avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 448 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... uzulfruct viager
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

uzulfruct viager

Nepotul nu vrea sa-i las mostenire o parte din imobilul in care locuieste, pe care eu l-am dobandit cu fratele meu, prin mostenire de la mama noastra ,el vrea act de V/C. 1 Pot sa trec rezervarea dreptului de uzufruct viager unei terte persoane .
2 Contractul de V/C cu clauză de uzufruct viager ramane valabil pana la decesul vanzatorului adica al meu sau pana al decesul persoanei terte (ruda prin alianta )
Cel mai recent răspuns: CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" , Avocat 13:04, 5 Septembrie 2012
Uzufructuarul poate fi orice persoana fizica sau orice persoana juridica.
Dumneavoastra alegeti carei persoane ii transmiteti posesia (jus possidendi ) si folosinta (jus fruendi ) asupra bunului imobil.

Dreptul de dispozitie juridica, insa, va apartine.

Astfel,propriatea este dezgloita de atributele sale ( posesie si folosinta ) , nuda proprietate cuprizand dreptul de dispozitie ( compus din dispozitie materiala si juridica ).
Efectele acestui dezmembrant al dreptului de proprietate se intint pe parcursul vietii uzufructuarului ( fiind instituit acest drept pe viata ).

Astfel uzufructuarul nu poate instraina imobilul dumneavoastra, in sensul unui act translativ de proprietate, insa conform noilor dispozitii din Codul civil, poate ceda dreptul de uzufruct dobandit.


Contractul de vanzare cumparare cu drept de uzufruct viager presupune transmirea dreptului de proprietate asupra imobilului (nuda proprietate si dreptul de uzufruct putand fi transmise in mod separat).




Cu titlu de exemplu, cel mai intalnit uzufruct este in cadrul contractului de vanzare–cumparare cu uzufruct viager. Vanzatorul instraineaza imobilul contra unei sume de bani bunul dar pastrandu-si dreptul de uzufruct asupra acestuia si astfel cumparatorul (noul proprietar) devine nud proprietar iar vanzatorul (fostul proprietar) uzufructuarul care poseda si foloseste imobilul pana la moartea sa (intrucat uzufructul viager se stinge la moarte).

In cazul uzufructului , o persoana numita “uzufructuar” are posesia si folosinta bunului ,
adica dreptul de a stapani bunul si de a-i culege fructele (art. 517 Cod Civil), insa nu
este si proprietarul bunului, lipsindu-i dreptul de dispozitie asupra bunului.

Cealalalta persoana, numita “nudul proprietar” va avea dreptul de dispozitie asupra bunului,
putand sa-l instraineze (prin vanzare, donatie etc.) sau sa-l greveze cu garantii sau ipoteci.
Observam ca acesta este chiar proprietarul de drept

INTREBARE
NUDUL PROPIETAR (cumparatorul) POATE INSTRAINA BUNUL CUMPARAT ?

Ultima modificare: Miercuri, 5 Septembrie 2012
nenea toto, utilizator
Nudul proprietar are doar dreptul de dispozitie asupra bunului imobil.

Asa cum am mentionat mai sus, nuda proprietate poate fi instrainata, dreptul de uzufruct, insa, neputand fi lezat in niciun fel.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am cumpărat două imobile ca nud proprietar, fără să știu în acel moment ce înseamnă asta. ce drepturi am cât timp uzufructuarul este în viață? mrctm mrctm In 2016 am cumparat prin contract de vanzare-cumparare o casa si un teren de la persoana cu care am convietuit in concubinaj 16 ani. Cand am incheiat ... (vezi toată discuția)
Donatie cu uzufruct viager rodicaboian rodicaboian Speta este urmatoarea: am primit prin donatie, impreuna cu fratele meu, un apartament de la mama noastra. In actul de donatie este mentionata clauza de ... (vezi toată discuția)
Uzufruct viager oviiul oviiul vreau sa cumpar un apartament cu credit bancar pe numele socrilor -pentru a beneficia de tva 5%, eu avnd unul cumparat cu 5% tva- eu o sa platesc ratele la ... (vezi toată discuția)