Nepotul nu vrea sa-i las mostenire o parte din imobilul in care locuieste, pe care eu l-am dobandit cu fratele meu, prin mostenire de la mama noastra ,el vrea act de V/C. 1 Pot sa trec rezervarea dreptului de uzufruct viager unei terte persoane .
2 Contractul de V/C cu clauză de uzufruct viager ramane valabil pana la decesul vanzatorului adica al meu sau pana al decesul persoanei terte (ruda prin alianta )
Uzufructuarul poate fi orice persoana fizica sau orice persoana juridica.
Dumneavoastra alegeti carei persoane ii transmiteti posesia (jus possidendi ) si folosinta (jus fruendi ) asupra bunului imobil.
Dreptul de dispozitie juridica, insa, va apartine.
Astfel,propriatea este dezgloita de atributele sale ( posesie si folosinta ) , nuda proprietate cuprizand dreptul de dispozitie ( compus din dispozitie materiala si juridica ).
Efectele acestui dezmembrant al dreptului de proprietate se intint pe parcursul vietii uzufructuarului ( fiind instituit acest drept pe viata ).
Astfel uzufructuarul nu poate instraina imobilul dumneavoastra, in sensul unui act translativ de proprietate, insa conform noilor dispozitii din Codul civil, poate ceda dreptul de uzufruct dobandit.
Contractul de vanzare cumparare cu drept de uzufruct viager presupune transmirea dreptului de proprietate asupra imobilului (nuda proprietate si dreptul de uzufruct putand fi transmise in mod separat).
Cu titlu de exemplu, cel mai intalnit uzufruct este in cadrul contractului de vanzare–cumparare cu uzufruct viager. Vanzatorul instraineaza imobilul contra unei sume de bani bunul dar pastrandu-si dreptul de uzufruct asupra acestuia si astfel cumparatorul (noul proprietar) devine nud proprietar iar vanzatorul (fostul proprietar) uzufructuarul care poseda si foloseste imobilul pana la moartea sa (intrucat uzufructul viager se stinge la moarte).
In cazul uzufructului , o persoana numita “uzufructuar” are posesia si folosinta bunului ,
adica dreptul de a stapani bunul si de a-i culege fructele (art. 517 Cod Civil), insa nu
este si proprietarul bunului, lipsindu-i dreptul de dispozitie asupra bunului.
Cealalalta persoana, numita “nudul proprietar” va avea dreptul de dispozitie asupra bunului,
putand sa-l instraineze (prin vanzare, donatie etc.) sau sa-l greveze cu garantii sau ipoteci.
Observam ca acesta este chiar proprietarul de drept
INTREBARE
NUDUL PROPIETAR (cumparatorul) POATE INSTRAINA BUNUL CUMPARAT ?
Uzufruct viager
oviiul
vreau sa cumpar un apartament cu credit bancar pe numele socrilor -pentru a beneficia de tva 5%, eu avnd unul cumparat cu 5% tva- eu o sa platesc ratele la ... (vezi toată discuția)