Buna ziua...am si eu o intrebare putin mai complicata, daca m-ar putea ajuta cineva cu o parere as fi recunoscatoare.sora mea a muncit in aceasta vara la un fast food.bineinteles, contractul i-a fost incheiat pentru o treime din norma si salariul actuale, si nici nu a primit vreun exemplar din acest contract. dupa 3 luni, din cauza conditiilor mizere, li se montasera pana si camere video in vestiar, si-a prezentat demisia. din anumite motive obiective nu a mai rezistat pana la terminarea preavizului, a mai ramas doar in jur de o saptamana jumatate dupa semnarea demisiei, care nici nu se stie clar daca a fost sau nu inregistrata.in momentul in care a plecat i s-a zis ca daca nu sta pana i se termina preavizul nu i se vor mai da banii pe ultimele doua saptamani lucrate..acolo salariul venea in avans si lichidare.s-ar putea sa se mai faca ceva pentru a isi recupera banii?as fi dorit sa aibe o baza legala inainte de a se duce sa vorbeasca la fata locului cu fostii sefi, sa se vada daca se mai poate face ceva, nu neaparat dat in judecata, doar cum ar putea sa ii convinga sa ii dea banii??va multumesc anticipat
Art.40 alin.2 C.mun.:
(2) Angajatorului in revin, in principal, urmatoarele obligatii:
....
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
....
Prin urmare, neplata drepturilor salariale poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social
In sesizare veti specifica datele dvs de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajatorul dvs in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimnetare, neacordarea reapausului saptamanal etc.
ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona cu avertisment sau cu amenda pe angajatoa, dar nu-l poate obliga pe angajator sa va plateasca salariile restante.
- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa va plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.
- unei proceduri de mediere.
Medierea coflictelor de munca poate interveni atat in faza extraprocesuala (inaintea declansarii unui proces in fata instantelor de judecata) cat si in etapa procesuala (dupa ce s-au formulat cereri de chemare in judecata, apeluri sau recursuri).
Pentru medierea conflictelor individuale de munca sunt aplicabile prevederile art. 73 alin. (2) din Legea nr. 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, cu modificarile si completarile ulterioare. ( art. 178 (2) din Legea 62/2001 a Dialogului social)
multumesc mult de tot.este mai mult decat perfect pentru a ne forma o idee despre bazele legale pe care angajatoul le-a incalcat, si cam ce dreotui ne-ar reveni. va doresc o zi cat mai buna.