avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 567 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Buletin expirat, firma refuza concediu pt schimbarea ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Buletin expirat, firma refuza concediu pt schimbarea sa in alt judet.

Buna seara! Am peste un an de lucru si 15 zile de concediu ramase din anul curent. In decembrie imi expira buletinul, iar firma la care lucrez imi refuza concediul. Nu mi se ofera o garantie a concediului nici macar in luna ianuarie. Mentionez ca lucrez in Arad, iar buletinul trebuie schimbat in Braila. Este legal ce face firma? Ce solutii ar putea exista? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: consiliere , utilizator 14:01, 26 Noiembrie 2013
Potrivit Codului Muncii , art.149, salariatul este obligat să efectueze în natură concediul de odihnă în perioada în care a fost programat, cu excepţia situaţiilor expres prevăzute de lege sau atunci când, din motive obiective, concediul nu poate fi efectuat.

Astfel spus, acestei obligatii ii incumba angajatorului dreptul de a i-l acorda in perioada programata.
Ce se intampla in cazul in care CO nu poate fi efectuat legea nu prevede decat faptul ca, angajatorul este obligat să acorde concediu, până la sfârşitul anului următor, tuturor salariaţilor care într-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihnă la care aveau dreptul.

Dreptul la concediu de odihna este un drept imperativ si obligatoriu, garantat tuturor salariatilor, in primul rand prin Constitutia Romaniei, dar si prin Codul Muncii.

Pentru neacordarea CO, angajatorul poate fi sanctionat de inspectoratul teritorial de munca cu ocazia unui control sau ca urmare a unei sesizari.
Adica stau cu buletinul expirat intr-un alt capat de tara pana se hotarasc ei sa acorde concediul?
freeelis a scris:

Potrivit Codului Muncii , art.149, salariatul este obligat să efectueze în natură concediul de odihnă în perioada în care a fost programat, cu excepţia situaţiilor expres prevăzute de lege sau atunci când, din motive obiective, concediul nu poate fi efectuat.

Astfel spus, acestei obligatii ii incumba angajatorului dreptul de a i-l acorda in perioada programata.
Ce se intampla in cazul in care CO nu poate fi efectuat legea nu prevede decat faptul ca, angajatorul este obligat să acorde concediu, până la sfârşitul anului următor, tuturor salariaţilor care într-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihnă la care aveau dreptul.

Dreptul la concediu de odihna este un drept imperativ si obligatoriu, garantat tuturor salariatilor, in primul rand prin Constitutia Romaniei, dar si prin Codul Muncii.

Pentru neacordarea CO, angajatorul poate fi sanctionat de inspectoratul teritorial de munca cu ocazia unui control sau ca urmare a unei sesizari.

in topic :
In cazul in care se schimba angajatorul si concediul de odihna nu l-am efectuat intr-un an calendaristic( sa-nteleg ca-ncepe la data angajarii si nu odata cu 1 ianuarie?), carei firme ii revine obligatia legala de-a plati compensare in bani a acestuia, in anul imediat urmator, conform Codului muncii.Exclud cazul incetarii contractului individual de munca.
Cum se schimba angajatorul ?
Firmei(de paza) ii inceteaza( sau i se anuleaza din varii motive) contractul cu beneficiarul obiectivului, urmand sa fie incheiat un nou contract cu alta firma de securitate.

Alte discuții în legătură

Recuperare bani pe concediul de odihna neefectuat dragos_te28 dragos_te28 cum iti poti recupera banii pe concediul de odihna de anul trecut? (vezi toată discuția)
Concediu odihna negut_dorina negut_dorina buna ziua.am 3 cazuri am contract pe perioada determinata expira 17.04 2012 intrebarea este cate zile de concediu de odihna pot sa le dau de ex pe luna ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna catimicu catimicu Buna ziua, La firma care lucrez seful meu nu mi-a acordat concediu de odihna pe motiv ca nu are cine sa ma inlocuiasca dar totusi m-a pus sa fac o cere de ... (vezi toată discuția)