freeelis a scris:
Potrivit Codului Muncii , art.149, salariatul este obligat să efectueze în natură concediul de odihnă în perioada în care a fost programat, cu excepţia situaţiilor expres prevăzute de lege sau atunci când, din motive obiective, concediul nu poate fi efectuat.
Astfel spus, acestei obligatii ii incumba angajatorului dreptul de a i-l acorda in perioada programata.
Ce se intampla in cazul in care CO nu poate fi efectuat legea nu prevede decat faptul ca, angajatorul este obligat să acorde concediu, până la sfârşitul anului următor, tuturor salariaţilor care într-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihnă la care aveau dreptul.
Dreptul la concediu de odihna este un drept imperativ si obligatoriu, garantat tuturor salariatilor, in primul rand prin Constitutia Romaniei, dar si prin Codul Muncii.
Pentru neacordarea CO, angajatorul poate fi sanctionat de inspectoratul teritorial de munca cu ocazia unui control sau ca urmare a unei sesizari.
in topic :
In cazul in care se schimba angajatorul si concediul de odihna nu l-am efectuat intr-un an calendaristic( sa-nteleg ca-ncepe la data angajarii si nu odata cu 1 ianuarie?), carei firme ii revine obligatia legala de-a plati compensare in bani a acestuia, in anul imediat urmator, conform Codului muncii.Exclud cazul incetarii contractului individual de munca.