avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1320 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Ajutor de somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Ajutor de somaj

V rog sa-mi spun-ti daca am dreptul la somaj in situatia in care am avut contract pe perioada determinata un an respectiv de la 15.11.2012-15.12.2013, unde trebuie sa ma adresez si care e termenul de depunere.Multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:58, 22 Noiembrie 2013
1.Pentru somaj trebuie sa se indeplineasca mai multe conditii, si anume :
Legea nr.76/2002 :

Art. 34
(1) ªomerii prevăzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiază de indemnizaţie de şomaj dacă îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei înregistrării cererii;
b) nu realizează venituri sau realizează, din activităţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă în a căror rază teritorială îşi au domiciliul sau, după caz, reşedinţa, dacă au avut ultimul loc de muncă ori au realizat venituri în acea localitate.
........

Art. 17
(1) În vederea stabilirii dreptului de indemnizaţie de şomaj, şomerii prevăzuţi la art. 16 lit. a) sunt persoanele care se pot găsi în una dintre următoarele situaţii:
a) le-au încetat raporturile de muncă din motive neimputabile lor;
....

Art. 5 din Normele de aplicare a Legii nr.76/2002 prevede:
Prin motive neimputabile, în sensul art. 17 alin. (1) din lege, se intelege:

a) incetarea raportului de munca în temeiul art. 56 lit. b), d), e), g) şi i), art. 61 lit. c) şi d), art. 65 alin. (1), art. 95 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile şi completarile ulterioare;
b) incetarea raportului de munca la initiativa angajatorului, prin notificare scrisa, în temeiul art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile şi completarile ulterioare;
......

Prin urmare, acestea sunt articolele care va dau posibilitatea sa beneficiati de somaj.

Incetarea de drept a c.i.m. la data expirarii duratei pentru care a fost incheiat , va da posibilitatea sa intrati in somaj.

2. Indemnizaţia de şomaj se acordă, la cerere, de la data incetarii raporturilor de munca, dacă cererea este înregistrată la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă în termen de 10 de zile de la această dată.
Dacă cererea este înregistrată după expirarea termenului de 10 de zile, dar nu mai târziu de 12 luni de la data prevăzută anterior, indemnizaţia de şomaj se acordă începând cu data înregistrării cererii.
Termenul de maximum 12 luni este termen de decădere din drept.
1. Fiind vorba de un contract individual de munca (CIM) pe perioada determinata acesta inceteaza de drept (art.56(1), lit.l) din Codul muncii) la data expirarii termenului pentru care a fost incheiat.

2. Incetarea CIM cu acest articol va permite sa beneficiati de indemnizatie de somaj daca in cele 24 de luni premergatoare inregistrarii la Agentia de Somaj aveti 12 luni stagiu de cotizare la somaj.

3. La data incetarii CIM angajatorul va inmaneaza:
- decizia de incetare a CIM;
- adeverinta de vechime;
- adeverinta tip pentru somaj (Anexa 26).

4. Va prezentati la Agentia de Somaj cu urmatoarele documente:

a. Actul de identitate, in original si copie;
b. Actele de studii si de calificare, in original si copie;
c. Adeverinta medicala din care sa rezulte ca persoana este clinic sanatoasa sau apta de munca ori ca are eventuale restrictii medicale (de la medicul de familie);
d. Actele eliberate de organele financiar teritoriale, din care sa rezulte ca persoana nu realizeaza venituri sau ca realizeaza, din activitati autorizate potrivit legii, venituri mai mici decat valoarea indicatorului social de referinta al asigurarilor pentru somaj si stimularii ocuparii fortei de munca in vigoare;
e. Carnetul de munca, in original si copie (daca aveti);
f. Adeverinta de vechime pentru perioada 01.01.2011 pana in prezent, eliberata de angajator;
g. Adeverinta tip (Anexa 26) pentru somaj, eliberata de angajator;
h. Decizia de incetare a contractului individual de munca (original si copie).

5. - Pentru a beneficia de indemnizatie de somaj de la data incetarii CIM trebuie sa va inregistrati la Agentia de Somaj in termen de 10 zile de la aceasta data.
- Daca va inregistrati mai tarziu (dar nu mai mult mde 12 luni) veti beneficia de indemnizatie de somaj de la data inregistrarii.
Ultima modificare: Vineri, 22 Noiembrie 2013
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Buna ziua,
va rog frumos ajutati-ma cu o informatie referitoare la modul de calcul al sumei aferente indeminizatiei de somaj. Daca sotul meu are un stagiu complet de 1 an lucrat in ultimii 2 ani calendaristici si poate sa beneficieze de somaj, intrebarea mea este daca in ultimele 12 luni are 3 luni fara nici un venit pentru calculul somajului aceste 3 luni cu 0 venit se considera la baza de calcul sau se iau in considerare mai din urma lunile cu venit adica depasind cele 12 luni in urma? sper ca am fost cat de cat explicita, va multumesc din suflet anticipat, cu drag!
1. Cele 12 luni din ultimele 24 de luni, elifibile pentru a benficia de indemnizatie de somaj, nu trebuie sa fie neaparat consecutive si nici neaparat la acelasi angajator..

2. - Lunile in care nu ati avut salariu sau ati fost in concediu medical nu sunt luni de cotizare la somaj.
- De aceea se vor lua urmatoarele luni, in ordine descrescatoare, pana se completeaza cele 12 luni necesare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj vmire vmire daca am lucrat la o firma 24 luni mi am dat demisia si ma angajez cu contract de munca pe perioada determinata de o luna fara intrerupere,si daca nu mi se ... (vezi toată discuția)
Somaj dmion dmion Buna ziua. In acest moment sunt angajat cu contract de munca nedeterminat. In urmatoarea perioada as vrea sa-mi dau demisia (cu sau fara preaviz). As putea sa ... (vezi toată discuția)
Exista posibilitate sa primesc somaj? andreea1989sa andreea1989sa Buna ziua.. Am o nelamurire in privinta somajului, ultimul loc de munca a fost la sfarsitul lunii iunie (din motive personale mi am dat demisia, problema este ... (vezi toată discuția)