazã:

a) 75% din valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
(indicatorul social de referinta, in vigoare = 500 lei)

b) suma prevãzutã la lit. a) la care se adaugã o sumã calculatã prin aplicarea asupra mediei salariului de bazã lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare.

(3) Cotele procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare, prevãzute la alin. (2) lit. b), sunt:
a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 10 ani;
d) 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani.
...

4 Deci, daca nu aveti cel p[utin 3 ani de cotizare la somaj indemnizatia va fi de 500 x 75% = 375 lei.
la anuntat decat verbal pentru ca mia spus ca nu e nevoie de nimic de la medic pentru asta ca ma crede pe cuvant...dar ca nu asta e motivul ca sunt insarcinata ,ce alte variante as avea sa nu pierd indemnizatia de la stat....
Cea mai buna varianta pentru dvs, ar fi sa va inceteze c.i.m. astfel incat sa puteti beneficia de somaj.

Din somaj se poate intra in concediu de maternitate si apoi in CCC.
Detalii gasiti aici:
www.avocatnet.ro/content/for...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cuantumul indemnizatiei de somaj si perioada in care voi beneficia de aceasta etves_tiberiu etves_tiberiu Am o intrebare legata de somaj. Daca eu am lucrat un an de zile cu un salariu de 3.000 RON/luna si dupa acest an sunt dat afara la cat sa ma astept la valoarea ... (vezi toată discuția)
Calcul indemnizatie somaj irina_trusca irina_trusca Buna ziua, Puteti sa-mi spuneti cat ar trebui sa fie valoarea ajutorului de somaj tinand cont ca am avut o vechime de 9 ani in campul muncii (in momentul in ... (vezi toată discuția)
Cuantumul indemnizatiei de somaj LORYLORY73 LORYLORY73 TINAND CONT CA IN ULTIMELE 12 LUNI AM AVUT UN SALARIU BRUT DE 2040 RON SI AM 17 ANI VECHIME IN MUNAC,CAT VA FI INDEMNIZATIA DE SOMAJ? (vezi toată discuția)