Am incheiat impreuna cu concubinul , un contract de intretinere cu uzufruct viager , cu o "doamna" anul trecut in 22.11.2012, dupa care ne-am mutat la casa ei, ea fiind foarte bolnava, dupa ce am zugravit in toata casa, am facut curat in casa si in curte.Miraculos si-a revenit din boala, (avea aprindere de plamani foarte grava), si la ora actuala ea doreste sa rezilieze contractul , pe motiv ca nu mai are nevoie de noi.In contract exista o clauza contractuala prin care este specificat ca poate schimba intretinerea in renta pe cale judecatoreasca sau la intelegere, dar ea nu doreste.Ea doreste rezilierea contrctului, ce sanse are sa reuseasca? noi nu dorim rezilierea contractului.
Rezilierea contractului se poate face numai pe calea unei actiuni in instanta.
Asta presupune ca "doamna" respectiva sa va cheme in judecata, in calitate de parati.
In cadrul procesului ce va avea loc se vor administra probe: martori, inscrisuri, interogatorii, expertize. Apoi, judecatorul, daca constata ca probele administrate nu justifica rezilierea contractului, va da o hotarare de respingere.
Daca va constata ca din probele administrate se justifica rezilierea contractului, atunci va admite cererea "doamnei" si va dispune rezilierea contractului.
multumesc de raspuns,
Hotararea de respingere poate exista in cazul in care noi ne indeplinim sarcinile contractuale?exista vreo exceptie de la regula?
Si in cazul in care admite cererea "doamnei", ea trebuie sa ne plateasca investitiile pe care le putem dovedi?, si echivalentul intretinerii pe perioada cat am intretinut--o?
Întreţinutul poate cere rezilierea doar dacă nu i se prestează întreţinerea, nu şi în situaţia în care nu mai doreşte întreţinerea sau nu mai are nevoie de ea.
Aveţi grijă să păstraţi toate actele care atestă efectuarea pînă în prezent a întreţinerii, contactaţi martorii care ar putea depune mărturie despre modul în care aţi prestat întreţinerea, faceţi acelaşi lucru cu actele cu care veţi putea dovedi cheltuielile pe care le veţi face de acum încolo cu întreţinerea, încercaţi să aveţi martori pentru situaţiile în care doamna va refuza actele de întreţinere.
Ar mai rămîne chestiunea dreptului de a locui în imobil, dacă întreţinuta şi-a rezervat cumva dreptul de uzufruct viager, drept în virtutea căruia este singura îndreptăţită să folosească imobilul. Dacă este aşa, ar putea obţine evacuarea dumneavoastră din imobil.
Multumesc de raspuns,
intretinuta refuza orice contact cu noi, orice intretinere din partea noastra, pot dovedi cu martori. Refuza mancarea de la noi, nu se spala, nu am acces la ea in camera, sa pot sa-i fac curatenie.
de unde pot sti daca si-a rezervat dreptul în virtutea căruia este singura îndreptăţită să folosească imobilul?