Buna ziua,
am urmatoare situatie, am o batrana in intretinere care vrea sa-mi lase mostenire apartamentul, ma intereseaza ce se intampla cu apartamentul in cazul in care o internez intr-un centru de batrani, batrana are pensie si vreau sa stiu cum trebuie sa procedez sa raman eu cu apartamentul dar pe ea sa o internez intr-un centru de batrani. Batrana e de acord sa mearga la centrul de batrani, dar in acelasi timp vrea ca apartamentul sa ramana in posesia mea nu sa il ia statul.
pentru linistea dvs, va recomand doua contracte: unul de vanzare-cumparare si altul separat de intretinere sau uzufruct viager, fara legatura intre ele.
Dreptul de uzufruct înseamna dreptul pe care îl are o persoana numita uzufructuar de posesie si folosinta (adica de a stapâni bunul si de a-i culege fructele) (art. 517 Cod Civil). Proprietarul bunului denumit nud proprietar, va avea doar dreptul de dispozitie, putând sa înstraineze (prin vânzare-cumparare, donatie) sau sa greveze bunul cu garantii sau ipoteci.
Este un drept temporar, în cazul în care nu exista stipulat în contract un termen la care uzufructul înceteaza, atunci este viager, stingându-se la moartea uzufructuarului, situatie de altfel cel mai des întâlnita în practica(art. 557 Cod Civil).
uzufruct viager = dreptul de posesie si folosinta pe toata durata vietii
Uzulfruct viager
nenea toto
Nepotul nu vrea sa-i las mostenire o parte din imobilul in care locuieste, pe care eu l-am dobandit cu fratele meu, prin mostenire de la mama noastra ,el vrea ... (vezi toată discuția)