Buna ziua! Am primit de la bunica mea, un teren pe care a fost unica proprietara, si partea ei de casa, toate cu contract de intretinere. Vreau sa intreb daca poate sa atace cineva acest contract, pentru ca bunica are 4 copii, toti avand partea lor la casa.
Si am primit in acelasi timp si o donatie de la mama,(eu fiind unicul copil) cuprinzand partea ei din casa bunicii. Intrebarea este aceiasi, poate cineva sa atatce acest act de donatie?
In principiu orice act se poate ataca....daca ati prestat intretinerea nu aveti probleme. Iar pt actul de donatie daca sunteti unicul copil nu are cine sa l atace , mama il poate revoca in anumite conditii si nu cred ca ar fi vreodata cazul ( atentat la viata donatorului, refuz de alimente, nerespectarea sarcinilor daca donatia este cu sarcini), cel care ar Mai putea cere reductiunea acestei liberalitati ar fi sotul supravietuitor , asta in cazul in care mama dvs ar deceda inaintea sotului si presupunand ca sotul nu e tatal dvs. Caci nu cred iar ca tatal dvs ar cere reductiunea daca prin donatie s ar incalca rezerva succesorala a acestuia.
Actul poate fi atacat de ceilalţi copii ai bunicii dumneavoastră (adică, de fraţii mamei sau de nepoţii din fraţi şi surori). Mai mult, chiar dacă veţi presta întreţinerea, asta nu va fi de ajuns. Va trebui să şi probaţi efectivitatea întreţinerii, deoarece actul încheiat cu bunica este prezumat de codul civil (art.1091(4) din cod) ca fiind cu titlu gratuit, sarcina probei aparţinînd în acest caz nu celui care invocă gratuitatea, ci descendentului care a beneficiat de act.
Poate fi atacat atata timp cat bunica este in viata?
Cum pot sa demonstrez ca eu o intretin pe bunica?
Terenul a fost doar in proprietatea bunicii, iar acesta poate fi atacat de ei?