avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1758 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Folosirea apartamentului in regim de inchiriere ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Folosirea apartamentului in regim de inchiriere hoteliera

Buna ziua, ma intereseaza, daca mai puteti ajuta cu aceasta informatie, daca ste nevoie de acordul vecinilor din imediata apropiere pentru inchirierea unui apartament de bloc ca "aparthotel" (folosirea apartamentului in regim de inchiriere hoteliera) si in baza carei legi ?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: alexmanul , utilizator 19:21, 27 Noiembrie 2013
SpiritofIditarod a scris:

in principiu, inchirierea locuintei personale nu necesita acordul vecinilor, indiferent de perioada pe care se realizeaza(pot fi 5 ani sau 5 ore) , atata timp cat nu se modifica destinatia.

Acea sintagma, \"in principiu\" e foarte discutabila. In princiupiu, da, nu este nevoie, pentru ca simpla inchiriere nu presupune schimbarea destinatiei de locuinta.

Situatia descrisa de initiatorul topicului reprezinta insa o activitate comerciala.
Faptul ca nu tai chitante, nu emiti facturi, si faci totul la negru, fara stirea autoritatilor, nu inseamna ca este si normal. Eu am explicat situatia dpdv legal - cum este corect sa se desfasoare lucrurile.
Daca aveti dubii, intrebti la anaf. Apoi ce pot sa va spun, in practica, astfel de abateri au fost ignorare de cele mai multe ori. Agentia fiscala nu si-a batut capul cu astfel de maruntisuri. Insa daca va exista o plangere(din partea unui client, a unui vecin sau oricine), un eventual control se va solda cu sanctiuni.

Mai mult, avand in vedere situatia descrisa cand proprietarul este o societate comerciala, sanctiunile sunt mult mai mari si se poate ajunge chiar suspendarea firmei.


@grandanat, initiatorul topicului nu a afirmat nicaieri faptul ca doreste sa isi declare sediu social sau punct de lucru in acel imobil....

Nu a afirmat acest lucru insa a intrebat daca e nevoie de acordul vecinilor si in baza carei legi.

Raspuns: Acordul asociatie si a proprietarilor direct invecinati este necesar pentru autorizarea sediului social sau al unui punct de lucru in cazul unei persoane juridice sau cu statut special(pfa, ii, ...)
Sa fie mai clar, acest acord trebuie la registrul comertului sau orice alta autoritate abilitata.

Baza legala:
- art 42 din legea 230,
- insa mult mai important, baza legala se regaseste in fiecare din legile care reglementeaza infiintarea si organizarea acelor persoane juridice care desfasoare activitati in apartamentul respectiv. Adica societati comerciale, ONG-uri, asociatii, PFA, II, etc.
Ultima modificare: Miercuri, 27 Noiembrie 2013
grandanat, utilizator
Multumesc pentru raspuns.

Nu am precizat ca ar fi firma mea imobiliara, tocmai prin prisma faptului ca intreb din pozitia persoanei aflate de cealalta parte, respectiv persoana fizica, proprietar al unui apartament vecin cu cel care functioneaza in regim de aparthotel.

(Si) mai exact: proprietarul firmei imobiliare care a cumparat un apartament vecin cu cel al meu si il foloseste in regim de aparthotel (oficial, cu anunt pe internet, factura si taxe catre stat) este obligat sa obtina si acordul meu pentru a folosi apartamentul in regim de "aparthotel" si, daca da, care este legea care reglementeaza acest lucru ?

Multumesc

Ati citit mesajul postat de mine ? Cititi-l pentru ca veti gasi acolo raspunsul.


O societate comerciala care detine un sediu secundar sau un punct de lucru poate fi sanctionata in baza Legii 12/1990 privind protejarea populatiei impotriva unor activitati comerciale ilicite, care prevede urmatoarele:

?Art. 1. - Constituie activitati comerciale ilicite si atrag raspunderea contraventionala sau penala, dupa caz, fata de cei care le-au savarsit, urmatoarele etape:
a) efectuarea de acte sau fapte de comert de natura celor prevazute in Codul comercial sau in alte legi, fara indeplinirea conditiilor stabilite prin lege;?

Conditiile stabilite de lege se refera la obtinerea autorizatiilor de functionare pentru fiecare din spatiile unde societatea isi desfasoara activitatea, fie ca este vorba de sediu social, sau de orice alt sediu secundar, precum si declararea acestora la Registrul Comertului si la Administratiile Financiare, dupa caz. Aici intra inclusiv acordul din partea asociatiei de proprietari si a proprietarilor direct invecinati.


Pentru nerespectarea acestor cerinte legale, o societate comerciala poate fi sanctionata cu amenda cuprinsa intre 6.000 lei si 20.000 lei, iar ca sanctiune complementara, confiscarea marfurilor sau produselor care au fost gasite la sediul secundar nedeclarat, precum si sumele de bani si lucrurile dobandite prin savarsirea contraventiei, contravaloarea lor facandu-se venit la bugetul administratiei publice centrale.
Ultima modificare: Miercuri, 27 Noiembrie 2013
Adriantot, moderator
am inteles, multumesc frumos pentru ajutor !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, apartamentul situat sub al meu, intr-un bloc de locuinte, ... NicoleC NicoleC Inchiriere apartament bloc in regim hotelier (in scop turistic) Buna ziua, apartamentul situat sub al meu, intr-un bloc de locuinte, a fost recent introdus in ... (vezi toată discuția)
regim hotelier buna ziua. vecinul meu are apartament in regim hotelier. are ... Adelinan19 Adelinan19 buna ziua. vecinul meu are apartament in regim hotelier. are nevoie de aprobarea vecinilor pentru acest lucru ? nimeni nu e de acord pentru ca vin tot felul de ... (vezi toată discuția)
Probleme cu vecinul chirias "persoana juridica" cezariuliu cezariuliu Buna seara, Poate cineva sa ma ajute cu cateva informatii legate de urmatoare problema. Apartamentul de deasupra este inchiriat de proprietar unei firme ... (vezi toată discuția)