avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 612 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract de intretinere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract de intretinere

Buna ziua! Am primit de la bunica mea, un teren pe care a fost unica proprietara, si partea ei de casa, toate cu contract de intretinere. Vreau sa intreb daca poate sa atace cineva acest contract, pentru ca bunica are 4 copii, toti avand partea lor la casa.
Si am primit in acelasi timp si o donatie de la mama,(eu fiind unicul copil) cuprinzand partea ei din casa bunicii. Intrebarea este aceiasi, poate cineva sa atatce acest act de donatie?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: ContSters250994 , utilizator 20:49, 24 Noiembrie 2013
In principiu orice act se poate ataca....daca ati prestat intretinerea nu aveti probleme. Iar pt actul de donatie daca sunteti unicul copil nu are cine sa l atace , mama il poate revoca in anumite conditii si nu cred ca ar fi vreodata cazul ( atentat la viata donatorului, refuz de alimente, nerespectarea sarcinilor daca donatia este cu sarcini), cel care ar Mai putea cere reductiunea acestei liberalitati ar fi sotul supravietuitor , asta in cazul in care mama dvs ar deceda inaintea sotului si presupunand ca sotul nu e tatal dvs. Caci nu cred iar ca tatal dvs ar cere reductiunea daca prin donatie s ar incalca rezerva succesorala a acestuia.
Actul poate fi atacat de ceilalţi copii ai bunicii dumneavoastră (adică, de fraţii mamei sau de nepoţii din fraţi şi surori). Mai mult, chiar dacă veţi presta întreţinerea, asta nu va fi de ajuns. Va trebui să şi probaţi efectivitatea întreţinerii, deoarece actul încheiat cu bunica este prezumat de codul civil (art.1091(4) din cod) ca fiind cu titlu gratuit, sarcina probei aparţinînd în acest caz nu celui care invocă gratuitatea, ci descendentului care a beneficiat de act.

Poate fi atacat atata timp cat bunica este in viata?
Cum pot sa demonstrez ca eu o intretin pe bunica?
Terenul a fost doar in proprietatea bunicii, iar acesta poate fi atacat de ei?

Multumesc!
Nu poate fi atacat decît după deschiderea succesiunii (după decesul bunicii).

Dovada întreţinerii o veţi face cu acte (chitanţe, facturi etc), pe care trebuie să le păstraţi, şi cu martori.

Bunica mi-a dat cota ei parte in urma succesiunii facuta dupa decesul sotului (bunicului).

Alte discuții în legătură

Contract vanzare-cumparare sau intretinere ? isav007 isav007 Buna ziua. Tatal meu doreste sa-mi cedeze mie partea lui de mostenire primita in urma succesiuni dupa mama mea. Tinand cont ca mai am frati care nu vor fi ... (vezi toată discuția)
Mostenire - contestare contract intretinere vydy_remus vydy_remus Buna ziua, Bunicii aveau 3 proprietati: o curte cu 2 case si 2 terenuri (unul de 6000mp si altul de 4000mp). Bunicul a decedat acum 25 de ani iar ... (vezi toată discuția)
Poate fi atacat un contract de vanzare cumparare cu cluza de intretinere? dan755 dan755 Buna ziua. In 2006 decedeaza bunicul meu dupa care se face succesiunea intre tatal meu, fratele lui si bunica mea. Tot in 2006 dupa decesul ... (vezi toată discuția)