avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 525 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025: Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general diferente de curs valutar
Discuție deschisă în Contabilitate în general

diferente de curs valutar

Ajutati-ma va rog mult in privinta facturarii diferentelor de curs valutar. Concret m-ar interesa daca am voie sa calculez si in ce conditii, daca este prevazut in vreo lege.
Ma refer strict la cele trecute intr-o factura nu si intr-un contract, pentru ca aici lucrurile ar fi mai simple.
Firma la care lucrez, vrea sa introduca pe toate documenetele catre clienti si la baza facturii aceasta prevedere ca avem dreptul sa calculam diferente de curs valutar in cazul in care cursul din ziua platii este mai mare cu 1% decat cel din ziua facturarii. Pe factura mai scrie ca plata se face la cursul din ziua platii. O contabila mi-a spus ca ar fi probleme din punct de vedere fiscal, cu inregistrarea acestor diferente ....Am auzit atatea pareri dar as vrea si eu acum parerea cuiva care chiar stie ce vorbeste si este in domeniu, vreau un raspuns sigur #-o

Si a doua problema: factura poate fi valabila daca nu este semnata de client? Majoritatea nu ne trimit facturile inapoi semnate. Rareori le primim pe fax cu semnatura clientului si nu stiu cum ar putea fi obligat clientul ca sa-mi semneze factura sau daca aceasta poate circula asa. In instanta de exemplu, pentru recuperarea debitului stiu ca nu se accepta decat semnata.


Cel mai recent răspuns: Ana Muntianu , Consultant fiscal 08:34, 5 Aprilie 2009
siwdem a scris:

contabilizarea facturii se face in lei...suntem liberi sa facturam in ce moneda dorim



Banca Nationala a Romaniei
Regulament nr. 4 (r1) din 01/04/2005
Republicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 616 din 06/09/2007
Intrare in vigoare: 06/09/2007

Art. 3. - (1) Plăţile, încasările, transferurile şi orice alte asemenea operaţiuni între rezidenţi, care fac obiectul comerţului cu bunuri şi servicii, se realizează numai în moneda naţională (leu), cu excepţia operaţiunilor prevăzute în anexa nr. 2 "Categorii de rezidenţi care pot efectua operaţiuni în valută", care se pot efectua şi în valută.
(2) Toate celelalte operaţiuni între rezidenţi, care nu fac obiectul comerţului cu bunuri şi servicii, pot fi efectuate în mod liber fie în moneda naţională (leu), fie în valută.
(3) Operaţiunile prevăzute la alin. (2) şi în anexa nr. 2 la prezentul regulament se pot efectua şi în valută, numai pe baza acordului de voinţă al părţilor.


Anexa 2

CATEGORII DE REZIDENŢI
care pot efectua operaţiuni în valută


Categoriile de rezidenţi şi situaţiile în care aceştia pot efectua operaţiuni în valută cu alţi rezidenţi sunt prezentate mai jos:
a) persoanele juridice care efectuează plăţi şi încasări nemijlocite decurgând din contracte de comerţ exterior şi prestări de servicii externe (export-import de bunuri şi servicii), pe baza contractelor de comision încheiate între comisionar şi comitent sau între comisionarul unui nerezident şi beneficiarul rezident, precum şi a contractelor de comerţ exterior respective;
b) persoanele juridice care efectuează nemijlocit plăţi şi încasări pe baza contractelor de subantrepriză decurgând din contracte de colaborare (cooperare) economică internaţională, contracte de export al unor obiective complexe şi al unor produse cu ciclu lung de fabricaţie;
c) persoanele fizice, juridice şi alte entităţi, pentru operaţiuni care decurg din acte de comerţ derulate în porturi, în zonele din aeroporturi şi punctele de trecere a frontierei de stat, asimilate zonelor libere*), ori din acte de comerţ derulate pe parcurs extern în trenuri internaţionale, la bordul aeronavelor şi navelor;
d) persoanele fizice, juridice şi alte entităţi, pentru operaţiuni stipulate de prevederi legale exprese;
e) persoanele fizice, pentru operaţiuni efectuate între acestea cu caracter ocazional;
f) persoanele fizice, juridice şi alte entităţi, pentru operaţiuni nemijlocite ce decurg din organizarea şi/sau prestarea de servicii externe, cum ar fi transportul internaţional de mărfuri şi de persoane şi turismul internaţional;
g) persoanele fizice, juridice şi alte entităţi, pentru operaţiuni nemijlocite decurgând din contracte externe de prelucrare în regim "lohn", pe baza contractelor de colaborare, în măsura în care colaboratorii rezidenţi sunt nominalizaţi în autorizaţia de perfecţionare activă;
h) persoanele fizice, juridice şi alte entităţi, pentru operaţiuni efectuate în străinătate;
i) persoane juridice şi alte entităţi, pentru plăţi efectuate către furnizorii şi subfurnizorii de bunuri şi servicii pentru produsele şi serviciile exportate.
eu vorbesc de facturare, nu de operatiuni de genul celor de mai sus...continuam o discutie fara sens:- poti factura in ce moneda doresti- evidenta operatiunilor trebuie tinuta insa in lei(d'aia si discutam de diferenta de curs)
Ultima modificare: Duminică, 5 Aprilie 2009
Smart Contab Expert S.R.L., Contabil
Transferurile se realizeaza numai in lei (art. 3) - documentul care atesta transferul din punct de vedere valoric este factura.


Daca este asa cum spui, ar trebui ca toate firmele sa factureze in euro, pentru ca este mai rentabil. Sunt la adapost de fluctuatiile cursului valutar. Oare de ce nu fac asa?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata facturilor in euro. niko 94 niko 94 Administratorul vrea sa plateasca facturile primite de la furnizorii din Romania in euro, facturile primite sunt in lei. Se poate plati in euro daca facturile ... (vezi toată discuția)
Achizitie de la o pers.fizica lidiao lidiao Buna ziua, am achizitionat de la o persoana fizica un utilaj, am incheiat un contract intre mine si el, plata am facut-o din contul de euro, pe contract trec ... (vezi toată discuția)
Plata transport international csehalina csehalina Buna, am o intrebare, sper ca ma poate ajuta cineva, as vrea sa stiu daca un furnizor roman imi face un transport international de marfa, poate sa imi faca ... (vezi toată discuția)