salutare la toata lumea,
am si eu o nelamurire in legatura cu un contract de vanzare cumparare cu clauza de intretine. Pe durata derularii contractului batrana in cauza ce obligatii are?( ma refer la faptul daca poate lua unele decizii fara a avea acordul nostru ? legea ii permite sa inchirieze apartamentul fara ca noi sa stim? se poate rezilia contractul daca batrana ne datoreaza o anume suma de bani aproximativ +- 50% din valoarea apartamentului? sau rezilierea contractului se face doar in momentul in care suma datorata se stinge?
multumesc anticipat!
in primul rand conditiile in care ati incheiat contractul.
daca este calificat ca un contract de intretinere proprietatea asupra imobilului in general trece in sarcina debitorilor obligatiei, adica a d-voastra cu obligatia de a acorda intretienere pe toata durata vietii. iar acest se poate rezilia daca nu va indepliniti aceste obligatii.
creditorul obligatiei nemiavand un drept de dispozitie asupra imobilului si nu poate inchiria apartamentul. insa asa cum am mai spus depinde ce clauze aveti in contract.
Daca va referitia la "batrana" ca fiind persoana indreptatita la intretinere, va trebui sa urmariti clauzele din contract cu privire la situatia ei locativa. A pastrat dreptul de a locui in imobil?
Obligatia de intretinere pe care v-ati asumat-o fata de batrana nu poate fi transformata in bani si nici nu poate fi inlocuita cu o suma de bani. Intretinerea inseamna asigurarea celor necesare traiului pe tot timpul vietii, adica asigurarea necesarului de hrana, medicamente, iar in unele cazuri fiind prevazuta si obligatia de a se suporta cheltuieli si dupa deces (de inmormantare, pomeniri s.a.).
Astfel ca, faptul ca batrana va datoreaza niste bani nu inseamna ca puteti sa va neglijati obligatia de intretinere, pretinzand ca ar trebui sa se intretina din acei bani pe care nu vi-i restituie.
Rezilierea contractului nu poate fi legata de obligatia batranei de a va da niste bani. Din vanzarea-cumpararea cu clauza de intretinere rezulta obligatia de a "intretine". In cazul in care intretinerea nu se presteaza, batrana ar putea cere rezilierea contractului, fara ca dumneavoastra sa va puteti apara prin existenta acelei datorii.
multumesc pentru raspuns
am sa vin cu unele precizari in legatura cu clauzele care au fost trecute in contractul de vanzare cumparare cu clauza de intretinere:
1. batrana declara ca vinde sotilor.....apartementul si isi rezerva dreptul de uzufruct viager asupra intregului apartement ( la punctul 1 daca se poate cateva explicatii)
2.pretul vanzarii consta in obligatia cumparatorilor intretinatori de a-mi acorda intretinere pe toata durata vietii mele precum si achitarea sumei de 500 ron lunar medicamente in valoare de 100 ron/lunar plata intretineriisi a tuturor cheltuielilor ( zugravit scara, interfon etc) bani pentru alimente in valoare de 100 ron/lunar achitarea impozitului anual
3. transmiterea proprietatii are loc azi iar data autentificarii ........... iar transmiterea posesiei si folosintei are loc la data decesului vanzatorului intretinut.
poate acum ma puteti lamuri mai bine avand toate datele problemei.
va multumesc anticipat
La punctul 1-Doamna in varsta si-a pastrat posesia si folosinta apartamentului cat timp traieste,dumneavoastra ati ramas cu nuda proprietate,adica minus posesie,folosinta.
Doamna poate inchiria apartamentul daca doreste,fara acceptul dumneavoastra.
Instituirea dreptul de uzufruct viager a creditoarei intretinerii ii da confera doar dreptul de a locui in imobil nu si de a face acte de dispozitie asupra acestuia , respectiv inchirierea lui .Conform uzantelor , batrana are obligatia de a primi intretinere iar dvs. debitorii obligatiei , de a da intretinere .
Camin de batrani
ppetruta
Buna ziua,
am urmatoare situatie, am o batrana in intretinere care vrea sa-mi lase mostenire apartamentul, ma intereseaza ce se intampla cu apartamentul in ... (vezi toată discuția)
Uzufruct viager
liviu25
ce inseamna exact contract vanzare-cumparare cu UZUFRUCT VIAGER,k m am dus la politie sa mi skimb buletinu,si trebuia sa ii aduc pe ai mei,sa dea declaratia de ... (vezi toată discuția)