avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1054 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Resurse umane
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Resurse umane

Buna ziua.
As avea nevoie de sfaturi pentru a putea contracara masurile luate sau mai bine zis lipsa masurilor luate de catre fostul meu angajator,care are grije sa incalce toate drepturile angajatului.
In urma unor etape de restructurare in cadrul companiei unde activam,am fost disponibilizat,fara preaviz,fara a-mi fi platit preavizul,fara am incasa drepturile salariale pentru concediul de odihna neefectuat.
La acest moment am fost contactat de catre firma care tine evidenta contabila a companiei,din cadrul biroului resurse umane,sa ma prezint cu o cere de demisie!
Ce ar trebui sa fac sa i-mi pot primi drepturile salariale,dar si dreptul care i-l are angajatul,atunci cand este disponibilizat,acela de a intra in somaj?!
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Aurelian Stancu , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 03:00, 27 Noiembrie 2013
Demisia nu este totuna cu disponibilizarea.

Cum a incetat, pana la urma, raportul dvs de munca?

Art.40 alin.2 C.mun.:
(2) Angajatorului in revin, in principal, urmatoarele obligatii:
....
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
....

Prin urmare, neplata drepturilor salariale poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social

In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea reapausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona cu avertisment sau cu amenda pe angajatoa, dar nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

- unei proceduri de mediere.
Medierea coflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social)
Ultima modificare: Vineri, 22 Noiembrie 2013
Cornel Vasile, Consilier juridic
Trebuie sa intelegeti un aspect si pe urma va voi raspunde concret:

- disponibilizarea apare in Codul Muncii la concediere.
- demisia nu inseamna concediere. Demisia este un act de vointa unilateral.

In urma disponibilizarii colective sau nu, angajatul poate beneficia de somaj daca indeplineste anumite conditii (vechime la locul de munca, etc). In cazul demisiei nu poate. Pentru a va raspunde la obiect va rog mult sa imi spuneti ce scrie exact pe decizia de incetare a contractului de munca. Aveti asa ceva? In cazul in care vi se cere sa veniti cu o demisie eu tind sa cred ca contractul dumneavoastra de munca este inca activ.
Buna ziua.Da asa este,nu am fost explicit.
Am fost anuntat,verbal.Dupa care tot verbal m-i s-au promis drepturile salariale,privitoare la concediul de odihna neefectuat.Fara alte plati compensatorii ...nimic,motivul declarat...restructurare.Am inceput sa lucrez la aceasta companie in nov.2012,contractul de munca fiind inregistrat in ianuarie 2013.Ulterior,dupa cca 2 saptamani am fost sunat de persoana care se ocupa de resurse umane,incadrul firmei care tine contabilitatea companiei si am fos rugat sa ma prezint sa-mi scriu demisia! In situatia mea au mai fost inca 4 persoane...care din pacate au acceptat sa-si scrie demisia.
M-i se cere in mod insistent sa vin sa scriu demisia pentru a m-i se inchide colaborarea,motivand,ca,nu ma pot trimete in somaj,deoarece asta ar insemna sa blocheze postul pe viitor dorind sa mai faca angajari.
In situatia data..eu ce ar trebui sa fac?!
Multumesc.
Nu semnati nicio demisie, intrucat nu veti beneficia de somaj in urma incetarii c.i.m.
Deci...la momentul asta este un fel de sah tehnic?!
Ei nu ma demit sa intru in somaj...eu nu am ce sa fac ?!

Alte discuții în legătură

Pot sa nu restitui telefonul de serviciu,angajatorului ce nu mi-a dat salariul,dupa ce mi-am dat demisia? aniroc969 aniroc969 Sunt unul dintre fostii salariati ai unei firme ce a avut un sediu social,un ad-trator si un mandatar ce ne-a predat un telefon de serviciu la angajare,cu ... (vezi toată discuția)
Recuperare restante salariale liliana1971 liliana1971 cum pot recupera restantele salariale de o firma la care am lucrat si am facut plangere la itm de la care astept un raspuns? (vezi toată discuția)
Recuperare salarii restante liaza liaza Buna ziua, Am incetat contractul de munca, cu acordul partilor, in data de 01 Martie 2017 si nu am primit salariile restante nici pana acum, am 2 luni din ... (vezi toată discuția)