avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 921 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Uzufruct viager
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Uzufruct viager

Buna! Ieri am fost sa depunem o cerere de eliberare a cardului de identitate pentru un membru al familiei care are domiciliul in alt oras, si ii expira CI.Cum de ne-am saturat de flotant si am fost de acord sa-l primesc in spatiu. Apartamentul este proprietate personala, iar socrul are drept de uzufruct viager. La ghiseu mi s-a spus ca el trebiue sa semneze ca il primeste in spatiu si nu proprietarul, cum ca s-a schimbat legea in septembrie. Dar noi pentru flotant am fost in noiembrie si eu am semnat aceea declaratie.
Lamuriti-ma, va rog!!!
Incazul In care va trebui sa-mi shimb CI, va trebui ca socrul sa fie de acord sa ma primeacsa in propriul meu apartament? Numai la noi in tara se poate ....Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Marius Zaharia , Avocat 07:54, 27 Ianuarie 2010
buna dimineata!
socrul, in calitate de ttular al dreptului de uzufruct, trebuie sa dea aceea declaratie.
dr de uzufruct pp dreptul uzufructuarului este dreptul unei persoane de a se bucura de lucrurile ce sunt proprietatea altuia, întocmai ca însuşi proprietarul lor, însă cu îndatorirea de a le conserva substanţa (art.517 Cod civil).
Dreptul de uzufruct este un dezmembrământ al dreptului de proprietate, întrucât titularul acestuia deţine numai o parte din atributele dreptului de proprietate. Proprietarul bunului păstrează practic numai dreptul de a dispune de bun în sens juridic, respectiv ar putea încheia, de exemplu, un contract de vânzare - cumpărare cu privire la bunul în cauză; în cazul existenţei unui drept de uzufruct, proprietarul este desemnat prin expresia "nud proprietar", iar dreptul său "nudă proprietate".

Uzufructuarul dispune , in vederea inchirierii sau a luarii in spatiu a unei terte persoane , de acel bun.
Nu e necesar acordul nudului proprietar (aceste acte sunt doar unele de administrare posesia si folosinta apartine numai titlularului dreptului principal derivat )
Dreptul de uzufruct presupune uzul bunului + culegerea fructelor acestuia. Nudul proprietar (se numeste asa pentru ca proprietatea lui e golita de continut cat dureaza uzufructul) pastreaza dreptul de dispozitie juridica asupra bunului. Atat.
Cei de la ghiseu au dreptate in privinta persoanei care trebuie sa semneze, insa legea nu s-a schimbat in privinta uzufructului de pe la 1865 (ianuarie) incoace. Asadar persoana care beneficiaza de dreptul real prev. de art. 517 Cod civ.
"Uzufructul este dreptul de a se bucura cineva de lucrurile ce sunt proprietatea altuia, intocmai ca insusi proprietarul lor, insa cu indatorirea de a le conserva substanta. "
este singura care poate sa stabileasca daca si in ce conditii o alta persoana va locui in spatiul sau.
Nu numai la noi se poate asta ci si (cel putin) in Franta, Spania, Portugalia, Italia, Belgia (astea le stiu sigur) si probabil in tot restul Europei pentru ca e vorba despre respectarea unui drept (uzufructul).
Buna ziua !
Dreptul de uzufruct înseamna dreptul pe care îl are o persoana numita uzufructuar de posesie si folosinta (adica de a stapâni bunul si de a-i culege fructele, conform art. 517 Cod Civil). Proprietarul bunului denumit nud proprietar( adica dumneavoastra), va avea doar dreptul de dispozitie, putând sa înstraineze(prin vânzare-cumparare, donatie) sau sa greveze bunul cu garantii sau ipoteci.
Avand in vedere ca locuinta este pana la moarte , sub aspectul folosintei, al socrului, este necesar si acceptul acestuia, avand in vedere ca îi tulburati posesia si folosinta imobilului. El este de fapt stapan pe folosinta bunului pe timpul vietii.
Cu stima !
Ultima modificare: Miercuri, 27 Ianuarie 2010
Marius Zaharia, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Uzufruct viager oviiul oviiul vreau sa cumpar un apartament cu credit bancar pe numele socrilor -pentru a beneficia de tva 5%, eu avnd unul cumparat cu 5% tva- eu o sa platesc ratele la ... (vezi toată discuția)
Drept de uzufruct bogdamn bogdamn Inteleg din codul civil ca orice persoana poate sa primeasca dreptul asta daca cineva i-l da. Cum se procedeaza? Daca eu am un bun, pe care vreau sa il las ... (vezi toată discuția)
Uzulfruct viager nenea toto nenea toto Nepotul nu vrea sa-i las mostenire o parte din imobilul in care locuieste, pe care eu l-am dobandit cu fratele meu, prin mostenire de la mama noastra ,el vrea ... (vezi toată discuția)