avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 285 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... atacarea in instanta a dreptului de uzufruct
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

atacarea in instanta a dreptului de uzufruct

Daca s-a incheiat un contract de proprietate cu uzufruct,noii proprietari pot ataca in instanta clauza in care fostii proprietari raman cu drept de uzufruct astfel incat noii proprietari sa ramana proprietari cu drepturi depline?
Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: ContSters42058 , utilizator 14:17, 30 Aprilie 2009
Bineinteles ca nu. Contractul este legea partilor. Daca partile au fost de acord sa vansa respectiv sa cumpere in acele conditii, cumparatorii nu au dreptul sa ceara in instanta anularea clauzei de uzufruct viager. Pot cere, dar instanta le va respinge cererea.
"Noii proprietari" au cumparat o proprietate cu obligatia respectarii dreptului de uzufruct.Fiind obligatie contractuala, trebuie respectata.
Din pacate, daca ati incheiat un contract de vanzare-cumparare, iar prin acodul partilor contractante vanzatorul si-a rezervat acest drept , nu aveti decat sa respectati aceasta, doarece uzufrucul ineamna dreptul de a folosi bunul pe viata. Doar in cazul in care , prin absurd(nu cred ca este cazul) , vanzatorul ar exercita acest drept in mod abuziv, dvs. ati putea introduce o actiune numita actiune negatorie, prin intermediul careia dvs . sa dovediti ca uzufructuarul nu are acest drept. Altfel , atata timp cat contractul s-a incheiat prin acordul partilor, cat este incheiat in mod valabil , fara a exista vicii ori motive de a fi supus rezolutiunii ...
Pt a intelege mai bine, acestea sunt unele aspecte ce privesc uzufructul:
In cazul uzufructului , o persoana numita “uzufructuar” are posesia si folosinta bunului , adica dreptul de a stapani bunul si de a-i culege fructele (art. 517 Cod Civil), insa nu este si proprietarul bunului, lipsindu-i dreptul de dispozitie asupra bunului.
Cealalalta persoana, numita “nudul proprietar” va avea dreptul de dispozitie asupra bunului, putand sa-l instraineze (prin vanzare, donatie etc.) sau sa-l greveze cu garantii sau ipoteci. Observam ca acesta este chiar proprietarul de drept.
Cu titlu de exemplu, cel mai intalnit uzufruct este in cadrul contractului de vanzare–cumparare cu uzufruct viager. Vanzatorul instraineaza imobilul contra unei sume de bani bunul dar pastrandu-si dreptul de uzufruct asupra acestuia si astfel cumparatorul (noul proprietar) devine nud proprietar iar vanzatorul (fostul proprietar) uzufructuarul care poseda si foloseste imobilul pana la moartea sa (intrucat uzufructul viager se stinge la moarte).
2. Cum se dobandeste uzufructul?
Uzufructul se poate dobandi prin conventie sau prin testament si este un drept temporar insa atunci cand nu se stipuleaza niciun termen se intelege ca este viager, stingandu-se la moartea uzufructuarului, asa cum am aratat mai sus. Daca uzufructuarul este o persoana juridica , termenul stipulat nu poate fi insa mai mare de 30 de ani.
5. Drepturile si obligatiile nudului proprietar
Principalul drept al nudului proprietar este dreptul de a dispune de bun. Atentie! In cazul instrainarii bunului, noul proprietar este tinut sa respecte dreptul uzufructuarului care ii este opozabil.
In practica, s-a decis ca nudul proprietar este indreptati sa faca unele lucrari de sporire a spatiului, sau chiar efectuarea unei noi constructii pe terenul proprietatea sa, atata timp cat este respectata conditia ca prin executarea acestor lucrari nu se aduce vreo modificare esentiala cladirii ce formeaza obiectul dreptului de uzufruct (Trib. Suprem, decizia civ. nr. 641/1969).
Nudul proprietar are dreptul de a culege productele lucrului. Principala obligatie a nudului proprietar este de a nu stanjeni pe uzufructuar în exercitarea dreptului sau de uzufruct.
Cheltuielile de judecata se suporta dupa cum: a.cheltuielile privesc folosinta si atunci cad in sarcina uzufructuarului; b.chletuielile privesc proprietatea , fiind in sarcina proprietarului.
6. Actiunile uzufructuarului:
1. actiunea confesorie, prin care se apara dreptul de uzufruct impotriva oricarei persoane, inclusiv impotriva nudului proprietar, daca acesta din urma impiedica exercitul normal al uzufructului.
2. actiunile posesorii, prin care se apara exclusiv posesia (exercitarea in fapt a dreptului de uzufruct, stapanirea de exemplu a unui imobil).
3. toate actiunile care au ca obiect realizarea drepturilor a caror folosinta o are (exemplu: actiunea în evacuare).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Uzulfruct viager nenea toto nenea toto Nepotul nu vrea sa-i las mostenire o parte din imobilul in care locuieste, pe care eu l-am dobandit cu fratele meu, prin mostenire de la mama noastra ,el vrea ... (vezi toată discuția)
Uzufruct viager ContSters61759 ContSters61759 Buna! Ieri am fost sa depunem o cerere de eliberare a cardului de identitate pentru un membru al familiei care are domiciliul in alt oras, si ii expira CI.Cum ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare ContSters371700 ContSters371700 Buna ziua! Poate un contract de vanzare sa-si produca efectele dupa decesul instrainatorului, adica proprietatea si folosinta sa se transmita in momentul in ... (vezi toată discuția)